Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  08.02.2013 16:57:00

Data pro HDP za Q4 12 by měla ukázat na pokračující recesi v české ekonomice

Uplynulý týden přinesl pro korunu výrazné zisky. Česká měna tak reagovala na tiskovou konferenci ČNB, kde guvernér Miroslav Singer představil novou prognózu a řekl, že potřeba dalšího uvolňování měnové politiky (prostřednictvím kurzu) je méně urgentní. Na základě série špatných domácích ekonomických údajů z poslední doby, které ukazovaly na protiinflační tendence v hospodářství, trhy očekávaly spíše komentáře směřující k udržení slabšího kurzu koruny. Slova guvernéra tak odstartovala posílení české měny, která si během středy a čtvrtku připsala přes jedno a půl procenta. Zatímco před středečním zasedáním ČNB koruna zaznamenala nejslabší úroveň za posledních sedm měsíců - 25,75 CZK/EUR, ve čtvrtek a v pátek dokonce krátce atakovala úroveň 25,20.
               
Je otázkou, jestli budou centrální bankéři toto posílení tolerovat. Kurz kolem 25,50 CZK/EUR by jim zřejmě vyhovoval více, když na něj ukazuje pro Q1 13 i nová prognóza ČNB. Ovlivňovat kurz však bude pro ČNB obtížnější kvůli změně pohledu investorů na politiku centrální banky. Zajímavý bude určitě páteční zápis ze zasedání bankovní rady, který by mohl poodhalit názory dalších centrálních bankéřů na měnovou politiku. Dočkáme se také aktuální Zprávy o inflaci, která detailně objasní novou prognózu.
               
Příští týden budou dále zveřejněna zajímavá data z ekonomiky, především čtvrteční předběžný odhad HDP za Q4 12 a pondělní lednová inflace. Jako každý rok je leden spojen s růstem cenové hladiny kvůli změně regulovaných cen (nájemné, elektřina, vodné a stočné, plyn, teplo atd. s dopadem do lednového meziměsíčního růstu CPI ve výši 0,47 pb). Letos pak cenový vývoj ovlivňují i změny nepřímých daní, jejichž účetní dopad do inflace odhadujeme ve výši 0,95 pb (zvýšení sazeb DPH o 1 pb s dopadem 0,87 pb a zvýšení spotřební daně na cigarety). Výraznou nejistotou je prozatím to, do jaké míry si prodejci v lednu snížili marže. Po očištění o daňové změny by v lednu kromě regulovaných cen měly růst ceny potravin o 1,2 % m/m ( 0,6 % SA), ceny pohonných hmot o 0,1 % a korigované ceny o 0,1 % (-0,1 % SA). Celkově by se ceny měly zvýšit o 1,6 % meziměsíčně, meziroční dynamika by se pak měla snížit z prosincových 2,4 % na 2,2 %.    
               
HDP by měl v posledním čtvrtletí loňského roku poklesnout o 0,1 % mezikvartálně (-1,4 % meziročně). Mírný pozitivní příspěvek do mezikvartální dynamiky očekáváme od spotřeby domácností. Výraznější propad naopak vidíme u fixních investic. Další pozitivní příspěvek by měl nastat u čistých exportů, což ovšem bude kompenzováno negativním vývojem u zásob. Z pohledu nabídky klesla přidaná hodnota patrně v průmyslu a zemědělství, služby a stavebnictví naopak přispívaly dle našich odhadů kladně. Příští týden se však dočkáme jen předběžného odhadu bez struktury. ČNB očekává stejný pokles HDP jako my - případné zklamání by mohlo opět centrální bankéře donutit ke komentářům proti koruně.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688