BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  21.02.2013 09:58:00

Dnešní výsledky PMI sundaly růžové brýle politikům eurozóny

iPoint.czSpolečnost Markit zveřejnila index nákupních manažerů (PMI) za výrobu a služby, důvěryhodný ukazatel ekonomického růstu, z francouzské ekonomiky. Výhledově zůstává země prezidenta Hollanda ve špatné ekonomické kondici. PMI za služby se propadlo na 42,7 bodu a již od srpna 2012 se drží pod hodnotou 50, která tvoří hranici mezi kontrakcí a růstem. Dnešní propad je nejrychlejším za poslední čtyři roky. PMI za výrobu si mírně polepšilo oproti minulému měsíci, nicméně dosáhlo na pouhých 43,6 bodu. Ekonomové očekávali dosažení hodnoty 43.9 bodu.

Německý sektor služeb roste již třetí měsíc po sobě a podle dnešního výsledku PMI indexu za služby dosáhl na solidních 54,1 bodu. Výhledově by se tak službám mělo dařit, nicméně jde o zhoršení oproti minulému měsíci o 1,6 bodu. Výrobní PMI index se po lednových datech (49.8 bodu) přehoupl do expanzivních hodnot na 50,1 bodu, i když ekonomové očekávali až 50,4 bodu. Německá ekonomika tak zvyšuje svoji důležitost pro ekonomiku eurozóny. Německo by mělo i nadále posilovat alespoň podle ZEW indexu, který vzrostl v únoru na 48,2 bodu z lednových 31,5 bodu (hodnoty nad 0 značí zlepšující se stav).

Společnost Markit, která indikátor PMI sestavuje, uvedla, že rozkol mezi Německem a Francií - dvěma největšími ekonomikami bloku - je nyní nejvýraznější od zahájení průzkumů v roce 1998. Zatímco německé firmy si udržují zdravé tempo růstu, francouzské podniky v sektoru služeb zažívají nejhorší propad od nejhlubšího bodu velké recese ze začátku roku 2009.

Hlavní ekonom společnosti Markit - Chris Williamson k dnešním datům dodal, že aktuální údaje PMI odpovídají mezikvartálnímu poklesu HDP eurozóny v prvním kvartále 2013 o 0,2 až 0,3 procenta. Ekonomové oslovení minulý měsíc v průzkumu Reuters přitom ještě předpověděli, že ekonomika bloku bude na začátku roku pouze stagnovat. V posledním čtvrtletí 2012 se ekonomika eurozóny podle prvního oficiálního odhadu smrštila o 0,4 procenta.

Index nákupních manažerů byl také zveřejněn pro celou eurozónu. PMI služeb se nad hranici 50 podívalo naposledy v lednu 2012 a ani dnešní výsledek na tom nic nezměnil. Hodnota 47,3 bodu značí další oslabování v sektoru služeb. Podobně špatně je na tom i PMI za výrobu, to dosáhlo na 47,8 bodu a v expanzi se objevilo naposledy v červenci 2011.

Celkově byly indexy nákupních manažerů (PMI) jak ze sektoru výroby, tak i služeb pro trh zklamáním. Nejvíce zklamala Francie. Naděje, že by se eurozóna mohla brzy vymanit z recese se tak po pozitivních datech z úterý (Index ZEW) rozplynuly.

Eurodolar v poklesu nezastavila rostoucí trendová čára a vyplňuje již dříve zmiňovanou cenovou formaci hlava-ramena. Pomyslnou „neckline“ tvoří cenová hranice 1,3295. EUR/USD tak pokračuje v oslabování a přibližuje se k důležitému supportu Fibonacciho hladiny 38,2. Pokračující oslabování by mohlo znamenat změnu střednědobého trendu.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688