Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  15.02.2013 09:47:05

Objemy obchodů na energetické burze PXE loni dále poklesly

PXE, dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha, a.s., vznikla dne 2. července 2009 změnou právní formy Energetické burzy Praha, jež byla založena dne 8. ledna 2007 podle zákona č. 229/1992 Sb. o komoditních burzách a zapsána dne 5. března 2007 do obchodního rejstříku . Zakladateli byly vedle Burzy cenných papírů Praha její dvě dceřiné společnosti — Centrální depozitář cenných papírů, a.s. (dříve UNIVYC, a.s.), a CENTRAL COUNTERPARTY, a.s. (dříve Centrální depozitář, a.s.). V souvislosti se změnou právní formy byla původní společnost Energetická burza Praha ke dni 15. července 2009 vymazána z obchodního rejstříku.

PXE vznikla jako specializovaná komoditní burza pro obchodování s elektrickou energií, a to v podobě komoditních futures s fyzickou dodávkou nebo s finančním vypořádáním, nebo v podobě spotových kontraktů s fyzickým vypořádáním. Jedná se o typický velkoobchodní trh, kterého se účastní zejména banky a licencovaní obchodníci s elektřinou. Obchodování burza zahájila v červenci 2007. Obchodované produkty jsou definované kombinací standardizovaných parametrů, zejména typem produktu (Base load/Peak load), typem vypořádání (fyzické/finanční), délkou dodávky (měsíc/čtvrtletí/rok) a dodacím obdobím.

PXE rozšířila v říjnu 2008 obchodování o slovenskou elektřinu. Za další milník se dá označit březen 2009, kdy bylo zahájeno obchodování s maďarskou elektřinou. V současnosti je tak předmětem obchodování na PXE elektřina s místem dodání v ČR, na Slovensku a v Maďarsku. Futures s finančním vypořádáním zavedla burza do své obchodní praxe v únoru 2010. V únoru 2011 byla ve spolupráci s OTE a.s. rozšířena možnost obchodování o zadávání nabídek na nákup a prodej na denním trhu OTE za účelem fyzické dodávky. Společný denní trh OTE a PXE v ČR slouží pro obchodování s registrovanými hodinovými produkty a probíhá formou aukcí v systému OTE. Vypořádání obchodů na tomto trhu se řídí burzovními předpisy PXE a Obchodními podmínkami OTE.

Objem futures obchodů od vzniku burzy meziročně klesal z 34 368 318 MWh v roce 2007 (cca 4 700 kontraktů) na 24 306 334 MWh v roce 2010 (cca 7 600 kontraktů). V roce 2011 se roční objem stabilizoval na téměř identické úrovni jako v předcházejícím roce (24 343 699 MWh; cca 8 700 kontraktů) a v roce 2012 poklesl na 19 827 725 MWh (cca 7 800 kontraktů). Objem spotových obchodů v roce 2010 představoval 83 712 MWh (cca 3 900 kontraktů), v roce 2011 pak 31 355 MWh (cca 1 300 kontraktů). V roce 2012 už spotové obchody na PXE nebyly vypisovány. Do seznamu produktů futures s místem dodání ČR, obchodovatelných na PXE v roce 2013, již nejsou zahrnuty produkty s fyzickým vypořádáním. Možnost jejich obchodování skončila dne 29.11.2012.

Obchodování na PXE probíhá v elektronickém systému kontinuálně nebo aukčním způsobem, burzovní shromáždění jsou pořádána ve všech pracovních dnech roku. Burza má celkem 45 účastníků obchodování z celkem deseti evropských zemí. PXE jako jediná komoditní burza v ČR vytváří obchodníkům centrální protistranu. Obchodování na PXE přináší jejím účastníkům jistotu a bezpečnost, které kompenzují zvýšené finanční nároky. Svou plnou funkčnost PXE prokázala při pádu významného obchodníka s elektřinou, společnosti Moravia Energo, s.r.o.

Cenové informace PXE jsou (v návaznosti na lipskou burzu, která je ve středoevropském regionu dominantní) určující pro velkoobchodní trh se silovou elektřinou v ČR a jsou významným cenovým signálem i pro slovenský a maďarský trh.

Zástupcem Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v tříčlenné burzovní komoře je JUDr. Bohumil Havel, Ph.D. Státní dozor nad PXE vykonává Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a v oblasti komoditních derivátů, které jsou investičními nástroji, Česká národní banka.

Kontakt: www.pxe.cz

Zdroj: TZ MPO

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688