Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  01.03.2013 11:39:10

Fiskální útes již BUŠÍ na dveře, žádné známky možné dohody se ale nerýsují, trhu je to FUK ?

Americký prezident Barack Obama na dnešek naplánoval další schůzku s cílem najít dohodu politických špiček nad opatřeními, která by odvrátila hrozbu automatického nastartování výdajových škrtů a růstu daní známých pod populárním označením "fiskální útes". Činí tak lidově řečeno "za minutu dvanáct", protože pokud nedojde k dohodě politiků do konce dnešního dne, vejde "fiskální útes" v platnost.

Doposud však nic nenasvědčuje tomu, že by se Obamovi mohlo podařit kýžený kompromis docílit. Jak Demokraté tak také Republikáni zatím, místo hledání řešení, pouze obviňují jednu či druhou stranu z dopadu blížících se škrtů. Obě strany na sebe ukazují prsty a snaží se vzbudit dojem, že "to ti druzí za to mohou, že to špatně dopadne". 

Dnešního jednání se účastní kromě prezidenta Obamy také šéf demokratické většiny Harry Reid, republikánský senátor Mitch McConnell a lídr demokratické sněmovní většiny Nancy Pelosi. Všichni byli také u toho, když se "fiskální útes" v minulosti definoval a vešel v platnost.

Lídr Republikánů ve sněmovně John Boehner včera večer uvedl, že jeho strana nepřipustí žádné zvýšení daní v rámci úsporných opatření. Boehner prohlásil, že na otázku, kolik peněz ještě chce vláda ukrást z rukou Američanů, jeho strana odpovídá, že už žádné.

Mluvčí Bílého domu na adresu ranní schůzky uvedl, že je očekávána konstruktivní konverzace na dané téma, s nalezením řešení se však na této schůzce nepočítá.

Američtí politici odvraceli hrozbu přepadnutí z fiskálního útesu již před koncem roku, kdy se dokázali dohodnout alespoň na tom, že se celý problém odsune a bude se o něm dále jednat. Novým deadlinem se tak stal právě 1. březen včetně. Na konci roku oddálení hrozby přišlo také těsně před vypršením termínu. K automatickému nastartování škrtů v chystaném rozsahu kolem 1,2 biliónu USD doposud nikdy nedošlo.

Zdá se, že trhy si z hrozby přepadnutí přes útes již mnoho nedělají. Hlavní americký index S&P od začátku roku v nejsilnější lednové rallye poslední více jak dekády posílil o 6,2%, americká měna od začátku roku posílila vůči základnímu koši měn hlavních obchodních partnerů o 3,5%.
Odhaduje se, že automatické škrty v aviovaném rozsahu mají potenciál ukrojit z letošníhu růstu HDP cca 0,6 procentního bodu a mohou tak zastavit či výrazně přibrzdit poměrně slušně rozjetou americkou ekonomiku těžící konečně z několikaleté uvolněné měnové politiky amerického Fedu.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688