TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.12.2012 14:15:40

Opozice chtěla jménem sněmovny vyzvat Peake k rezignaci, nakonec neměla dost hlasů

PRAHA (MEDIAFAX) - Opozičním stranám se v pátek v Poslanecké sněmovně nepovedlo prohlasovat usnesení, kterým měla dolní parlamentní komora vyzvat ministryni obrany Karolínu Peake (LIDEM) k rezignaci. Pro návrh bylo 72 poslanců, což k dosažení většiny ve sněmovně nestačilo.

Návrh na hlasování dal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek po téměř dvou hodinách kritiky ministryně, která ihned po svém příchodu na obranný rezort vyhodila prvního náměstka Vlastimila Picka.

"Je spíše neobvyklé, aby armádní generál stál v čele civilní části ministerstva, v demokratickém státě mají ve vedení obrany být civilisté, i za to jsme v roce 1989 bojovali," řekla poslancům Peake, která bude hledat na ministerstvu pro Picka místo.

Podle politiků ale byl Picek na místo prvního náměstka povolaný jako odborník kvůli tomu, že chyběli jiní, civilní odborníci. "Paní ministryně jako první věc, kterou udělá, je rozprášení vedení rezortu. S tím, že možná po Vánocích, někoho najde. Přijde mi to jako riskování s bezpečností státu," řekl stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD).

"Určitě nebudu klást paní ministryni žádné erudované dotazy, protože se cítím stejným odborníkem jako ona, na danou problematiku," uvedla předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová, která byla zvědavá na reakci ministra financí. "Pan premiér křičel, pan prezident je rozladěn. Zajímalo by mne, co dělal pan ministr Kalousek, jaká byla jeho reakce," uzavřela.

Komunisté se hlasem předsedy jejich poslaneckého klubu Pavla Kováčika podivili, proč má premiér ve vládě takový "chlív".

Předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) se domnívá, že za vyhozením Picka stojí ženská ješitnost. Peake podle něj chtěla dokázat prezidentu Václavu Klausovi, že není "dívenkou", jak se o ní hlava státu vyjádřila. "A kolegyně Peake na to reagovala. Ještě než tam přišla, tak vyhodila čtyřhvězdičkového generála," poznamenal sociální demokrat.

Podle Peake stabilita rezortu nezávisí na několika jedincích. "Pokud někdo říká, že stabilita rezortu závisí na jednom člověku, je to plivnutím do tváře 30 tisícům lidí," hájila se. Vzhledem k tomu, že podle svých slov žádnou dohodu neuzavírala, nemohla prezidenta ani premiéra podvést, ani oklamat.

Nezařazený poslanec Jiří Paroubek (NS-LEV 21) chtěl slyšet konkrétní jména lidí, kterými chce Peake vyhozeného Picka nahradit. Předsedkyně nejmenší vládní strany je mu lidsky, i když ne politicky sympatická a její práce nevyčnívá, ale ani nepadá pod průměr současné vlády.

Nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) několik hodin po svém nástupu na nový rezort udělala výrazné personální změny. Odvolala 1. náměstka rezortu Vlastimila Picka, ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu Františka Šulce.

Bývalý náčelník generální štábu armády Picek patří k předním českým odborníkům, kvůli tomu si ho také na rezort po skončení jeho kariéry v armádě přivedl Alexandr Vondra (ODS).

Jan Drahorád, Kateřina Surmanová, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688