TNBiz (TN.cz)
Investice  |  07.02.2013 06:05:09

FINANČNÍ RÁDCE: Nemáte na to platit svému dítěti kroužek. Získejte tisíce od státu!

Pokud jste ve složité rodinné situaci a trpí tím i vaše děti. Nebojte se požádat stát o pomoc. Můžete například zažádat o finanční pomoc na kroužky vašich dětí, za rok tak můžete získat až desetitisíce. O peníze můžete zažádat i v případě, že vás postihla nějaká mimořádná událost, například živelní pohroma nebo požár. Pomůže vám v tom systém pomoci v hmotné nouzi.
 

"Je moderní formou pomoci osobám s nedostatečnými příjmy, motivující tyto osoby k aktivní snaze zajistit si prostředky k uspokojení životních potřeb. Je jedním z opatření, kterými Česká republika bojuje proti sociálnímu vyloučení," píše na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.
 

O dávky v hmotné nouzi může zažádat osoba či rodina, která nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb na úrovni ještě přijatelné pro společnost. O dávkách v hmotné nouzi rozhodují a vyplácejí je krajské pobočky úřadů práce. V tomto díle seriálu si představíme dávky, které se nazývají mimořádnou okamžitou pomocí.
 

1. Příspěvek na vzdělání nebo zájmovou činnost dětí
 

Máte-li nedostatek financí k tomu, aby vaše dítě mohlo chodit do kroužku, zažádejte stát o peníze. Za rok můžete získat částku až 34 100 korun. O mimořádnou okamžitou pomoc můžet požádat, když máte nedostatek prostředků k uhrazení odůvodněných nákladů vznikajících v souvislosti se vzděláním nebo se zájmovou činností nezaopatřených dětí a na zajištění nezbytných činností souvisejících se sociálně-právní ochranou dětí. Dávku lze poskytnout až do výše těchto výdajů, maximálně však do částky 34 100 .
 


2. Postižení vážnou mimořádnou událostí

 

Máte finanční problémy kvůli vichřici, povodni, požáru nebo ekologické havárii, můžete od státu získat mimořádnou okamžitou pomoc. Dávku lze poskytnout až do výše 15násobku částky životního minima jednotlivce, tj. až do výše 51 150 .
 

3. Nedostatek prostředků k nákupu nebo opravě předmětů dlouhodobé potřeby
 

Kvůli nízkým příjmům si nemůžete nechat opravit pračku, nebo koupit novou. Tak možná dosáhnete na tuto dávku. Lze ji v případě nedostatku prostředků k nákupu nebo opravě předmětů dlouhodobé potřeby poskytnout až do výše těchto výdajů, maximálně však v průběhu kalendářního roku do výše 10násobku částky životního minima jednotlivce, tj. až do částky 34 100 .
 

4. Ohrožení sociální vyloučením
 

Na tuto dávku mají nárok lidé, například v situacích, kdy se vracejí z vězení, dětského domova, z pěstounské péče po dosažení zletilosti nebo po ukončení léčby chorobných závislostí. "Dávku lze poskytnout až do výše 1000 . V průběhu roku může být poskytnuta opakovaně, součet však nesmí překročit 4násobek částky životního minima jednotlivce, tj. maximálně částku 13 640 ,“ uvádí portál ministerstva.
 


5. Osobě hrozí vážná újma na zdraví

 

"Nejsou plněny podmínky pro poskytnutí opakovaných dávek, ale v případě neposkytnutí pomoci osobě hrozí vážná újma na zdraví. Dávku lze poskytnout v částce, která doplní příjem osoby do výše existenčního minima (v případě nezaopatřeného dítěte do životního minima),“ píše ministerstvo práce a sociálních věcí.
 

6. Příspěvek na doklady
 

Ztratíte osobní doklady a nemáte peníze na jejich duplikáty. Stát vám může poskytnout dávku až do výše těchto jednorázovách výdajů.
 

Dávky přiznávají úřady práce
 

Žádosti o poskytnutí těchto dávek v hmotné nouzi můžete podat na příslušné krajské pobočce Úřadu práce ČR podle místa trvalého bydliště. Je potřeba, abyste vyplnili tiskopis, který najdete – ZDE.
 

"V rámci řízení se posuzuje, zda je osoba či rodina skutečně v hmotné nouzi a zda splňuje podmínky nároku na příslušnou dávku. V konečné fázi se pak stanovuje výše dávky. Jednotný postup na celém území České republiky zabezpečuje jednotný informační systém práce a sociálních věcí," shrnuje portál ministerstva práce a sociálních věcí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688