Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.02.2013 10:18:33

TO2 - klíčové budou výsledky aukce frekvencí a případný (ne)vstup PPF na trh

Společnost Telefónica ČR včera prezentoval své výsledky za 4Q12, které nepřinesly v podstatě žádné výraznější překvapení, což se promítlo do stagnace respektive mírného růstu akcií společnosti na trhu. Samotný fakt, že nedošlo k nějakému negativnímu překvapení by se v současné atmosféře v evropském telekomunikačním sektoru dal považovat za úspěch. Predikovatelnost výsledků je pro společnosti tohoto druhu z pohledu přístupu investorů velmi důležitým faktorem.
Určité zklamání mohlo přinést rozhodnutí o výši dividend, když navrhovaných 30 na akcii je na spodní hranici rozpětí odhadů. Hrubý dividendový výnos na úrovni lehce pod 10% oproti aktuální ceně je však stále velmi vysoký v rámci BCPP a také celého sektoru.

Podle Very Sutedji z makléřské společnosti Brokerjet firma ve včerejším konferenčním hovoru k výsledkům uvedla, že čelí mnoha nejistotám hlavně kvůli neznámému výsledku aukce frekvencí v ČR. To se odráží i v neurčitém výhledu na letošní rok. Podle managementu vypadá dividenda 30 na akcii udržitelně nehledě na náklady za frekvence. Telefónica ČR je připravena kvůli financování nákupu frekvencí zvýšit páku. Firma neposkytla výhled tržeb, protože není jasné, jestli PPF vstoupí na trh, když aukce frekvencí ještě neskončila. Očekává se mírný pokles marže OIBDA, protože TČR očekává snižování nákladů. Silný růst poplatků za management a značku v 4Q12 byl způsoben hlavně tím, že za prvních 9 měsíců se jednalo jen o odhad. Tržby z hovorného ve čtvrtletí meziročně poklesly o 9,8 % kvůli konkurenčnímu tlaku.

Ze zpráv z aukcí frekvencí pro 4G sítě v jiných evropských zemích se zdá, že operátoři nejsou ve většině případů ochotni platit za nové licence horentní sumy, jako tomu bylo při minulých prodejích kmitočtů pro 3G sítě. Z dostupných zpráv z průběhu domácí aukce se zatím zdá, že ochota místních operátorů připlatit si bude o něco vyšší, především kvůli vyostřené konkurenční situaci na trhu. V polovině ledna tuzemský tisk spekuloval o tom, že otevírací cena na úrovni 7,4 mld. se do té doby již zhruba zdvojnásobila. Hodně se spekulovalo o tom, že vysoké ceny za licence mají především ztížit avizované snahy skupiny PPF vstoupit na domácí telekomunikační trh. Negativnímu vlivu vstupu 4. mobilního operátora na trh se stávající operátoři snaží již nyní čelit vytvářením alternativních operátorů pod svou záštitou. TO2 oznámila spolupráci s obchodním řetězcem Tesco, T-Mobile zase s GTS.

I když vysoká cena za frekvence není obecně pozitivní zprávou, Telefónica ČR má silnou rozvahu a plánuje financovat náklady za aukci skrze dluh/přebytečnou hotovost, a proto by neměly mít dopad na dividendy v 2013. V případě, že by TČR byla schopná zabránit vstupu PPF, hodnotili bychom to z dlouhodobějšího pohledu jako jasně pozitivní, uváděli v lednu analytici společnosti Brokerjet.


Související zprávy:
Spekulace tisku ohledně aukce frekvencí - cena 7,4 mld.Kč, souboj ...
ČTÚ - do aukce kmitočtů se přihlásili stávající operátoři a PPF

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688