TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  17.12.2012 13:37:33

Česko si připomíná rok od úmrtí Václava Havla

PRAHA (MEDIAFAX) - Přesně rok uplynul v úterý od chvíle, kdy svět obletěla zpráva, že zemřel exprezident Václav Havel. S jeho skonem odešla jedna z největších osobností evropské politiky dvacátého století, která sehrála klíčovou úlohu v boji proti komunistické diktatuře a v přechodu Československa k demokracii.

Exprezident zemřel na své chalupě na Hrádečku. Hned následující den byla rakev s tělem zesnulého vystavena na dva dny v Pražské křižovatce v centru Prahy. Sem přicházely tisíce lidí, aby se s exprezidentem rozloučily.

Pohřeb bývalého prezidenta se uskutečnil v pátek v poledne v Chrámu svatého Víta. Poslední hold přijeli Václavu Havlovi složit hlavy států a politici z celého světa. Dorazila například ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová se svým manželem, bývalým prezidentem USA Billem Clintonem, exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, britský premiér David Cameron, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, delegace ze Slovenska, Rakouska, Německa, Maďarska, Slovinska, pobaltských států či Gruzie. Dorazil i šéf Evropské komise José Manuel Barroso a předseda europarlamentu Jerzy Buzek. Celkem přijelo téměř padesát delegací.

Přesně ve 12.00 se rozezněly zvony katedrály a po minutě ticha začala zádušní mše. Celebroval ji arcibiskup pražský Dominik Duka společně s českými a moravskými biskupy a současným nunciem v ČR Giuseppem Leanzou. Slovenskou biskupskou konferenci zastupoval nitranský biskup Viliam Judák. Z Německa přicestoval řezenský arcibiskup Gerhard Ludwig Müller. Přítomni byli také zástupci dalších křesťanských církví.
Součástí posledního rozloučení s bývalým prezidentem Václavem Havlem v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě byla šestice modliteb a také modlitba nad dary a dvě eucharistické modlitby.

Zhruba v 13.40 zazněl projev prezidenta republiky Václava Klause, poté ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga (TOP 09) a bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové. Po nich se se smuteční promluvou připojil biskup Václav Malý.

Vypálením 21 salv z Lobkovické zahrady a hymnou obřad skončil. Ve chvíli, kdy vojáci vynášeli rakev ze svatovítské katedrály, lidé vyprovodili exprezidenta na poslední cestě z Pražského hradu potleskem.

Následoval soukromý obřad v krematoriu v pražských Strašnicích, kde se s Václavem Havlem rozloučila rodina a nejbližší příbuzní. Urna byla uložená po vánočních svátcích do rodinné hrobky na pražských Vinohradech.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688