Antonín Foller
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.03.2012 00:00:00

Akcie z kupónové privatizace - co dělat s akciemi spravovanými Centrálním depozitářem cenných papírů SR, a.s.

Velvyslanectví České republiky ve Slovenské republice informuje české občany, kteří jsou vlastníky cenných papírů (CP) slovenských podniků z 1. vlny kupónové privatizace o postupu, jímž je možné převést CP, které ztratily svoji hodnotu, na Fond národního majetku SR. Zejména se to týká občanů, kteří obdrželi od Centrálního depozitáře cenných papírů, a.s. (CDCP) faktury za vedení účtu majitele cenných papírů za rok 2011.

Po převodu cenných papírů (i „bezcenných“) ze Střediska CP na účet Centrálního depozitáře cenných papírů SR, a.s. (dále již CDCP), který byl zřízen automaticky podle zákona č. 600/1992 Z.z., je nutné za jejich vedení platit poplatek. Tyto faktury mohli obdržet také občané České republiky společně se složenkou na zaplacení, a to ve výši od 9,60 do 198  (Cena za vedení účtu majitele je 0,045 % z jmenovité hodnoty CP vedených na účtu majitele – minimálně 8,00 € bez DPH a maximálně 165,00 € bez DPH (9,60 € s DPH a 198,00 € s DPH). Cena za vedení účtu majitele za rok 2011 se fakturuje na začátku roku 2012. Zpoplatněné nejsou účty, na kterých jsou CP v nominální hodnotě do 35 €. Podobně nejsou zpoplatněny ani prázdné účty.). Splatnost faktury byla do 28. 2. 2012.

Od počátku letošního roku nabízí CDCP majitelům možnost převést bezplatně akcie na Fond národního majetku SR, avšak pouze na určených místech, jimiž jsou vybrané pobočky Slovenské pošty a kanceláře společnosti RM-S Market. Kapacita těchto míst nedostačuje a je nutné počítat s velkými frontami. Některé pošty přijímají jen předem objednané klienty.

Možnost převést cenné papíry na Fond národního majetku SR je časově omezena – původně do 31. 12. 2012, tato lhůta již byla prodloužena o rok, tzn. do 31. 12. 2013. Po tomto termínu již nebude moci žádná fyzická osoba nabídnout zaknihované akcie FNM SR. Při převodu CP je potřeba předložit doklad totožnosti – český občanský průkaz je bez problémů akceptován.

Pokud se občan rozhodne pro bezplatný převod do konce roku 2013, FNM SR vrátí poplatek za vedení účtu, který byl uhrazen. Pokud byl účet zpoplatněn i v předchozích obdobích, FNM SR vrátí uhrazený poplatek i za 2 předchozí roky. Jestliže přišla faktura poté, co již byly akcie převedeny na FNM SR, pak danou fakturu není nutné uhradit, protože ji FNM SR uhradí sám. Pokud přesto bude uhrazena, FNM SR by měl tyto peněžní prostředky vrátit.

CDCP nedoporučuje, aby se cenné papíry převáděly jen z důvodu zbavení se poplatků za vedení účtu majitele. Majitel akcií by si měl nejprve ověřit hodnotu svých CP, aby nedocházelo nesmyslně a zdarma k převodu akcií s reálnou hodnotou na účet FNM SR. Na webových stránkách Obchodního rejstříku SR se dá poměrně snadno zjistit, zda firma, která CP vydala, ještě opravdu existuje nebo ne. Pokud nadále provozuje svou činnost, váš CP má pravděpodobně reálnou tržní hodnotu. Firma, která se podle Obchodního rejstříku SR nachází již delší dobu v likvidaci nebo v konkurzu, bude mít téměř jistě nulovou reálnou hodnotu a v tomto případě je možné zvážit převedení daného CP na FNM SR.

Další možností jak zjistit, zda cenný papír má nějakou hodnotu, je navštívit slovenskou banku, nemá-li však u této banky český občan vedený vlastní účet, pak může narazit na neochotu banky tuto informaci poskytnout (tato služba je obchodníky s cennými papíry zpoplatněna). V případě, že CP má reálnou hodnotu a zároveň je veřejně obchodovatelný na Burze cenných papírů v Bratislavě (BCPB), je možné prostřednictvím slovenské banky tento CP na burze prodat. Rovněž je možné CP prodat prostřednictvím tzv. obchodníka s cennými papíry (o.c.p). Na Slovensku lze realizovat prodej nebo nákup CP prostřednictvím společnosti RM-S Market o.c.p. Seznam dalších obchodníků s CP, kteří mají povolení k poskytování služeb, najdete například na webové stránce Národní banky Slovenka v části Dohled nad finančním trhem / Dohled nad finančním trhem cenných papírů / Obchodníci s cennými papíry / Seznam dozorovaných subjektů / Obchodníci s cennými papíry s povolením podle zákona č. 566/2001 Z.z.

Zda se s CP aktivně obchoduje na BCPB a zda má i reálnou tržní hodnotu, lze zjistit také tak, že po kliknutí na webovou adresu BCPB si v sekci CENNÉ PAPÍRY / TRHY zvolíte položku Seznam cenných papírů.

Velvyslanectví České republiky zdůrazňuje, že je na rozhodnutí každého jednotlivého majitele, zda konkrétní cenné papíry považuje za bezcenné a zda se je rozhodne převést na FNM SR. Eventuální zpětný převod z FNM SR na bývalého majitele není možný.

Pokud se nemůže občan dostavit na pracoviště společnosti RM-S Market nebo na vybrané pracoviště Slovenské pošty osobně, může tak učinit jeho zplnomocněný zástupce. Ten se musí prokázat zplnomocněním s úředně ověřeným podpisem (zplnomocnění může být ověřeno českými úřady, např. obecním/městským úřadem, notářem, apod.; v zahraničí, tedy i v SR, českým zastupitelským úřadem, kde je tato služba zpoplatněna ve výši 10 €). Vzor zmocnění občané naleznou na internetových stránkách www.natfund.gov.sk a www.rmsmarket.sk, případně je k dispozici na pracovištích společnosti RM-S Market nebo na vybraných pobočkách Slovenské pošty.

V případě, že byla faktura za vedení účtu majitele vystavena a odeslána již zemřelému občanovi, CDCP doporučuje fakturu uhradit a uskutečnit převod CP z účtu zemřelého na účet dědice. Zděděné CP si může dědic ponechat na svém účtu majitele CP nebo se může rozhodnout zděděné akcie bezplatně převést na FNM SR. Přímý převod z účtu zemřelého na účet FNM SR není možný. Proto je třeba uskutečnit převod CP z účtu zemřelého na účet dědice a až následně je možné zrealizovat bezplatný převod akcií z účtu dědice na účet FNM SR.

Společnost CDCP SR, a.s. zřídila k fakturaci pro občany speciální infolinku +421 2 2091 0565, na kterou se mohou občané obrátit v pracovních dnech od 9:00 do 17:00 hod. Pracovníci infolinky poskytnou informace o fakturách vystavených za službu "vedení účtu majitele cenných papírů". Více informací lze najít také na www.natfund.gov.sk, www.cdcp.sk/general/faq.php, www.akciebezhodnoty.sk nebo www.rmsmarket.sk.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688