eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  17.12.2012 09:50:44

Stručné shrnutí US trhů dne 14.12.12 – minusový pátek podtrhl i celý týden

Páteční US seance ve svém důsledku jen potvrdila nevyrovnaný průběh týdne a svým minusovým zakončením ponechala výkonnost indexů v záporných teritoriích. Na trhy jednak byl vyvíjen tlak z nedosažení kompromisu ve vyjednáváních o vyhnutí se fiskálnímu útesu a zatím tedy nebyl zaznamenán nějaký výraznější posun směrem k rozpočtovým úpravám nastaveným od začátku roku 2013 (automatické spuštění zvyšování sazeb a krácení mandatorních výdajů).

Z pátečních makrodat lze uvést listopadové spotřebitelské ceny CPIvýsledkem -0,3% vs. očekávání -0,2% a v jádrové podobě indikátor činil +0,1% v souladu s koncensem, dále průmyslová výroba za listopad vzrostla o 1,1% vs. očekávání +0,3% a využití kapacit dosáhlo úrovně 78,4% vs. předpoklad 78,0%.

V rámci sektorového vyjádření se dařilo materiálům, průmyslovým titulům a spotřebním firmám, zatímco na pokles spíše směřovaly akcie technologií a energií. Opět kursově oslabil Apple, který dostal sníženou cílovou cenu od UBS z 780 USD na 700 USD v důsledku očekávaných poklesů dodávek iPhone a iPad, s tím také klesaly dodavatelé Apple (AVGO, CRUS, SWKS, JBL). Technologie ale měly i své favority a k těm patřila firma Adobe Systems s lepšími HV než se očekávalo. V rámci materálů překonaly průměr trhu dodavatelé oceli, když reagovaly na dobrá průmyslová dataČíny. Energie se snížily o 0,5% v návaznosti na cenu ropy a např. Exxon Mobil ztratil 0,6% po downgradu od GS na neutral.

Hlavní US akciové indexy tak zakončily session následovně mírně níže: DJIA 13135,01 bodů             (-0,27%), Nasdaq Composite 2971,33 bodů (-0,70%) a SP 500 1413,58 bodů (-0,41%). V týdenním pohledu indexy zaznamenaly také vlažné minusy, když DJIA ztratil -0,2%, Nasdaq Composite rovněž -0,2% a SP 500 odevzdal -0,3%. V případě indexu Nasdaq C. se jednalo o druhý týdenní pokles a indexy DJIA a SP 500 vykázaly první pokles ve 4 týdnech.

Na komoditních trzích končila ropa týdenním ziskem 1,0% na kursu 86,75 USD a zlato zaznamenalo týdenní ztrátu -0,5% na 1696,90 USD. Současný stav naznačuje, že ropa je na kursu 86,88 USD za barel a zlato je na ceně 1690,60 USD za trojskou unci. Na forexu došlo k oslabení dolaru a cross rates EUR/USD jsou na hranici 1,3157.

Pondělní makrodata budou obsahovat o průmyslové aktivitě v regionu NY (Empire Manufacturing) za prosinec s očekáváním 2,0 bodů a indikátor přílivu dlouhodobého kapitálu do USA za říjen. V dalších dnech předvánočního týdne to budou data výstavba nových domů a stavební povolení (středa), úvodní požadavky v nezaměstnanosti, HDP, prodeje existujících domů a Philadelphia FED (čtvrtek) a v pátek přijdou osobní příjmy a výdaje, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a Un. Michigan Sentiment.

Asijské trhy zakončily trading následovně: Nikkei Average +0,94%, HangSeng -0,41% a Shanghai Composite +0,45%.

Indikace US futures se zatím tváří kladně a DJIA je +21 bodů, Nasdaq 100 +2,50 bodů a SP 500 je +2,20 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688