Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  31.12.2012 14:42:00

Koruna letos nakonec s mírným ziskem, za zlotým a forintem však výrazně zaostala

Koruna si v posledních prosincových dnech vůči euru mírně polepšovala. Zatímco v polovině měsíce kurz atakoval ještě hladinu 25,30 CZK/EUR, v samotném závěru roku se již pod tlak dostala hladina 25,10. Vývoj tak reflektoval snížení nejistoty na globálních trzích v posledních týdnech a s tím související pokles rizikové averze.
 
Letošní závěrečný obchodní den na globálních i středoevropských devizových trzích byl z obchodního i kurzového pohledu nezajímavý. Drtivá většina obchodníků si užívala dovolených, likvidita a zájem hráčů na trhu o obchodování byly minimální. Tomu odpovídal i kurzový vývoj. Silvestrovskou seanci zahájila česká koruna na 25,10 CZK/EUR, aby se kurz po celé dopoledne bez výraznějších kurzových výkyvů držel v pásmu pouhých šesti haléřů v okolí 25,10 CZK/EUR. V odpoledních hodinách bylo zaznamenáno mírné oslabení směrem ke 25,17 CZK/EUR. Obdobně klidné dnes bylo i obchodování na polském zlotém, pouze maďarský forint si proti euru o zhruba půl procenta pohoršil.
 
Bez odezvy trhu zůstalo ranní zveřejnění zápisu z posledního jednání bankovní rady ČNB. Z něj vyplynulo, že pro ponechání úrokových sazeb nezměněných hlasovalo všech sedm centrálních bankéřů. Dosavadní vyhodnocení rizik je hodnoceno jako mírně protiinflační. Bylo zopakováno, že v případě potřeby bude měnová politika uvolňována prostřednictvím kurzu, tedy slabší domácí měny. Trh ignoroval i zveřejnění listopadového měnového přehledu. Ten potvrdil zhoršující se makroekonomický obrázek, když meziroční růstové dynamiky peněžní zásoby i úvěrové aktivity snižují svá tempa.
 
V celoročním hodnocení roku 2012 si koruna vůči euru polepšila o necelé jedno a půl procento. Česká měna tak výrazně zaostala za svými regionálními protějšky. Zatímco maďarský forint si polepšil o téměř sedm procent, zisky polského zlotého přesáhly více než osm a půl procenta. Česká měna doplatila na recesi tuzemského hospodářství a postupné uvolňování měnové politiky. Klíčová sazba ČNB se tak postupně dostala až na v podstatě nulovou úroveň (0,05 %). Měnový kurz se navíc stal v závěru roku nástrojem měnové politiky. Při nulových úrokových sazbách lze v případě potřeby měnové podmínky uvolnit v podstatě pouze slabší domácí měnou. Naopak polský zlotý podporovala rostoucí ekonomika a atraktivní úrokové sazby, maďarský forint přes recesi a makroekonomické problémy profitoval z vysokých úrokových sazeb.
 
Oproti rovnovážnému kurzu by měla být v roce 2013 česká koruna slabší. Po celou první polovinu roku totiž bude české ekonomika balancovat na hraně recese a z pohledu dynamiky se tedy bude nacházet pod potenciální růstovou trajektorií. V případě zesílení deflačních tlaků pak existuje reálné nebezpečí, že centrální banka bude jako měnověpolitický nástroj využívat měnový kurz. Určité zlepšení očekáváme ve druhé polovině roku, když počítáme s tím, že by české hospodářství mělo opustit recesní pásmo, což by se mělo odrazit i na silnější domácí měně.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

18.05.2015Klidné pondělí pro korunu, forint a zlotý pod tlakem kvůli Řecku Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688