TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.12.2012 14:58:11

Okamura: Soudce Šimíček lže, takže ústavní stížnost podám

PRAHA (MEDIAFAX) - Vyřazený prezidentský kandidát Tomio Okamura v pondělí oznámil, že podá stížnost k Ústavnímu soudu. Předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu Vojtěch Šimíček ho prý lživě obvinil, že si falšoval podpisy na petičních arších, a to si Okamura nechce nechat líbit.

Okamura uvedl, že se celý víkend se svým týmem pečlivě zvažoval, jak se zachová, věc konzultoval i s právníky a odborníky. "Nakonec však rozhodl předseda volebního senátu NSS Šimíček, když v médiích prohlásil, že moje petiční archy s podpisy jsou smyšlené. Obrátil jsem se na NSS s tím, aby potvrdil nebo vyvrátil, že mne podpořilo podpisem více než 50 tisíc lidí. NSS se nenamáhal tuto skutečnost prozkoumat, ale soudce Šimiček začal zdůvodňovat stanovisko senátu lží. Tvrdil, že údaje na mých arších jsou psané jednou rukou. Ale podpisy jsou ve skutečnosti pravé. Z celé republiky se mi hlásí koordinátoři s tím, že údaje vyplňovali kvůli čitelnosti oni, lidé jim je diktovali a pak se sami podepsali. To je zcela podle zákona, jako když na poště vyplní formulář úřednice a my se podepíšeme. Zákon neukládá povinnost, aby údaje vyplnil občan, pan soudce lže a vydal politický rozsudek," řekl Okamura.

"Bylo tu pošlapáno ústavní právo více než 60 tisíc lidí navrhnout kandidáta, kterého si přejí," zdůvodnil vyřazený kandidát.

Jako účel stížnosti k Ústavnímu soudu jmenoval nutnost vyvrátit lživé výroky soudce Šimíčka, jak je nazval. "Mám dvě varianty: rezignovat a nechat na sobě lživé obvinění, že jsem si falšoval petiční archy, nebo obhájit sebe a tisíce lidí, kteří mě podpořili. To je za hranou tolerance a já musím podat stížnost k Ústavnímu soudu. Jestli jsem v právu já, nebo stát," zdůraznil.

Podotkl, že stížnost jeho advokátka Klára Samková podá mezi svátky.

"Na ústavní stížnosti v obecné rovině jsme pracovali již dříve, sám NSS nám poskytl dost argumentů ve svém rozporuplném rozsudku. Nemám na mysli odlišné stanovisko tří soudců volebního senátu, ale odůvodnění. Například to, že na jednu stranu se nám NSS vysmívá, proč si stěžujeme na krátkost lhůty pro odvolání, na druhou se ptá, proč jsme nedodali argumenty k chybovým propočtům. A obracíme se na Ústavní soud i s dalšími pochybnosti o ústavnosti samotného zákona o přímé volbě prezidenta, o tom ústavním i prováděcím. Pan Okamura nemá nic proti přímé volbě, ale odmítá utilitární přístup zákonodárců, kteří mají pocit, že mohou veřejnosti dělat, co chtějí," doplnila svého klienta Samková.

NSS rozhodl o stížnostech tří vyřazených kandidátů, kteří odevzdali archy s více než padesáti tisíci podpisy, minulý týden ve čtvrtek. Do hry vrátil Janu Bobošíkovou, naopak vyřazení Tomia Okamury a Vladimíra Dlouhého potvrdil. Také ve svém rozsudku uvedl, že postup ministerstva vnitra při odečtu chybových podpisů z petic nebyl správný. Úřad měl výsledky ze dvou kontrolních vzorků průměrovat, ale namísto toho je sečetl, čímž chybovost uměle navýšil. Za výpočtový vzorec sklidilo ministerstvo vnitra ostrou kritiku od politologů, ústavních právníků i matematiků hned poté, co jména vyřazených kandidátů 23. listopadu zveřejnilo.
Ústavní stížnosti mohou ohrozit řádný termín prezidentských voleb, protože ÚS nemá zákonem stanovené lhůty pro projednání. Řádný termín zatím připadá na 11. a 12. ledna 2013.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688