BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  12.12.2012 15:53:30

Objem short pozic vzrostl (u CETV na maximu, u KITD však zaznamenal pokles)

Dle v noci zveřejněných aktuálních statistik objem short pozic v druhé polovině měsíce listopadu na NYSE i Nasdaq vzrostl.

Na NYSE Group nevýrazně na 13,67 mld. akcií oproti 13,60 mld. short akcií v polovině měsíce. Objem je i tak nejvyšší od poloviny září. Na Nasdaq se pak objem short pozic zvýšil ze 7,586 mld. akcií na 7,779 mld. akcií. Tzv. short ratio, zohledňující průměrný denní objem obchodů na trhu ve vztahu k objemu short akcií, vzrostlo ze 4,08 dne na 4,57. 

Z hlediska největšího objemu short akcií na NYSE si vedení udržela Nokia (NOK), přestože objem short akcií klesl na titulu o více jak 14 mil. na 295,1 mil. short akcií. Následují opět akcie Bank of America (BAC) s 208,8 mil. short akcií, tj. s nárůstem o cca 5 mil. akcií. Bronz si drží Ford Motor (F) s 1,5 mil. nárůstem na 170,8 mil., což je na titulu nové 19 měsíční maximum. Zmínit lze ještě např. 6.místo, resp. 8 mil. nárůst shortů u akcií Hewlett Packard (HPQ). Titul v druhé polovině listopadu propadl na „minima“, následně však již prakticky jen roste. V pondělí se po 3,5měsících dokonce technicky navrátil nad svůj 50denní cenový průměr. Zashortovaných 106,6 mil. akcií na titulu ke konci listopadu je každopádně vůbec historicky nejvyšší objem. Ve vztahu k free floatu se nicméně jedná „jen“ o 5,53 %.  

Při pohledu na Nasdaq se stupních vítězů pořadí nezměnilo, když pokles zaznamenal jen Frontier Comm. (FTR). Sirius XM Radio (SIRI) nárůst na cca 339 mil. (+43 mil.), následuje zmiňovaný Frontier Comm. (FTR) s 232,8 mil. (-12 mil.) a Intel (INTC) s 220,5 mil. short akcií (+20 mil.). U výrobce čipů se jedná vůbec o historické maximum, podobně jako u čtvrté firmy Research in Motion (RIMM), kde objem short pozic vzrostl již na 113,7 mil. akcií, tj. na výrazných 27,41 % free floatu. Ze známých firem lze zmínit v posledních týdnech kurzově rostoucí First Solar (FSLR), kde objem short pozic tvoří stále přes 43 % free floatu. Zashortovaných 25,9 mil. akcií ke konci měsíce na titulu je nicméně oproti srpnovým maximům na 31,8 mil. akcií již téměř 20 % pokles. Zmínit lze i skokovou změnu u akcií Facebook (FB). Po nárůstu na historická maxima 95,3 mil. short akcií v polovině měsíce listopadu, došlo v následujících 14 dnech k poklesu na jen 56,9 mil. akcií, což je naopak nejmenší počet od poloviny července. Za nárůstem kurzu titulu tak jistě stálo i uzavírání krátkých pozic.

Co se týká titulů obchodovaných i na BCPP, došlo k dalšímu poklesu u KITD o cca 500 tis. na 13,34 mil. akcií. Listopadový propad ceny tak „snížil“ objem short pozic na roční minima. Ve vztahu k současnému free floatu se jedná o 28,21 % podíl. U CETV se objem short pozic zvýšil o dalších téměř 100 tis. na 5,72 mil. akcií, tj. na nové maximum. V tomto případě se jedná o 19,15 % free floatu.

J. Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří BH Securities a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688