TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.12.2012 13:47:15

SANEP: Prezidentské volby rozhodnou lidé, kteří si zvolí svého kandidáta na poslední chvíli

PRAHA (MEDIAFAX) - Tři týdny před konáním prvních přímých prezidentských voleb si udržuje vedení bývalý premiér Miloš Zeman a Jan Fischer, uvádí ve čtvrtek zveřejněný průzkum agentury SANEP. Autoři ovšem poukazují na fakt, že volby mohou rozhodnout lidé, kteří si zvolí svého kandidáta až na poslední chvíli.

Bývalý premiér Miloš Zeman by nyní podle průzkumu společnosti SANEP získal 25,8 procenta hlasů. Druhý adept Jan Fischer by získal 21,7 procenta hlasů.

Na třetím místě je sociálně demokratický kandidát Jiří Dienstbier (10,3 procenta). Kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg získal podle SANEP podporu 8,3 procenta. Kandidátovi ODS Přemyslu Sobotkovi by dalo hlas 4,9 procenta respondentů.

Zajímavé jsou ovšem preference Jany Bobošíkové, která se na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) opět vrátila do boje o prezidentské křeslo. Jana Bobošíková má aktuálně podporu 4,5 procenta voličů. Ačkoliv se nepovažuje za levicového politika, ubírá hlasy zejména Jiřímu Dienstbierovi, uvádí průzkum SANEP.

Ukazuje se tak, že voliči si své kandidáty nevybírají primárně podle stranického klíče. To potvrzuje i Miloš Zeman, který sbírá hlasy jak od voličů ČSSD a KSČM, tak i TOP 09, ODS a nevoličů.

Další adept na křeslo prezidenta umělec Vladimír Franz přitahuje zájem zejména nejmladší části elektorátu, který je však nejméně spolehlivý ve faktické volební účasti.

Celková voličská účast se pohybuje na úrovni 67,9 procenta.

Autoři průzkumu poukazují, že skupina lidí, kteří jsou rozhodnutí jít k prezidentským volbám, ale nemají svého favorita, je poměrně početná. Právě oni mohou volbu na poslední chvíli rozhodnout.

V tuto chvíli tak ani prvenství Miloše Zemana v prvním kole není vzhledem k zhruba pěti procentům nerozhodnutých voličů jednoznačné. Do samotné volby se pak mohou názory voličů ještě dále formovat a měnit, a to na základě mnoha faktorů.

Průzkumu společnosti SANEP, který se konal letos ve dnech 13. až 17. prosince, se zúčastnilo 8593 dotázaných ve věku 18-69 let.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688