BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  28.02.2013 15:55:00

Intradenní analýza EUR/USD a přehled novinek z USA

iPoint.czAmerická ekonomika dosáhla pouze mírného růstu v posledním kvartále 2012. HDP si v mezikvartálním měření polepšilo o 0,1 procenta. Ekonomové přitom největší ekonomice světa věřili a předpovídali 0,5 procentní růst. USA tak dosáhly nejpomalejšího růstu od 1. kvartálu v roce 2011. Takovýto ekonomický výkon na výrazné snížení nezaměstnanosti, které cíluje šéf Fedu B. Bernanke, stačit nebude.

Slabý růst je způsoben hlavně zpomalením v hromadění zásob a škrty ve vojenských výdajích. Zásoby ubraly 1,55 procenta z HDP a vojenské výdaje se snížily o 22 procent, což tvoří 1,28 procenta z HDP. Spotřebitelské výdaje, které tvoří přibližně 70 procent celkového produktu, dokázaly meziročně vzrůst o pouhá 2,1 procenta.

Mírné expanzi pomohl pokles v importu o 4,5 procenta během posledních 3 měsíců 2012. Šlo tak o větší propad dovezeného zboží než v předchozím kvartále. Nakupování vyrobeného zboží mimo USA bere peníze z ekonomiky a krátí růst HDP. Navíc export netratil tolik i navzdory probíhající recesi v Evropě a zpomalení čínské ekonomiky. Lepší výkon vývozu a nižší dovoz vedly nakonec k revizi předchozího rychlého odhadu, jenž uváděl hospodářský pokles ve výši -0,1%.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se snížil o více, než předpokládaly odhady. Od minulého měření ubylo 22 000 žádostí na celkových 344 000. Ekonomové přitom očekávali 360 000 nových žádostí. 4týdenní pohyblivý průměr měřící počet nových žádostí se propadl o 6 750 na 355 000 žádostí. Podle analytiků ministerstva práce nedošlo k odhadům v počtu žádostí v žádném státě, na rozdíl od minulých měření. Počet Američanů pobírajících dlouhodobě podporu v nezaměstnanosti klesl o 91 000 na 3,07 milionu.

USA potřebují v nejbližší době dosáhnout na tvorbu alespoň 250 000 nových pracovních míst za měsíc. Toto tempo by pak měly udržet minimálně 3 měsíce v řadě, protože jinak se podle ekonomů nepodaří snížit vysokou míru nezaměstnanosti ze 7,9 procent. V průměru nyní USA dosahují 177 000 nových míst měsíčně, což prozatím nepostačuje. Americká centrální banka bojuje s nepříznivou situací na trhu práce pomocí kvantitativního uvolňování, kdy měsíčně nakupuje dluhopisy v hodnotě 85 miliard dolarů.

Podnikatelská aktivita na americkém Středozápadě v průmyslové oblasti Chicaga dosáhla v únoru 11měsíčního maxima. Za zlepšující se stav mohou přibývající nové objednávky, ukázal Institut řízení zásob (ISM).  Chicagský index nákupních manažerů (PMI) dosáhl 56,8 bodu a polepšil si tak proti předchozímu výsledku - 55,6 bodu. PMI tak zůstává již čtvrtý měsíc v řadě nad hodnotami 50, které oddělují expanzi od kontrakce. Výhledově by se tak této oblasti mělo i nadále dařit.

Eurodolar prozatím vyplňuje dopolední analýzu. Skrytá medvědí divergence společně s odrazem od rezistence zavinila dnešní pokles. Trh na 4hodinovém grafu zůstává pod dlouhodobými klouzavými průměry 100 a 200, což značí převahu prodávajících. Nejbližším supportem zůstává Fibonacciho hladina 61,8.

 



 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688