Prezentace  |  08.01.2013 13:55:15, aktualizováno 10.01.2013 12:08:07

Kdo vám přispěje na důchod a kolik

Většina lidí mladšího a středního věku už se nemůže spoléhat na státní důchody. Ty budou stále nižší a pravděpodobně nepokryjí všechny vaše výdaje. Proto je dobré myslet na stáří už teď. Víte, kdo vám k vašemu spoření může přispívat?

Příspěvky od státu

S příchodem důchodové reformy se zvýšily i státní příspěvky na důchodové spoření. Jedná se o příspěvky do třetího pilíře důchodového systému. Ještě do konce roku 2012 se mluví o důchodovém připojištění, do kterého už se zapojit nelze. Od nového roku si ale můžete sjednat doplňkové penzijní spoření.

Do teď stát přispíval mezi 50 a 150 korunami podle výše vámi spořené částky. Od nového roku se zvyšuje minimální i maximální možný příspěvek a tím motivuje občany, aby si na důchod spořili více peněz.

Měsíční platba

Příspěvek od státu

1 – 299 Kč

0 Kč

300 – 999 Kč

90 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč

1000 Kč a více

230 Kč

Abyste tedy dosáhli na nejvyšší možný příspěvek, který činí 2.760 korun za rok, musíte si spořit alespoň tisícikorunu měsíčně.

Pokud si po novém roce začnete spořit do nově vzniklého druhého pilíře, zde se s příspěvky od státu nepočítá. Nějaké výhody vás ale přeci jen čekají. V současnosti ze své hrubé mzdy odvádíte na důchodové pojištění 28 %.  Ti, kdo si spoří na důchod, budou odvádět o 3 % méně. K těm se připočtou další 2 % hrubé mzdy a výsledných 5 % je částka, kterou si spoříte na důchod ve druhém pilíři.

 

Příspěvky od zaměstnavatele

Příspěvky na penzijní připojištění jsou hojně užívaným benefitem českých zaměstnavatelů. Výše těchto příspěvků se může značně lišit, ale vždy se vyplatí oběma stranám. Zaměstnavatel z této částky totiž neodvádí sociální a zdravotní pojištění, jak by tomu bylo, kdyby svému zaměstnanci o stejnou částku navýšil mzdu.

V reformovaném důchodovém systému dojde sice k několika změnám, ale způsob financování třetího pilíře s účastí příspěvků od zaměstnavatele zůstává stejný. Nepočítá se s nimi ale v případě spoření do druhého pilíře. Ten je financován výhradně odvody z hrubé mzdy a dále zhodnocením podle zvolené investiční strategie.

Pokud se nemůžete rozhodnout, jaký způsob spoření zvolit, mohl by vám v rozhodování pomoci i fakt, zda můžete počítat s podporou svého zaměstnavatele a v jaké výši. Pokud se rozhodnete spořit si vyššími částkami, motivující mohou být i nemalé příspěvky od státu do třetího pilíře.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688