Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Zemědělství  |  09.01.2013 09:24:00

Míra nezaměstnanosti se v závěru loňského roku přehoupla výrazně přes 9 %

Míra nezaměstnanosti se ke konci prosince vyšplhala v souladu s naším očekáváním na 9,4 % z listopadových 8,7 %. Růst tak byl mírně vyšší, než kolik činilo tržní očekávání (konsensus se nacházel na 9,3 %). Počet lidí bez práce se během posledního měsíce loňského roku zvýšil o téměř 37 tisíc na více než 545 tisíc. Jedná se tak o nejvyšší počet lidí bez práce od března 2011.
 
Situace na trhu práce se pozvolna zhoršuje již od loňských jarních měsíců. Důvodem je především nepříznivá makroekonomická situace - česká ekonomika se od počátku roku 2012 nachází v recesi. Snižující se využití výrobních kapacit se promítá i do nižší potřeby pracovních sil v průmyslu, stavebnictví se potýká s dlouhodobými problémy, maloobchod a další sektory ze služeb trpí slabou domácí poptávkou. To ve výsledku znamená, že ekonomika nevytváří pracovní místa. Úřady práce jich ke konci listopadu evidovaly necelých 35 tisíc. Oproti listopadu to bylo o téměř 4 tisíce méně.
 
Významnou roli v prosincovém vzestupu míry nezaměstnanosti hraje sezónnost , když s nástupem zimy zanikají zejména místa v zemědělství a stavebnictví. A tento faktor bude trh práce zatěžovat až do jarních měsíců.
 
Od října začalo Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejňovat míru nezaměstnanosti podle nové metodiky. Současná registrovaná míra nezaměstnanosti, která spočívala v počtu uchazečů o práci v relaci k ekonomicky aktivní populaci, bude nahrazena ukazatelem podílu nezaměstnaných osob vůči celkovému počtu obyvatel ve věku 15 - 64 let. Od roku 2013 pak bude MPSV zveřejňovat nezaměstnanost jen podle této nové metodiky. Rok 2012 tak nezaměstnanost dle nové metodiky zakončila na 7,4 %. Ke konci listopadu to bylo 6,8 % po říjnových 6,7 %.
 
Situace na trhu práce se bude i v letošním roce zhoršovat. České hospodářství se v loňském roce nacházelo v recesi a bojovat s ní bude ještě minimálně po první polovinu letošního roku. Očekávané mírné oživění ekonomické aktivity ve druhé polovině roku bude příliš slabé na to, aby otočilo nepříznivé trendy na trhu práce. Až do jara bude navíc trh práce negativně ovlivňovat sezónnost. Podle nové metodiky očekáváme míru nezaměstnanosti ke konci letošního roku kolem 8,4 % (podle staré metodiky by míra nezaměstnanosti přesáhla 10 %).

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688