Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.02.2013 13:54:57, aktualizováno 14:20:13

ČEZ: DKEVR rozhodl o zahájení procesu odebrání licence, slyšení bude 16. dubna, firma s jeho kroky nesouhlasí

Podle agenturních zpráv bulharský regulátor DKEVR včera večer rozhodl o zahájení procesu odnětí licence ČEZ Bulgaria pro distribuci elektrické energie. Nenaplnily se tak prozatím hrozby premiéra Borisova, který se nechal slyšet, že společnost přjde o licenci ještě v průběhu včerejšího večera. Podle zástupce DKEVR Andon Rokova byl pouze zahájen proces přezkoumání případných pochybení s tím, že licence může být po řádnm vyšetření skutečně odejmuta. První slyšení držitelů licencí na toto téma je naplánováno na 16. dubna tohoto roku.

Podle Rokova je současný stav reakcí na prověrku vypracovanou bulharskou finanční inspekcí, která zjistila pochybení a nedostatky v činnosti společností ČEZ Distribution a ČEZ Electro. Pohybení se přitom týkala porušování zákona o veřejných zakázkách, chyb v protokolech o instalaci elektroměrů,  zpožďování povinných výkazů a v neposlední řadě v porušování závazných pravidel pro zavádění zelené energie v případě ČEZ Electro. Podle neoficiálních zpráv měl distributor machinovat s odpočty elektřiny u zákazníků a chybně dokumentovat peníze určené pro investice.
ČEZ Bulgaria má nyní 3 dny na to, aby se proti zjištěným závadám a prohřeškům odvolal.

Podle tiskové zprávy ČEZ společnost se zahájením řízení nesouhlasí a považuje ho za neopodstatněné. TZ společnosti uvádí následující:

Pro odebrání licence distribuční společnosti ČEZ Razpredelenie a prodejní společnosti ČEZ Elektro totiž neexistuje žádný důvod. ČEZ trvá na tom, že důsledně plní veškeré povinnosti, které jí ukládají tamní zákony a normy. Proto vyzývá tamního regulátora k nestrannému posouzení bez politických zásahů. V Evropské unii platí jasná pravidla a Bulharsko je členským státem se všemi právy i povinnostmi.

Celá situace se bohužel zpolitizovala z důvodů blížících se parlamentních voleb, společnost ČEZ na ní nenese vinu, a to hned z několika důvodů – vyšší účty za elektrickou energii byly způsobeny chladnější zimou, vyšší spotřebou přes Vánoce a také prodloužením odečítací periody kvůli svátkům. Ceny elektřiny na začátku tohoto roku nevzrostly, k jejich změně došlo rozhodnutím bulharského energetického regulačního úřadu (DKEVR) 1. 7. 2012, kdy byly navýšeny o více než 13 %, zejména kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. Ceny domácnostem jsou plně regulované a mimochodem také nejnižší v celé Evropské unii. Bulharský ČEZ získává z celkové faktury méně než 10 %, zbytek připadá výrobcům elektřiny, přenosové soustavě a daňovému úřadu.

„Nyní jsme od bulharského regulátora obdrželi přibližně dvacet připomínek, které však nepotvrzují žádné zásadní pochybení ze strany ČEZ, a proto nemohou zavdat příčinu k odebrání licencí,“ uvedl Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí. Důvody musejí být velmi závažné, patří mezi ně ohrožení bezpečnosti dodávek elektřiny, soustavné porušování licenčních podmínek, neplnění pokynů regulátora nebo poskytnutí nesprávné informace při žádosti o licenci. Před samotným odebráním licence musí být navíc stanovena lhůta, během které má společnost možnost případné nedostatky odstranit - celý proces, pokud má být transparentní, tedy může trvat až několik měsíců.

Kupní cena tří bulharských distribučních a prodejní společností se pohybovala kolem 7 mld , více než 8,6 mld již ČEZ také investoval do zvýšení efektivity fungování sítě. Za svého dosavadního působení v Bulharsku (od roku 2005) již významně přispěl k její modernizaci a rekonstrukci, významně omezil ztráty či zavedl integrované systémy pro dálkový odečet a kontrolu spotřeby.

Bulharská akvizice je stále na plánované návratnosti, celkem vyplatily tamní společnosti na dividendách téměř 5 mld . ČEZ vlastní v zahraničí významnější energetická aktiva celkem v sedmi zemích, přičemž veškeré zahraničí akvizice tvoří přibližně jednu pětinu celkového objemu investic.




Bulharský premiér dnes také oznámil, že kvůli vyhrocení nepokojů spojených s vysokými účty za elektřinu, které přerostlo až ve srážky s policií při nichž došlo k několika zraněním, nabídne svou funci k rezignaci. Později bylo upřesněno, že tak učiní celá vláda.


Podle Evropského energetického portálu platí Bulhaři v průměru za jednu MWh elektrické energie v přepočtu cca 2135 , což je jedna z nejnižších hodnot v rámci celé EU. Platy v Bulharsku jsou ale také jedněmi z nejnižších. Lidé napadají hlavně to, že prý v lednových účtech položky za servis a distribuci překračovaly asi o 120 procent cenu spotřebované elektřiny.

ČEZ Bulgaria zásobuje elektřinou cca 2,1 miliónu bulharských domácností, což odpovídá cca 40% instalované kapacity. Z finančních výkazů EBITDA zisk z bulharských operací tvoří cca 1 mld. se zlepšující se tendencí. Na elkovém zisku celé skupiny se bulharské aktivity podílejí z 1,5%. Zlepšení výsledků firma vysvětluje růstem ziskové marže zejména vlivem růstu distribuovaného objemu elektrické energie a rozhodnutím regulátora o vyšších tarifech. Objem tržeb za 9M tohot oroku dosahuje úrovně cca 840 mil.EUR.


Podle analytiků J&T Bank jsou balkánské problémy v Albánii a nyní také v Bulharsku pro akcie firmy nepříjemné, protože mohou snížit celkovou víru investorů v kvalitu managementu a jeho schopnosti řídit firemní aktivity, což by se mohlo projevit negativně v dalším přístupu investorů k tomuto titulu.

Podle analytiků společnosti Brokerjet by cena akcií v případě odejmutí licence mohla respektivě měla ještě dále poklesnout - viz Cena akcií ČEZ poklesne pod 600 Kč, pokud firma... 

Akcie ČEZ v reakci na vyhrocující se balkánské problémy včera a dnes klesají pod hranici 610 . Níže se titul pohyboval v říjnu 2008, v polovině roku 2006 a pak ještě v srpnu 2005. Detaily dnešního a historického vývoje akcií ČEZ naleznete ZDE .

Související zprávy:
ČEZ: Postup Bulharska je hrubým porušením práva v. 
ČEZ: MPO nesouhlasí s trvalou garancí cen elektřiny z dostavěné JETE
ČEZ: Protesty v Bulharsku sílí, vyšetřování kvůli prodeji podílu v Mibrag,...
Bulhaři protestují proti cenám elektřiny
ČEZ čelí protestům v Bulharsku
Skupina ČEZ zahájila proces mezinárodní arbitráže proti Albánii

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688