Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  16.01.2013 12:05:16

Telefónica SA má stále problémy na domácím trhu, klienti utíkají k levnější konkurenci

Španělská Telefónica SA, která je mateřskou společností tuzemské Telefónica O2, v prezentaci investorům naznačila, že i přes veškerou a relativně úspěšnou snahu po své celkové stabilizaci má stále největší problémy na domácím španělském trhu. Podle vedení tamní dominantní telekomunikační firmy se nepodařilo doposud zastavit odliv klientů k levnějším operátorům způsobený mimo jiné neutěšenou situací španělské ekonomiky s největší nezaměstnaností v celé eurozóně. Klienti obecně vyhledávají slevy a výhodné cenové nabídky, což spolu s odlivem klientů snižuje celkové tržby a také výsledné marže.

Podle statistik CMT firma jen v říjnu loňského roku přišla o 284 290 platících klientů a její celkový tržní podíl poklesl na 36,8% na úkor růstu podílu Orange a Yoiko.

Telefónica již dříve ohlásila plán redukovat stavy svých zaměstnanců o dalších cca 27 000 do konce tohoto roku. V roce 2011 firma propustila 35 000 zaměstnanců.

Vrásky na čele vedení dělá také pokles dynamiky růstu zisků v Latinské Americe, která byla až doposud "zlatým vejcem". Podle statistik tržby v tomto regionu rostly ve 3Q o 3,8% a zisk o 4,8% na 2,7 mld.EUR oproti růstu tržeb na úrovni 5,8% ve 2Q loňského roku. Odhaduje se, že situace se ještě zhorší v průběhu tohoto roku.

Akcie firmy ve druhém pololetí poklesly jen o 1,7% oproti propadu Vodafone o 14% a France T. o 20%. Tento vývoj je odrazem poměrně úspěšné snahy firmy po redukci nákladů a snahy o prodej nepotřebných aktiv. Operátor také hledá možnosti speciálních nabídek, které by opětovně nalákaly ztracené klienty. Vedení firmy snížilo vyplácenou dividendu a zrušilo program odkupu akcií, snížilo výhled tržeb a snížilo platy vrcholovému managementu. Jako kompenzaci operátor akcionářům přislíbil dvojí výplatu 75 centů na akcii do roku 2014.

Telefónica snížila své zadlužení, které stále ještě zůstává suverénně nejvyšší v sektoru, na cca 52,8 mld.EUR z 58,3 mld. v červnu 2012. Cíl pro konec roku počítal s poklesem až na hranici 50 mld.EUR.
NA konci 3Q12 čisté zadlužení představovalo 2,84násobek EBITDA. Pro další snížení zadlužení firma mimo jiné zvažuje IPO v Latinské Americe.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688