TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  06.12.2012 14:40:56

ČSSD nesouhlasí s tím, aby Peake vedla resort obrany

PRAHA (MEDIAFAX) - Sociální demokraty znepokojila informace o tom, že do čela ministerstva obrany usedne vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Považují ji za nekompetentní a nedůvěryhodnou osobu, prohlásil ve středu předseda strany Bohuslav Sobotka.

Možnost, že by do čela resortu obrany směřovala Peake, připustil ve středu na tiskové konferenci premiér Petr Nečas (ODS). Zmínil, že pokud si ODS a LIDEM prohodí resorty dopravy a obrany, přijde mu logické, že si LIDEM navrhnou svou předsedkyni do čela resortu.

"Nad tím výrokem musím pořád přemýšlet, ale i tak v něm žádnou logiku nenacházím. Nepamatuji si žádnou větu paní Peake, kterou by o resort projevila v minulosti zájem, nebo že by měla kompetenci. Obdivuji její odvahu. Rád bych se jí zeptal, proč to dělá a co ji k tomu vede. Někde řekla, že má ministerskou zkušenost, já si nevybavuji, že by vedla ministerstvo. Takže vláda zjevně pokračuje v politice, kdy nechala Dobeše řídit školství, aby ho úplně rozložil, kulturu vede někdo, kdo o ní nic neví. Navíc se zjevně ani neumíme poučit, protože je tu příklad Vlasty Parkanové, která resortu také nerozuměla. To už ani není na humorné poznámky, jak je to vážné. Resort, který spravuje 40 miliard korun, nemůže vést někdo, kdo mu nerozumí," uvedl na středeční tiskové konferenci místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek.

Dodal, že vláda tak připraví katastrofální podmínky pro každý kabinet, který ji nahradí.

Předseda nejsilnější opoziční strany Bohuslav Sobotka zmínil, že na nekoncepčním slučování resortů a handlování s ministerstvy je patrné, že "přeběhlíci z Věcí veřejných drží vládu pod krkem". Doplnil, že slučování resortů musí vycházet z analýz, nikoli handlování mezi koaličními stranami. "Pokud chtěla vláda redukovat resorty, měla to udělat na začátku svého funkčního období, nikoli teď těsně před volbami. A navíc měla takový krok konzultovat s opozicí, zvláště když je velmi pravděpodobné, že sociální demokracie v příštích volbách zvítězí a vládu převezme," zhodnotil Sobotka.

Nelíbí se rovněž, že by se doprava vrátila do područí ODS. "Poslední ministr dopravy za občanskou demokracii byl Aleš Řebíček. Po něm nám zůstala rychle zbohatnuvší firma Viamont, ztráta 12 miliard korun, které nám Evropská unie už neproplatí, a řada sporných otázek," podotkl Sobotka.

Řebíček před nástupem do čela dopravy pracoval v soukromé dopravní firmě Viamont, kterou spoluvlastnil. Podíl odprodal, ale média přinášela informace o tom, jak Viamontu rapidně narostlo procento státních zakázek a v Řebíčkových majetkových přiznáních se objevovaly položky, které nahrávaly domněnce, že je nadále akcionářem společnosti. Viamont totiž akcionáře nezveřejňoval, a tak nebylo možné ověřit, zda Řebíček ve firmě stále figuruje.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688