BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  11.01.2013 10:57:14

Japonsko pumpuje peníze do ekonomiky, jen oslabuje

iPoint.czJaponský premiér Shinzo Abe využil svých pravomocí a společně se svojí vládou vyhradil další peníze na podporu ekonomiky v hodnotě 117 miliard dolarů. Pod velký tlakem se tak ocitla Japonská centrální banka (BoJ), která s největší pravděpodobností bude nucena přijmout nová opatření. Vláda chce po bance, aby navýšila cílovou inflaci, na kterou se má japonská ekonomika dostat, a to z 1 na 2 procenta. Premiérovi by se také líbilo další uvolňování monetární politiky pomocí prohloubení státního dluhu a nákupu nových aktiv.

Abeho recept na zlepšení situace v Japonsku je prostý, premiér chce zvýšit fiskální výdaje a nutit BoJ k nákupu státních dluhopisů. Podle kritiků a opozice nová vláda přehlíží fakt, že Japonsko má už dnes obrovský státní dluh (211,7 procent k HDP). „Japonsko potřebuje značné monetární uvolnění, aby zbavilo ekonomiku deflace a silného jenu," řekl Shinzo Abe. Vláda plánuje utratit 117 miliard dolarů na podporu domácího obchodu. Přičteme-li k tomu částku, kterou utratí místní vlády na obchod, vyjde nám neskutečných 20,2 bilionu jenů.

Index sentimentujaponských službách vzrostl na 45,8 bodu a podle ekonomů je to znakem, že japonská ekonomika se již odrazila od úplného dna. Průzkum se provádí mezi taxikáři a hotelovými a restauračními zaměstnanci. Oficiálně se index jmenuje „Economy Watchers" (hlídači ekonomiky) a je velmi oblíbený mezi makrodaty, protože poskytuje velmi přesné informace o spotřebních a obchodních trendech. Japonský sentiment si v lednu významně polepšil a překonal o 5,8 bodu prosincových 40 bodu. Zlepšil se i výhledový index, který předpovídá důvěru v ekonomiku a to z prosincových 41,9 bodu na 51 bodu.

Měnový pár EUR/JPY včera významně posílil a znovu se dostal k novým maximům. Japonský jen už delší dobu oslabuje proti ostatním měnám. Včerejší růst eura byl však extrémně strmý. Euro se dařilo kvůli zprávám z Evropské centrální banky o ponechání úrokových sazeb a zlepšujícímu se stavu ekonomiky. EUR /JPY se momentálně obchoduje u horní hranice kanálu a mohlo by zkorigovat prudký nárůst. Trend zůstává jasně rostoucí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688