Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  26.02.2013 13:57:01

Letos se v Praze prodá zhruba stejně bytů jako vloni. Struktura se ale změní

Zhruba 4100–4300 nových bytů by se podle predikce přední české developerské společnosti EKOSPOL mělo prodat v Praze v letošním roce. Bude ale pokračovat trendová změna ve struktuře prodávaných bytů. Podle odhadů analytiků totiž zhruba 50 % všech prodejů ukousnou nové byty v nejnižší cenové relaci do 45 000 za metr čtvereční včetně DPH.

 

Letos se prodá zhruba stejně nových bytů, jako vloni

Podle odhadů developerské společnosti EKOSPOL se v letošním roce prodá v pražských novostavbách zhruba 4100-4300 nových bytů. To by znamenalo relativně malý meziroční nárůst o 2-7 % a další mírné posunutí pokrizového maxima. Ve prospěch prodejů budou hovořit historicky nejnižší úrokové sazby hypoték a velmi nízká cenová úroveň nových projektů, v neprospěch naopak pokračující hospodářská recese, rostoucí ceny, daňová zátěž a celkově nejistota a nedůvěra Čechů v domácí ekonomiku.

„V naší predikci vycházíme z trendů, které na pražském realitním trhu sledujeme od podzimu loňského roku, kdy se na trhu objevily nové superlevné projekty. Doslova nákupní horečka, která tehdy přišla, podle našich dat zatím pokračuje i letos,“ říká Evžen Korec, generální ředitel společnosti EKOSPOL, která se detailním monitoringem pražského rezidenčního trhu zabývá již sedmým rokem.
 

Developerský trh si zvyká na novou realitu

Podle analytiků společnosti bude také poptávka v letošním roce mnohem více koncentrována na nejlevnější projekty s cenovou úrovní do 45 tisíc korun za metr čtvereční včetně DPH. V těch by se mělo prodat zhruba 50 % všech bytů, přičemž za celý loňský rok to bylo jen 42 %. A v segmentu do 50 tisíc korun za metr čtvereční už to bude dokonce 75 % všech prodaných bytů.

Naopak na nejluxusnější segment definovaný částkou 80 tisíc korun a více připadají jen necelá 3 % všech prodejů. U této predikce vycházeli analytici společnosti ze skutečných prodejů nových bytů v druhé polovině loňského roku.

„Developeři si definitivně budou muset zvyknout na novou cenovou realitu. Byty prodávané za více než 50 tisíc korun za metr čtvereční vč. DPH teď budou muset vynikat nejen výbornou lokalitou a vysokou úrovní standardního vybavení, ale i výjimečností bytu jako takového, tedy např. velkou terasou, předzahrádkou nebo krásným výhledem. V zásadě obyčejné byty se již za takovou cenu ve větším množství neprodají, určitě už se jich neprodá několik tisíc v masových projektech jako dříve. Lidé prostě dnes nemají peníze, nebo je nejsou ochotni do dražšího bydlení investovat,“ myslí si Evžen Korec.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688