TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  28.12.2012 11:30:23

Senát pustil zákon o platech soudců k prezidentovi

PRAHA (MEDIAFAX) - Plénum Senátu v pátek odhlasovalo návrh Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu a vyjádřilo tak vůli nezabývat se vládním návrhem zákona o platech soudců. Norma, která stanovuje soudcovské platy na 2,75násobek průměrné nepodnikatelské mzdy a zvyšuje platy zákonodárců, putuje k prezidentovi.

Přestože Ústavně-právní výbor Senátu požadoval, aby se návrh zákona vrátil sněmovně s pozměňovacími návrhy, plénum horní komory mu nevyhovělo. "Výbor podle většiny členů by měl přezkoumávat návrhy zákonů z hlediska porovnání s Ústavou, platnou legislativou republiky. Podíváme-li se na nález Ústavního soudu (ÚS), je jasně řečeno, že nejde o zvýšení platu, ale o dorovnání platu, soudci by měly mít platy dorovnány na koeficient tři. I vláda se musí řídit nálezy ÚS, jsou závazné. My jsme se jím řídili, proto navrhujeme zvýšení na koeficient tři," vysvětlil předseda výboru Miroslav Antl (BEZPP).

Výbor si přál také vyřazení poslaneckého přídavku, který ruší odvod sociálního a zdravotního pojištění z paušálních náhrad. Pro zákonodárce to znamená asi šesti tisícové polepšení k platu. "Vláda ani ÚS nic takového nenavrhly, ÚS odděluje platy soudců od ostatních ústavních činitelů, to sem vůbec nepatří, podle mne," zmínil Antl.

V podobném duchu hovořila za předkladatele návrhu i ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Ludmila Müllerová (TOP 09). Zřekla se vládní zodpovědnosti za poslanecký dodatek o paušálních náhradách. "Vláda předložila poté, co sněmovna neschválila její předchozí návrh, řešení, které upravuje pouze obecnou platovou základnu obecných soudců a od nich se odvíjejících odměn státních zástupců. Žádnou jinou úpravu vláda nenavrhla, platy politiků by měly zůstat nadále zmraženy na výši 51 731 korun až do roku 2014. Vláda navrhla a sněmovna schválila 2,75násobek. Důležité je, že vláda se spolu se sněmovnou domnívá, že návrh neodporuje Ústavou danému principu nezávislosti soudců, takto dojde k výraznému navýšení jejich platu. V průběhu projednávání ve sněmovně byl návrh doplněn formou pozměňovacího návrhu paušální náhrady výdajů by neměly podléhat odvodům na zdravotní a sociální pojištění, nadále budou daněny," popsala ministryně.

Jenomže z Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu naopak přišel podnět, aby se Senát zákonem nezabýval a rovnou ho poslal prezidentovi Václavu Klausovi. A to se také stalo, pro návrh nezabývat se normou se vyslovilo 57 senátorů, 11 bylo proti. Tím pádem se dostalo posvěcení i pozměňovacímu návrhu o paušálních náhradách zákonodárců.

Pokud Václav Klaus zákon podepíše, budou platy obecných soudců od ledna 2013 nastaveny na 2,75násobku průměrné mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře za předminulý kalendářní rok podle údajů Českého statistického úřadu.

Sněmovna schválila vládní návrh v režimu legislativní nouze, zkrácené jednání si v pátek odhlasovala i horní komora. Některým senátorům se to však nelíbilo.

"Nevšiml jsem si, že by došlo k nějaké mimořádné události, jako je obecné ohrožení nebo vstup armád. Platy soudců jsou taková legislativní nouze, že ohrožují chod státu?" ptal se rozhořčeně Vladimír Dryml (SPOZ).

"Legislativní nouze není v tom, že vláda nestíhá předložit zákony tak, jak má," souhlasil s jeho názorem Miroslav Antl. Ministryně Müllerová jim odpověděla, že důvodem legislativní nouze je podle vlády ohrožení práva občanů na spravedlivou odměnu za práci.

Na to, že Senátem prošla varianta 2,75násobku, obratem reagovalo ministerstvo spravedlnosti, které od začátku opakuje, že zákonodárci měli vyslyšet nález ÚS a schválit koeficient tři. "Ministerstvo spravedlnosti se v celém procesu projednávání přiklánělo k variantě, aby soudcům byla stanovena výše platové základny jako trojnásobek a toto své stanovisko ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nemění. Novelizace, která prošla schvalovacím procesem v obou komorách parlamentu, se zdá být v rozporu s nálezy Ústavního soudu. Ze strany soudců lze očekávat značné množství soudních sporů," upozornilo v pátek ministerstvo.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688