Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
Okénko investora  |  12.12.2012 22:52:18

Potenciál stříbra je podceňován

Jak všichni víme, po staletí lidé využívali jako prostředek směny a uchovatele hodnoty dva vzácné, a tím pádem i drahé kovy, zlato a stříbro. Zlatu jsem se věnoval v mém minulém článku "Zlato ve 3. kvartále 2012 a výhled do budoucna". Dnes se budu věnovat druhému komoditnímu penízku, stříbru.

 

Historicky byl poměr cen zlata a stříbra až do konce 19. století 1:17 (v zemské kůře je množstevní poměr asi 1:15), co znamená, ža za 17 oz (trojských uncí) stříbra jste si mohli koupit 1 oz zlata. Dnes se poměr pohybuje někde kolem 1:55, co znamená, že stříbro je z delšího historického hlediska podhodnoceno, i když nadzemní zásoby stříbra jsou nižší než zlata. Detailněji si poměr zásob ukážeme dále v grafu č. 4.

 

Mnoho lidí netuší, že český stříbrný "TOLAR" o váze 1 oz je s největší pravděpodobností prapůvodce dnešního US "DOLARU". Podobnost slov je více než zřejmá. Podobně jako s dolarem to vypadá i s jinými známými měnami, kde například libra, marka nebo gulden jsou také původně váhovými jednotkami stříbra nebo zlata. EURo je váhová jednotka ničeho a tak to s ním i vypadá.

 

V současnosti máme 3 základní oblasti využití stříbra, a to pro:

1. Průmysl 

2. Investice (peníze)

3. Šperkařství a dekorace

 

A právě průmysl byl až donedávna hlavním tahounem poptávky po stříbře. To se však od druhé poloviny minulého desetiletí začalo postupně měnit.

 

Této změny si zřejmě nevšimlo mnoho ekonomických a finančních expertů a analytiků, protože hlavně ti z bank a investičních fondů už několik let říkají, že poptávka po stříbře na základě poklesu průmyslové výroby ve světě klesá a bude klesat a v podstatě tady máme přebytky v nabídkovo-poptávkové bilanci stříbra.

 

Graf č.1

 

Zdroj: Silver Institute & Kitco.com 

 

Jak můžete vidět v grafu č.1, přebytky stříbra začínají od roku 2005. Co se to však děje s cenou stříbra? Cena neustále roste a čím větší přebytky jsou, tím vyšší je cena. Jak je to možné? Kde soudruzi analytici z bank udělali chybu?

 

Odpověď je velice jednoduchá. Zapomněli úplně na investiční (peněžní) využití stříbra. Peněžní, myslíme monetární využití, jako uchovatele hodnoty a ne prostředek směny (i když stříbrné mince se používaly skoro do konce 60-tých let minulého století v Mexiku a USA).

 

Nárůst peněžního, nebo-li investičního využití můžete vidět v následující tabulce:

 

Další graf nám detailněji ukazuje jak od roku 2002 neustále roste investiční využití stříbra, přičemž v roce 2011 tvoří investiční stříbro už 58% množství stříbra využívaného v průmyslu. Vidíme, že množství stříbra pro průmysl je v podstatě od roku 2007 konstantní (výjimka je rok 2009), a protože rostou hlavně investice do stříbra, celková poptávka nám roste také.

 

Graf č.2

 

V přístím roce asi zaznamenáme mírný pokles průmyslového využití stříbra, ale investiční poptávka to zcela určitě vynahradí a věříme, že i převýší a celková poptávka po stříbře v roce 2013 vysoce přesáhne 1,1 miliardu oz.

 

Teď se podíváme na stranu nabídky. Těžba stříbra byla v roce 2011 přibližně 761,6 mil. oz, co tvoří asi 75% celkové poptávky. V dalším grafu Vám ukážeme, jak klesá výtěžnost rudy u 6 největších těžařů stříbra na světě.

 

Graf č.3

 

Zdroj: výroční zprávy 6 těžařských společností

 

S poklesem výtěžnosti, neustále zhoršujícímu se přístupu k lokalitám bohatým na stříbrnou rudu a také s nárůstem cen těžebního zařízení se náklady na těžbu každým rokem zvyšují. Je to podobné jako u ropy nebo zemního plynu. Z pohledu rentability a ziskovosti/ztrátovosti těžby stříbra je asi zřejmé, že když prodejní ceny spadnou pod ceny nákladové, těžba se omezí nebo zastaví a omezí se tím nabídka, která je mimochodem už teď nedostatečná.

 

Jaká je průměrná celosvětová nákladová cena stříbra na 1 oz je velice těžko spočítatelné, ale například podle údajů z výročních zpráv 4 těžařských společností (Fresnillo, Hecla, Revett minerals a US Silver) byla průměrná nákladová cena 1 oz stříbra v roce 2010 přibližně 17 USD. V roce 2011 to už bylo 23 USD/oz. V letošním roce bude jednotková nákladová cena stříbra jěště vyšší, možná kolem 28 USD/oz.

 

V současnosti se spot prodejní cena stříbra pohybuje kolem 33 USD/oz, co je pro těžaře jěště přijatelná cena. Protože však počítáme se zvysující se inflací i v přístím roce, nákladová cena stříbra se může klidně přehupnout přes 30 USD/oz. Jak si v této tržní situaci můžou například experti a analytici Goldman Sachs myslet, že cena stříbra bude v roce 2013 při nezměnené nabídce a poptávce padat, tak to tedy nechápu.

 

Jasné, vždyť tady máme veliké nadzemní zásoby stříbra v sejfech a skladech bank a jiných institucí a když nebude těžba postačovat na uspokojení poptávky, tak využijeme tyto zásoby. Podívejme se, jak si stojíme v současnosti s nadzemními zásobami stříbra a porovnejme si je i se zásobami zlata.

 

Graf č.4

 

Zdroj: contrarian-investor.com

 

Vidíme, že s nadzemními zásobami stříbra si stojíme dost bídně. Za 60 let (od r. 1950 do r. 2010) se nám ztenčily zásoby o 8 miliard oz. A to jěšte v r. 2011, ale i v letošním roce, se bude muset vykrývat poptávka po stříbře z nadzemních zásob. 

 

Takže teď máme v nadzemních zásobách kolem 1,5 mld. oz uncí, co při poptávce kolem 1 mld. uncí ročně a stagnující těžbě není vůbec indikátor propadu ceny stříbra do budoucna. Může tedy za těchto okolností cena stříbra klesat? 

 

Závěr:

V důsledku vlekoucí se ekonomické a finanční krize a postupné ztrátě důvery lidí v zázračnou moc centrálních bankéřů a politiků ovlivňovat a řídit ekonomiku jak se jim zlíbí, začínají mít komoditní peníze (zlato a stříbro) stále větší význam jako bezpečný přístav, jako pojistka vůči rostoucí inflaci a celkově i jako zabezpečení majetku vůči potenciálnímu kolapsu nekrytých měn typu USD, EUR nebo CZK.

 

Na stříbro se doteď nahlíželo hlavně jako na průmyslový kov, co se teď mění a stříbro opět nabírá na důležitosti jako ochranná investice a monetární podkladové aktivum.

 

Plně sdílíme nový náhled na stříbro a doporučujeme jeho pořízení jako pojistky pro případ vysoké inflace nebo finanční krize. Stříbro má vykročeno na nejvyšší pozice v rankingu investičních aktiv, které budou zhodnocovat vůči znehodnocujícím FIAT měnám ze středně až dlouhodobého horizontu a je velice pravděpodobné, že pokud se nepřestane zachraňovat ekonomika USA a Evropy tištěním dalších nekrytých peněz, tak cena stříbra může klidně do 5 let atakovat hranici 100 USD/oz. 

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační činnosti v oblasti monetárně-makroekonomické. Z pohledu svobodné liberální ekonomie vysvětluje principy fungování současného globálního finančně-ekonomického systému a doporučuje řešení ochrany proti mnoha negativním vlivům systému na občany.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá obchodní společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení on-line informování o aktuálním vývoji a trendech globální a lokální ekonomické situace prostřednictvím moderních audiovizuálních nástrojů (webináře, virální videa, výuková videa, atd.),
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.

26.12. 23:07  je to tak (miki)
14.12. 19:24  Burzovní spekulace (Rastislav Trecák)
14.12. 11:09  Burzovní spekulace (Marek)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688