Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  29.01.2013 14:24:58

Pokles akcií Apple: Mýty a skutečnosti

Každého, kdo má co dočinění s akciemi určitě zaskočilo, když akcie největší technologické firmy světa padaly po ohlášení výsledků o 10 %. Mým hlavním závěrem je, že tento propad byla hodně přehnaná reakce, která se nezakládá na faktech. Je to spíše výmluva pro portfolio manažery, aby uzavřeli pozice a konečně vybrali zisky. Nicméně tento výprodej je úžasnou příležitostí pro nákup, protože podle mého názoru má Apple ještě velký potenciál, co se týče jeho výrobků atd.

První zklamání trhu: Slabé tržby

Meziroční růst tržeb, jak můžete vidět na grafu, byl lehce nad třiceti procenty. To je, když vezmeme v potaz slabý růst světové ekonomiky, podle mého názoru velmi silné číslo. Navíc pokles růstu tržeb je oprávněný. Pokud tržby dosahují více než 200 miliard dolarů, tempo růstu přes 20 % je stěží dlouho udržitelné.

Číně přitom rostly tržby meziročně o 67 % a přitom 61 % tržeb pochází z mimoamerických trhů, takže růst tržeb pod žádnou hrozbou není.

Druhé zklamání trhu: Prodeje iPhonů

V souladu s očekáváním Apple prodal 47,8 milionů iPhonů a nebýt potíží s dodavatelským řetězcem Apple by jistě tyto očekávání překonal. Tabletů iPad se prodalo 22,9 milionů, o 500 tisíc více, než se očekávalo, takže ani tady nedošlo ke zklamání.

Prodeje iPhonů však byly tím, co spustilo výprodej. Jestliže se však nabídka a poptávka dostanou v tomto čtvrtletí do rovnováhy a Čína dále bude poptávat iPhony, tržby a prodeje iPhonů za tento kvartál by měly nadále růst.

Třetí zklamání. Přestává Apple inovovat?

K tomuto bodu mám dvě věci. Za prvé Tim Cook zopakoval, že Apple má v rukávu ještě několik es. Navíc, přestaňme dělat ze Steva Jobse největšího inovátora všech dob. Těmito inovátory jsou spousty chytrých inženýrů, kteří pro Apple nadále pracují. Navíc Jonathan Ive je stejně chytrým designérem, jakým byl Steve Jobs. Navíc byl nedávno povýšen a nyní je šéfem designu pro software a hardware. Podle mého, inovace rozhodně Applu nechybí. Než se však slibné myšlenky ujmou, může to trvat roky. Podívejme se na dobu mezi iPodem a prvním iPhonem.

Trh trestá Apple za pokles zisku - podle nás špatný přístup

Pokud se podíváme na poměr ceny akcie a zisku (P/E ratio) za posledních 12 měsíců, tak je na úrovni 10,3. A trh dále počítá dokonce s poměrem P/E 9.7 na dalších 12 měsíců. Trh tedy bere v potaz při této ceně nulový či dokonce záporný růst. To je podle našeho názoru extrémně medvědí pohled na věc, který navíc není opodstatněný.

Fakta nadále poukazují na růst Applu. Navíc prostředí kolem jeho produktů daleko lépe generuje zisky, než prostředí konkurence. S pokračujícím růstem a větším programem odkupu vlastních akcií je tato úroveň ideální pro dlouhou pozici u investorů s horizontem 6 měsíců a více.

Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688