Grant Capital (Grant Capital)
Investice  |  28.12.2012 16:39:46

Ohlédnutí za končícím rokem 2012.


Jak se říká po bitvě je každý generál, ale také se je pravda, že z dob minulých se dá poučit pro doby budoucí. V roce 2012 se toho událo opravdu mnoho. Řecko po celý rok bojovalo s dluhovou krizí a díky pomoci EU a dalších pomocných balíčků se pomalu blíží k finanční poslušnosti. Španělsko se letos také skloňovalo snad ve všech pádech při otázkách, zda potřebuje či nepotřebuje finanční pomoc.  Dalšími vlivy na trhy byly prezidentské volbyUSA, nebo pokračující kvantitativní uvolňování ze strany amerického FEDu. Nicméně USA v sypání peněz nezůstalo samo i ECB či JaponskoČínou vsypaly na trhy neskutečné množství peněz.
Ale i v těchto neklidných dobách se dalo dobře investovat. Když si vyzvedneme pár zajímavých příkladů jak z evropských titulů, tak z amerických.
amerického trhu jsem si vybral Apple společně s Googlem. Akcie společnosti Apple má za sebou opravdu zajímavý rok. Napřed akcie rostly o 300 USD na akcii, aby následně korigovaly o 175 USD.  Google naopak v první polovině roku spíše ztrácel, aby v období 12. 7. - 5. 10. dokázal předvést rallye a zhodnotit akcie o cca 40 %.
Na evropském trhu bylo zajímavé sledovat vývoj německých automobilek. Volkswagen a jeho akcie zažily dobrý rok. Akcie během roku převážně rostly a k dnešnímu dni by se investor držící akcie celý rok mohl pyšnit zhodnocením 45 %. Akcie BMW stejně jako Volkswagen dokázaly růst o více jak 35 %, ale během roku se projevily více korekce automobilového sektoru, závěr roku měly však akcie famózní a opět atakují letošní maxima.
Naopak investoři držící akcie francouzských automobilek splakali nad výdělkem. Peugeot a její akcie mají za sebou bolestivý rok. Zatím co v německé automobilky a jejich akcie měly růstový trend, tak francouzské po celý rok oslabovaly. Akcie od začátku roku oslabily o zhruba 50 %.
Máme také za sebou propad akcií KIT Digital, které ještě před zveřejněním falšování výsledků propadly o více jak 60 % do té doby a po zveřejnění falšování spadly na úplné dno a to způsobilo více méně stop obchodování této akcii na Nasdaq.
Nyní nad trhy visí otazník v podobě fiscal cliff, který drží trhy v pozoru a každá zpráva má vliv na náladu investorů. Na dohodu mají v USA ještě 3 dny, pokud do té doby nenajdou řešení, bude to znamenat nástup provizoria a finanční nejistoty pro financování země.
Na závěr tohoto článku mi dovolte popřát Všem čtenářům a investorům pohodový vstup do roku 2013 a při investičních příležitostech hodně štěstí a přesné tipy. 

Miroslav Vybíral


Společnost GRANT CAPITAL se specializuje na zprostředkování obchodů s akciemi na burzách v ČR, Evropě a USA. Pro více informací navštivte www.grantcapital.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

04.01.2024Ohlédnutí za rokem 2023 a výhled do roku 2024 Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
06.01.2023Ohlédnutí za rokem 2022 Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
03.02.2022Ohlédnutí za rokem 2021 Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688