TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.02.2013 22:10:09

Seriál o rakovině: Těmto věcem se vyhněte, pokud nechcete mít nádor

Smutná a nemilosrdná statistika většině z nás předpovídá dva druhy smrti. Prvním je infarkt či mrtvice a druhým právě rakovina. Tak zkrátka Češi umírají nejčastěji. Ale nejde jen o úmrtí. Rakovinu v Česku dostane během svého života každý třetí člověk. Přežije ji pak zhruba polovina pacientů.

Čeští muži jsou nejvíce ohroženi rakovinou plic, ženy rakovinou prsu a všichni dohromady pak rakovinou tlustého střeva a konečníku. Podle odhadu expertů by pak celosvětově měl výskyt nádorů do roku 2030 dokonce stoupnout o 30 procent! Vliv na to zřejmě má fakt, že se řada dosud spíše rozvojových zemí posune skrze rozvoj průmyslu k většímu bohatství a prosperitě. Daní za to pak je právě rakovina.

Pro lékaře není tajemstvím, že se zvyšující se úrovní života, tak jak ji nyní chápeme, přibývá i výskytu rakoviny v populaci. Obklopujeme se totiž předměty a vlivy, které vznik rakoviny v našich tělech podporují.

Odborně se těmto látkám říká karcinogeny. Může jít o chemikálie, radionuklidy (vyzařující hmota), viry nebo se tak dokonce označují druhy průmyslu, které lidem způsobují zhoubné bujení. Nejčastěji rakovina postihuje lidi ve středním a vyšším věku. A nemalou příčinu na tom má to, že během života posbírali ve svých tělech příliš mnoho těchto "jedů".

Karcinogenům se během života nevyhnete. Nebylo to možné nikdy a tím spíše to není možné dnes. Přesto to není marný boj. Čím více karcinogenů a karcinogenních vlivů od sebe zapudíte, tím více možnost vzniku rakoviny eliminujete.
 

Co všechno rakovinu způsobuje?
 

Není jednoduché a často je prakticky nemožné určit přesnou příčinu vzniku rakoviny. Jde spíše o velký soubor vlivů. Nemalou roli hraje dědičnost či spíše genetická náklonnost k rakovině. S tou nic nenaděláme, ale je dobré o ní z rodinné anamnézy vědět a svůj zdravotní stav sledovat. A dál? Dál už jde o to, udržovat svůj imunitní systém a zdraví obecně v dobrém stavu … a vyhýbat se karcinogenům.
 

Životní styl, stres – obecně platí, že k rakovině příspívá nezdravý, špatný a uspěchaný život plný stresu. Pokud je takový ten váš, zkuste s tím něco udělat dříve, než bude pozdě. Přinejmenším se pokuste alespoň více odpočívat, ať eliminujete vliv stresu.

Kouření, alkohol – toto jsou dva největší spojenci rakoviny. Každý, kdo kouří, by si měl uvědomit, že má zhruba 25% jistotu, že onemocní rakovinou. A měl by také vědět, že mu nehrozí jen rakovina plic, ale také nádory v ústech či na jazyku. Zajímavé je, že vznik tohoto typu rakoviny podporuje i současné užívání alkoholu při kouření. Karcinogenní účinky se tak zesilují. Kouření pochopitelně může vyvolat rakovinu kdekoli v těle, nejen v plicích a ústech.
 

Pitný režim – je důležitý nejen pro váš aktuální zdravotní stav. Je prokázáno, že dlouhodobý nedostatek tekutin podporuje vývoj některých druhů rakoviny. Zejména jsou to nádory tlustého střeva, konečníku a močového měchýře.
 

Potraviny – špatné potraviny rakovinu způsobují, ty dobré jí pomáhají předcházet. Proto je skladba vašeho jídelníčku pro tělo důležitá. O potravinách, které proti rakovině pomáhají, se dočtete v článku Seriál o rakovině: VELKÝ SEZNAM jídel, které vás můžou zachránit! Potraviny, které ke vzniku rakoviny přispívají, jsou zejména červené maso, uzeniny, konzervy, živočišné tuky a cukr. To vše dietologové doporučují nahradit rostlinnými tuky, celozrnným pečivem a moukou, zeleninou a rybím masem.
 

Plesnivé potraviny – nejen druh, ale také kvalita potravin hraje svoji roli. Plíseň v potravinách způsobují mikroskopické houby, které navíc do potravin vypouštějí své jedy, mykotoxiny. Ty mohou nejen okamžitě poškodit zdraví (nejčastěji játra, ledviny, imunitní systém), ale do budoucna vám zadělat i na rakovinu.
 

Spodní prádlo, podprsenka, oblečení – ač to může být překvapivé, nádory vám může způsobit i nevhodné oblečení nebo příliš těsné prádlo. A to u mužů i žen. Mužům způsobuje problémy příliš těsné prádlo a upnuté kalhoty. Vedou totiž k zahřívání varlat, která ale záměrně evoluce ponechala mimo mužské tělo, protože jim teplo nesvědčí. Vede to nejen k mužské neplodnosti, ale i ke vzniku rakoviny.
Ženám může velmi podstatně ublížit překvapivě podprsenka. Vědci zjistili, že ženy, které nosí podprsenku, mají až o 125krát větší pravděpodobnost, že dostanou rakovinu prsu. Nošení podprsenky je tak pro ně třikrát rizikovější než kouření! Pokud podprsenku potřebujete, měla by být ideálně bez kostic (především těch kovových) a nejlépe bavlněná sportovní a zcela bez kostic.
 

 

Masturbace (pomáhá!) – ačkoliv výsledky tohoto výzkumu někteří lékaři zpochybňují, australští (i jiní) vědci tvrdí, že častá masturbace je pro muže mimořádně příznivá. Čím častěji muži mezi 20 a 50 lety věku masturbují, tím více snižují riziko rakoviny prostaty. A je to prý dokonce zdravější než sex, protože při sexu od svých partnerek muži sbírají řadu infekcí. To se jim u vlastní ruky obvykle nestane. Podle doporučení by tak měli muži kolem dvaceti let ejakulovat pětkrát týdně.
 

HPV – tato zkratka označuje tzv. "lidský papilomavirus". Papilomavirů, které napadají lidský organismus, je více než sto druhů. Většinou si s nimi tělo samo poradí, ale někdy také ne. Právě tyto viry způsobují lidem bradavice. Nejnebezpečnější jsou ovšem genitální papilomaviry. Kromě bradavic na genitáliích způsobují ženám hlavně rakovinu děložního čípku a pochvy a mužům rakovinu penisu. Pro ženy už existuje proti HPV očkování, muži se musí chránit kondomem, ale ani tato ochrana není u papilomavirů stoprocentní.
 

Azbest – jde o minerál, který má tu vlastnost, že se štěpí na dlouhá tenká vlákna. Lidé ho začali využívat především pro jeho nehořlavost a jistou žáruvzdornost. Později se ovšem zjistilo, že jde o mimořádně nebezpečný materiál. Jehličky azbestu mohou lidé snadno vdechnout, ty se jim zabodnou do plicních sklípků a postupem času se kolem nich může objevit rakovinné bujení. V mnoha zemích, včetně ČR, je proto azbest už zakázaný.
 

 

Radon – jde o chemický prvek ze skupiny vzácných plynů dobře rozpustný ve vodě. V lokalitách, kde se vyskytuje, může způsobovat rakovinu plic. U domů se špatnou základovou deskou může být radon do vnitřku budov doslova nasáván z podloží. V českých podmínkách se bohužel také bohužel vyskytují škvárobetonové tvárnice z tzv. rynholecké škváry, které jsou radioaktivní a mohou poškozovat zdraví. Dnes už na podobné stavební materiály dohlíží Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
 

Mobilní telefony – o tom, zda mobilní telefony mohou lidem škodit a způsobovat rakovinu, se vědci ještě stále přou. V posledních letech ale trochu začíná převažovat názor, že ano a mobilní telefony byly kvůli svému záření přesunuty Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny do kategorie "potenciálně karcinogenní". Vloni to dokonce konstatoval italský soud, když přiznal odškodné člověku, kterému prý kvůli častému telefonování vyrostl nádor v mozku. Podrobnosti se dozvíte v článku Nádor v hlavě je z mobilního telefonu, rozhodl italský soud.
 

Éčka alias emulgátory – tzv. éčka v potravinách jsou přídatné látky používané k nejrůznějším účelům. Potraviny pomáhají konzervovat nebo jim vylepšují chuť, barvu i vůni. Všechna éčka nejsou škodlivá. Některá nám dokonce prospívají, ale další jsou naopak nevhodná pro děti, jiná pro alergiky, astmatiky a citlivé osoby a některá škodí všem. Pokud chcete znát celý jejich seznam, abyste si mohli potraviny lépe vybírat, doporučujeme web emulgatory.cz. Najdete tam nejen jejich seznam, ale zvlášť i databázi těch nebezpečných a rovněž si můžete stáhnout aplikaci do mobilu, aby bylo nakupování snadnější.
 

Jak už bylo v úvodu řečeno, karcinogenů je všude kolem nás nepřeberné množství a není možné se jim natrvalo vyhnout. Není ani v možnostech tohoto textu všechny zhoubné rakovinné prvky a vlivy na lidské zdraví popsat. Vyplatí se ale tuto problematiku sledovat a svůj život podle ní a třeba podle nejnovějších vědeckých poznatků zařídit. Omezíme tak riziko, že nám jednou bude muset lékař říct: "Mám pro vás špatnou zprávu. Máte rakovinu…"

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688