Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  28.12.2012 12:05:59

EPS: 70 % domácností v ČR utratí ročně za teplo 10% a více z rodinného rozpočtu

Téměř čtvrtina českých domácností utratí za teplo více než pětinu svého rodinného rozpočtu. Navíc se 92 % Čechů domnívá, že ceny energií budou dále růst. Tomu napovídá i zvyšování sazby DPH od nového roku. Přesto mohou domácnosti výraznou část peněz za energie ušetřit, a to díky zákonu o hospodaření energií. Ten nabude účinnosti 1. ledna 2013 a jeho součástí jsou také energetické štítky, které polovina Čechů považuje za dobrý tah jak ve snižování energetické náročnosti budov, tak i při ochraně životního prostředí. Údaje vyplývají z aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR Zateplení a ceny energie.

„Vložené prostředky do energetické úspory mohou buď částečně, nebo zcela eliminovat rostoucí cenu energie. Nejčastější typ renovace u stávajících domů představuje zateplení a výměna oken. Díky kvalitní izolaci mohou domácnosti ušetřit až 80 % výdajů za teplo ročně,“ upozorňuje Ing. Pavel Zemene, Ph.D. předseda Sdružení EPS ČR.

Polovina Čechů považuje informace z energetických štítků za výhodné

Informace z energetických štítků vnímá jako užitečné 49 % Čechů. A to i proto, že spotřebitelům pomohou v lepší orientaci na trhu nemovitostí. Opačný názor má 40 % veřejnosti. Energetické štítky na budovách jsou obdobou energetických štítků u ledniček nebo u praček. Při výstavbě nebo renovaci dokládají splnění požadavků ve vztahu k energiím. Při prodeji či novém pronájmu zároveň nabízí zájemci veškeré potřebné informace, ze kterých lze odvodit roční náklady na energie. Současně poslouží jako nástroj ochrany spotřebitele, kterého informují o tom, jak energeticky náročnou nemovitost kupuje.

Podle Miroslava Zámečníka, člena Národní ekonomické rady vlády, může během pětadvaceti let výstavba energeticky úsporných domů přinést České republice zpět částku 223 miliard korun. Což je téměř deset miliard korun ročně. V případě růstu cen energií rychlejšího než o 3 % ročně, by tato částka mohla být i vyšší.

 

Finanční podpora úspor energie v budovách

Astronomické částky vydávané za teplo se týkají 70 % českých domácností. Až 47 % rodin utratí za teplo 10–20 % z vlastního ročního rozpočtu. Nad pětinu rozpočtu se dostane 23 % českých domácností. Situaci může výrazně ovlivnit výstavba nízkoenergetických či pasivních domů a budov s téměř nulovou spotřebou energie. Nastartovat ji pomohou i státní dotační programy. V minulosti se jako přínosné ukázaly programy typu Nový panel, Zelená úsporám či Operační program Životní prostředí. Aktuálně se debatuje o využití výnosů z aukcí povolenek v rámci EU ETS v obchodovacím období 2013–2020. Vláda připravuje také priority a operační programy pro čerpání evropských fondů v programovacím období 2014–2020.

Nezanedbatelnou roli zde sehrají i banky, které již dnes na zateplení a renovaci budov nabízí zvýhodněné úvěry. Jako příklad lze uvést „Půjčku na lepší bydlení“ od ČSOB.

Investice do rekonstrukce budov spojené převážně se zateplením podporují vznik nových pracovních míst, rozvoj malého stavebnictví a zvýšenou kvalitu bydlení,“ dodává Pavel Zemene.

Na konci listopadu oznámilo ministerstvo životního prostředí, že nastartuje program Nová zelená úsporám. V počátku programu proplatí stát celkem 1,4 miliardy korun na zateplení majitelům převážně rodinných domů. Dle dostupných informací budou moci občané podávat žádosti o dotaci na rekonstrukci domu již od srpna 2013 a to i zpětně pro opatření provedená od 1. ledna 2013.

 

Se zateplením mají Češi nejčastěji spojený pěnový polystyren

Podle statistik je nejčastěji využívaným izolačním materiálem pěnový polystyren, kterého se loni spotřebovalo zatím rekordních 62 tisíc tun. Tyto údaje potvrzují i výsledky průzkumu: přibližně tři čtvrtiny (71 %) Čechů si spojuje pěnový polystyren nejvíce s izolantem využívaným k zateplování. Pětina pak s obalovou technikou. Pouhých 8 % si pod ním představí například designový materiál, materiál pro zhotovování modelů a kulis nebo materiál využívaný do forem pro odlévání kovů.

 

O průzkumu

Průzkum na téma Zateplení a ceny energie probíhal na Sousede.cz ve spolupráci se Sdružením EPS ČR a to ve dnech 9. až 20. září 2012. Zúčastnilo se ho celkem 306 respondentů z řad uživatelů portálu.

 

 

-------------------------

 

Sdružení EPS ČR

 

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.

Sdružení EPS ČR má 12 řádných členů, včetně zástupce Plastics Europe Brusel (www.plasticseurope.org). Čtyři výrobci tvarovek pro obalový průmysl jsou přidruženými členy a dále má sdružení 5 čestných členů. Sdružení pokrývá z 90 % český trh EPS. Roční obrat se pohybuje kolem 4,5 miliardy při zpracování více než 50 tis. tun EPS. V posledních letech společnosti investovaly téměř 4 miliardy do rozvoje a inovací. Zaměstnávají přes 1000 pracovníků.

Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v České a Slovenské republice. Sdružení úzce spolupracuje s příbuznými profesními organizacemi, školami, výzkumnými pracovišti, státními institucemi a s mnoha odborníky z různých oborů.

Sdružení EPS ČR je také členem EUMEPS, Evropského sdružení výrobců EPS.

Více informací naleznete na www.epscr.cz.

 

 

Ing. Pavel Zemene, PhD,

Sdružení EPS ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688