TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  12.12.2012 10:53:27

Poslanci poslali státní rozpočet do třetího čtení

PRAHA (MEDIAFAX) - K rozvrhu hospodaření státu na příští rok, tedy zákonu o státním rozpočtu, který počítá se 100 miliardovým schodkem, načetli poslanci ve středu pozměňovací návrhy a poslali ho do třetího čtení. Celá diskuze trvala i s dvacetiminutovou přestávkou necelou hodinu.

Rozpočtový výbor doporučil snížit objem peněz, které chtěl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poslat do Všeobecné pokladní správy (o 300 milionů korun) a na obsluhu státního dluhu (o půl miliardy korun). Ty by chtěl poslat ministerstvu školství na podporu sportu, tři sta milionů korun by přitom šlo na podporu činností a investic tělovýchovných jednot a sportovních klubů.

Podobnou změnu navrhuje i poslanec Petr Hulinský (ČSSD), podle jeho pozměňovacího návrhu by ale mělo jít na sport 900 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy.

Poslanec Josef Novotný mladší (ČSSD) si přeje zvýšit peníze určené na služby sociální péče o 1,9 miliardy korun, peníze by měly jít z dávek důchodového a nemocenského pojištění. "Je nezpochybnitelné, že sociální služby jsou v České republice dlouhodobě podfinancované a patří k nejhůře odměňovaným profesím v ČR. Jsme přesvědčeni o tom, že navrhovaná částka na sociální služby ve státním rozpočtu na rok 2012 povede k dramatickému snížení kvality poskytovaných sociálních služeb v ČR," vysvětluje ve svém pozměňovacím návrhu.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík jménem volebního výboru chce vzít ze Všeobecné pokladní správy 250 milionů korun, které se měly použít na stěhování sídla Nejvyššího kontrolního úřadu. Zákonodárce je chce dát na podporu konkurenceschopnosti. Další čtvrt miliardu chce poslat na podporu kinematografie, našel je ve financích určených na obsluhu státního dluhu.

Dva miliony korun by se měly přesunout na obnovu historických železničních kolejových vozidel.

Předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) si přeje zavést v rozpočtu ministerstva financí novou položku - tzv. Digifond. Tam by měl stát složit peníze, které získá z aukce kmitočtů, byly by vázané na výdaje určené na elektronické komunikace a informační technologie. "Jistě budou v řádech miliard korun," doufá poslanec.

Vláda počítá v příštím roce se schodkem veřejných financí na úrovni 2,9 procenta HDP, tedy 100 miliard korun. V nadcházejícím roce chce ministr financí do státní kasy získat 1,0807 bilionu korun, výdaje by měly činit 1,1807 bilionu korun.

Původní návrh státního rozpočtu poslanci odmítli, byl podle nich postavený na ještě neschválených zákonech, ministerstvo financí jej mělo přepracovat. Nový a nyní schvalovaný zákon ale stojí také na ještě neschválených zákonech, například poslanci zatím nepřehlasovali senátní veto daňového balíku, který zvýší od příštího roku daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod v obou sazbách.

V závěrečném třetím čtení by se měl zákon projednávat ve středu 19. prosince.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Státní rozpočet:

St   0:00  Predikce příjmů veřejných rozpočtů (duben 2024) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
02.04.2024  Deficit v březnu na podobné úrovni jako v únoru Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688