Vstřícná banka (Vstřícná banka)
Investice  |  19.12.2012 09:15:12

Průzkum: Nabídka a opatření bank ve prospěch OZP z pohledu bank

Většina bank, které se účastní již současného hodnocení OVB Vstřícné banky, věnuje osobám se zdravotním postižením větší či menší pozornost. Banky jsme oslovili s průzkumem jaká opatření či kroky ve prospěch či na podporu OZP v minulosti přijaly, nebo které naopak připravují. Jen menšina bank nám na dotazy neodpovědělo, nebo odpovědět odmítlo.

Průzkumu se zúčastnily tyto banky:

Česká spořitelna, ČSOB ve spojení s Poštovní spořitelnou, Komerční banka, UniCredit Bank, LBBW, Air bank, Raiffeisenbank, Equa bank, Fio banka, Citibank

Výsledky našeho průzkumu:

Bezbariérové pobočky

Všechny banky uvedly jako své nejčastější opatření ve vztahu k OZP vybavení poboček bezbariérovými přístupy. Uplatňování uvedeného opatření ve většině svých poboček uvedlo 10 z 10 bank, které se průzkumu účastnily. Největší rozsah a dostupnost bezbariérových poboček nabízí dle našeho vyhodnocení Poštovní spořitelna.

Přehledné a intuitivní internetové bankovnictví

Většina bank také zmínila, že OZP podporují internetovým bankovnictvím, které mohou využívat osoby s tělesným postižením, nebo osoby se sluchovým postižením. Ne každá banka má však své internetové bankovnictví přizpůsobené osobám se zrakovým postižením. Přehlednost či přizpůsobení internetového bankovnictví pro OZP uvedlo 6 z 10 bank, které se průzkumu účastnily. Nejvíce internetových služeb pro osoby se zdravotním postižením nabízí dle našeho vyhodnocení UniCredit Bank.

Přítomnost speciálního bankovního poradce na pobočkách či na telefonních linkách

Přítomnost speciálního poradce pro komunikaci s OZP uvedla více než polovina dotázaných bank. Banky v tomto případě poskytují alespoň na některých pobočkách služby poradce se znalostí znakového jazyka či tiskoviny v Braillově písmu, telefonické bankovnictví pro osoby se zrakovým postižením apod. Přítomnost specializovaných poradců na svých pobočkách či telefonní podporu uvedlo 6 z 10 bank, které se průzkumu zúčastnily

Nejlépe vybavené pobočky a nejpropracovanější systém podpory OZP ze strany poradců má dle našeho vyhodnocení Česká spořitelna.

Speciální bankomaty pro klienty se zrakovým postižením

Jako další opatření pro podporu OZP pro využívání bankovních služeb uvedly banky speciální bankomaty pro osoby se zrakovým postižením. Toto opatření využívá dle svého vyjádření 4 z 10 bank, které se průzkumu zúčastnily.

Nejvíce bankomatů pro osoby se zrakovým postižením má ČSOB ve spojení s Poštovní spořitelnou. Ocenit je třeba i Českou spořitelnu, která zprovoznila už v roce 2005 první bankomat určený pro potřeby OZP.

Přednostní vyvolávání klientů OZP nebo rychlé poskytnutí poradce

Stejně tak menšina bank uvedla jako opatření vstřícné vůči OZP - systém s přednostním vyvoláváním těchto osob. Tuto možnost uvedlo 5 z 10 bank, které se průzkumu zúčastnily.

Vybavení poboček zařízením, které pomáhá OZP

Existenci vybavení usnadňující OZP komunikaci s bankou, nebo využití bankovních služeb na pobočkách uvedlo 4 z 10 bank, které se průzkumu zúčastnily. Nejpropracovanější systém pomůcek a vybavení pro OZP, včetně specializované pobočky má dle našeho vyhodnocení Česká spořitelna.

Více informací naleznete na www.vstricnabanka.cz.

www.vstricnabanka.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688