Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  07.12.2012 16:40:00

HDP podtrhl slabost domácí poptávky

Domácí měna se během tohoto týdne pohybovala v pásmu necelých 20 haléřů a nezaznamenala výraznější výkyvy. V závěru týdne pak nepatrně zpevnila pod hranici 25,20 CZK/EUR. I vůči dolaru v první polovině týdne kolísala v úzkém intervalu, nicméně od čtvrtečního zasedání ECB euro razantně oslabilo proti dolaru a to podražilo i dolar vůči koruně. Důvodem byl komentář guvernéra ECB Maria Draghiho, který uvedl, že bankovní rada diskutovala možnost snížení úrokových sazeb. Zároveň banka i zrevidovala svoji prognózu růstu HDP i inflace směrem dolů. Euru nepomohla ani říjnová průmyslová výroba z Německa či nižší prognózy německé centrální banky. Bundesbanka sice nepředpokládá vleklé zpomalení a naopak očekává brzký návrat na cestu růstu, nicméně poukázala i na možnost, že Německo vstoupí na přelomu roku do recese. Ze Spojených států pak byly zveřejněny překvapivě dobré údaje z trhu práce, které dolarové zisky dále rozšířilo. Americká měna tak během posledních dvou dnů podražila o zhruba 30 haléřů a v závěru týdne jej bylo možné nakupovat za ceny okolo 19,50 korun.
 
Tento týden jsme se dočkali i prvních pravidelných indikátorů. Největší pozornost se soustředila na zpřesněné údaje HDP za Q3 12. Ten prakticky v souladu s předběžným odhadem klesl o 0,3 % q/q, respektive 1,3 % y/y. Struktura rovněž žádné velké překvapení nepřinesla. Prakticky jediným tahounem zůstávají čisté exporty, které tlumily propad spotřeby domácností a investic. Statistický úřad zároveň zrevidoval i údaje za předchozí kvartály. Díky tomu se česká ekonomika nachází v recesi od prvního kvartálu letošního roku, a ne již od třetího čtvrtletí loňského, na což ukazovala předchozí data. Pozitivní vliv čistých exportů by se ale měl bohužel v následujících kvartálech snižovat, zatímco prostor pro vzestup domácí poptávky v nejbližší době nevidíme. Tuzemská ekonomika tak bude koketovat s recesí i na začátku příštího roku. Mírné oživení lze očekávat až ve druhé půlce 2013.
 
Obdobně vyzněly i údaje o zahraničním obchodu a maloobchodních tržbách za říjen, které společně podtrhly obrázek slabé domácí poptávky a postupně klesajícího zájmu o české zboží ze zahraničí. Příští týden budou zveřejněny další indikátory. Průmyslová výroba by měla zaznamenat růst o 3,5 % y/y vlivem vyššího počtu pracovních dnů, po jejich očištění by však měla klesnout o 2,0 %. Podniky jsou zároveň velmi opatrné v najímání nové pracovní síly a s poklesem výroby lze naopak čekat propouštění. Obdobně tomu je i ve stavebnictví, kde navíc působní negativní sezónní vlivy, které by celkově měly zvýšit listopadovou míru nezaměstnanosti na 8,7 %. Vzhledem k slabé spotřebitelské poptávce neexistují v ekonomice poptávkové tlaky. To by měly potvrdit údaje o listopadových spotřebitelských cenách, u kterých očekáváme meziměsíční stagnaci, v meziročním srovnání pak zpomalení z říjnových 3,4 % na 3,0 %.
 
Prostor pro zpevňování koruny je dle nás velmi omezený. Do konce roku předpokládáme, že se domácí měna posune na slabší úrovně, než na kterých se nyní nachází. Zveřejněný HDP byl pro centrální banku zklamáním, a přestože nyní neočekáváme, že by ČNB vstoupila na trh s přímými devizovými intervencemi, obava z nich bude posilování bránit. Navíc i dle slov viceguvernéra Mojmíra Hampla česká ekonomika zastavila svoji konvergenci vůči bohatším západním státům, z čehož vyplývá, že není důvod pro zpevňování české koruny. Domácí měna by tak mohla i výrazněji reagovat na pondělní míru inflace, pokud se naplní náš odhad či dokonce bude pod ním (konsensus ukazuje na mírnější zpomalení růstu na 3,1 % y/y). Právě případné sílící deflační tlaky by přiměly centrální banku k akci.


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688