TNBiz (TN.cz)
Investice  |  28.02.2013 18:10:08

PŘEVRATNÁ STUDIE: Vědci zjistili, co nám prodlouží život

Podle studie, do které se zapojilo 40 000 lidí, vedli ti, kteří neviděli svojí budoucnost zrovna růžově, daleko zdravější život než optimisté. Ti jsou naopak mnohem častěji vážně nemocní, nebo dokonce předčasně zemřou. "Pesimisté, kteří ve světlou budoucnost nevěřili, žili překvapivě daleko zdravěji a bezpečněji, než optimisté," řekl pro časopis American Psychological Association lékař Frieder R. Lang z německé univerzity v Norimberku.

Podle něj ti, kteří do světa hlásali, jak jsou šťastní, v průběhu deseti let, kdy průzkum probíhal, měli o skoro 10 % více zdravotních problému než ti, kteří svět viděli černě. A dokonce jich i o 10 % více zemřelo.

Předchozí studie přitom tvrdily, že "nereálný optimismus" o budoucnosti pomáhá lidem cítit se lépe a zároveň čelit negativním nástrahám života a těžkým nemocem.

Základem zdraví není jen psychika, ale i vhodná strava. V Německu vědci zkoumali stovky, možná i tisíce potravin, aby nás seznámili s těmi nejzdravějšími, které nás chrání a dodávají nám potřebné živiny.

Seznam to nebude moc překvapivý, protože je v něm zastoupený velký počet ovoce a zeleniny. Nechybí luštěniny, ryby ale ani třeba ořechy.

Tohle jsou nejzdravější potraviny

1. Borůvky

Tyto modré lesní plody zaujímají první příčku. Obsahují v sobě hodně karotenu, který nechrání pouze naší kůži před slunečním zářením, ale celý imunitní systém.

Díky velkému množství vitamínů dokáží dokonce zlepšit lidský zrak. Pomáhají léčit sliznice a obsahují hodně vitamínu C. Borůvky jsou vhodné i pro diabetiky, protože napomáhají snižovat vysokou hladinu cukru v krvi. Pokud máte borůvkové zásoby z léta, pečte z nich koláče, míchejte je s cukrem a vařte si čaje.

2. Fazole: Maso chudých

Tento druh luštěniny si lidstvo hýčká od pradávna. Už středověcí lékaři oceňovali jejich chuť a stravitelnost. Ikdyž mnoha lidem způsobují plynatost, působí na žaludek a dokonce ho dovedou i léčit. Neví se, kdo fazole do Evropy přivezl, ale díky nenáročnosti pěstování, jim brzy propadla celá evropská společnost.

Fazole snižují cholesterol a bojují proti nemocem srdce. Pomáhají při zácpě a díky látkám v nich obsaženým posilují pružnost naší pokožky a zabraňují lámání nehtů. Zpracovat se dají na tisíc způsobů.

3. Oves

Už od dávných dob, se u lidí, kteří oves často konzumovali, obdivovala jejich klidná povaha. Dnes vědci dokázali, že díky alkaloidu, který v sobě oves obsahuje, tomu tak skutečně může být. Uklidňuje totiž nervovou soustavu. Proto by se měl doporučovat studentům před zkouškami nebo jiným lidem během období plné zátěže.

I oves pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud vás trápí potíže s trávícím ústrojím, dejte si hodně ovsa, změkčí vám trávící trakt a potíže budou ty tam!

4. Brokolice

Tato zelenina v sobě obsahuje hodně vitamínů, minerálů a dalších látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Především je velmi bohatá na železo! Pokud trpíte bolestmi hlavy, může to být i nedostatkem železa, konzumace brokolice by vám měla ulevit. Ženám se brokolice doporučuje v období periody, kdy ze sebe hodně železa vyplavují. U mužů se její konzumace doporučuje jako prevence vzniku rakoviny prostaty.

Co by to bylo za zdravou potravinu, kdyby nedokázala ochránit naše srdce? Při konzumaci brokolice dochází ke stimulaci proteinu, který nám pomáhá chránit srdeční buňky. Díky brokolici naše sliznice po nemocích dokáží rychleji regenerovat.

5. Losos

Maso lososa obsahuje dobře stravitelné bílkoviny a spoustu vitamínů. Dále obsahuje hodně omega 3 kyselin, které mají blahodárný účinek na naší pleť a trávící trakt. Pomáhají vylepšovat strukturu nehtů a vlasů. Pokud máte problémy se soustředěním nebo dokonce deprese, měl by vám losos pomoci.

6. Dýně

Dýně by vás v tomto seznamu mohly potěšit, protože jsou podle většiny sloganů v tomto období opravdovým „hitem“! Dýně snižují tlak. Pokud se řadíte mezi nerváky, dejte si dýňovou polévku a možná budete na chvíli klidnější. Ale teď vážně. Dýně vám prospívá při potížích se žaludkem a pálením žáhy, protože dokáže zneutralizovat žaludeční šťávy a kyseliny. Působí jako prevence proti rakovině a je velice dobře využitelná i jako přírodní projímadlo.

7. Sója

Sedmou nejzdravější potravinou je sója ve své čistě přírodní podobě. Takovou ji zná ale jen málo z nás. Sója se k nám mnohem častěji dostává skrze různé chleby, náhražky sýrů nebo masa.

Konzumovat čerstvou sóju se doporučuje lidem, kteří trpí běžnými civilizačními nemocemi, jako je třeba angína, a nemohou se jich zbavit. Sója by měla působit buď jako prevence nebo urychlovač léčby.

Starým lidem pomáhá při osteoporóze a revmatických onemocněních. Chrání cévní ale i nervovou soustavu. Můžete si ji preventivně dopřávat i proti hemeroidům.

8. Krůta

O krůtím mase se ví, že je mnohem zdravější než maso kuřecí. Je dietní a plné dobře stravitelných bílkovin. Jeho nespornou výhodou je, že neobsahuje žádné tuky a nezvýší nám cholesterol ani o píď! Krůtí maso zahání nespavost, deprese a pokud se snažíte přestat kouřit či pít, mělo by vám také pomoci.

Podporuje tvorbu červených krvinek, takže anemie nemá šanci, potenci a imunitní systém. Ne, není to maso zázračných schopností z jiného vesmíru, ale šťavnaté maso z prachobyčejné krůty.


9. Pomeranč

Žádný prostředek z lékárny hlásající, že vám nahradí přísun vitamínu C nemůže být lepší, než pomeranč. Je vhodný pro diabetiky, protože neobsahuje velké množství cukru.

Díky vitamínům B nám zajistí správnou funkci nervového systému. Pomeranče v sobě taktéž mají látky, které fungují jako prevence proti vzniku rakovinných zárodků v našem těle. Kyseliny obsažené v pomeranči zase pomáhají vylučovat toxické látky z našeho těla a snižovat tlak.

10. Špenát

Ještě nedávno se o špenátu říkalo, že je nejzdravější zeleninou ze všech, protože v sobě obsahuje hodně železa. Pak ale moderní vědci přišli s faktem, že špenát ani zdaleka není tak zdravý, protože desetinná čárka byla tenkrát napsána chybně. Chvíli se tedy špenát vznášel na vahách a nikdo nevěděl, kam ho zařadit, jestli mezi zdravé nebo nezdravé potraviny. Po dalším přezkoumání se ale znovu přiklánějí k tomu, že je špenát velice zdravou zeleninou. Obsahuje hodně betakarotenu, který ochrání naší pleť před škodlivým sluncem a také vitaminy A, B a C.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

01.03. 09:49  Ukazuje se (Honza)
28.02. 19:21  Hlavně ta brokolice (Cizinec)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688