Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Povinné ručení  |  05.12.2012 15:35:42

Generalli PPF: V cenách povinného ručení v mezinárodní srovnání jsou velké rozdíly

·         Motoristé v ČR platí za povinné ručení skoro nejméně z celého regionu (v průměru 1 800 korun ročně pro řidiče dlouhodobě jezdící bez nehod s vozidlem o objemu 1,2 litru)

·         Experti varují: Trh se nechová racionálně, mohou tak být ohroženy budoucí nároky dnešních poškozených

·         Na Balkáně najdeme jak nejlevnější, tak i nejdražší povinné ručení

·         Ve velkých městech je nejlevnější ručeníSrbsku, na vesnicích v Maďarsku

·         Ceny povinného ručení u nás určitě porostou

·         Západoevropský cenový průměr (v přepočtu) 6 000 korun ročně ale v regionu střední Evropy nehrozí

Praha 4. prosince 2012 - Ceny povinného ručení se mezi zeměmi střední a východní Evropy liší (v přepočtu) v řádech tisíců korun. V kategorii aut 1.2L (50 kW) při věku řidiče 35 let, který jezdí deset let bez nehod, se ceny pohybují od 2 tisíc až po téměř 5,5 tisíce ročně. U rizikových řidičů s krátkou praxí, případně řidičů, kteří způsobují nehody, ceny rostou i více než na dvojnásobek. Nejlevnější povinné ručení mají dobří řidiči v Srbsku, kde se dokáží dostat i pod dva tisíce, a na maďarském venkově. Nejdražší naopak v Chorvatsku, kde se ceny šplhají až téměř k šesti tisícům. Vyplývá to z posledního mezinárodního průzkumu mezi firmami Generali PPF Holdingu (GPH), který se uskutečnil v 9 zemích střední a východní Evropy. Česká republika má přitom jedny z nejnižších cen v regionu. Například v Chorvatsku je povinné ručení až třikrát dražší než v ČR, Slovinci platí dvakrát tolik.

Nízké ceny povinného ručeníČeské republice oproti ostatním srovnatelným zemím souvisí i s momentální ekonomickou výkonností jednotlivých zemí, s cenou vozidel na trhu nebo počtem aut na silnicích. Primárně jsou nicméně výsledkem aktuální nabídky a poptávky na trhu, systému slev a systému přiznávání bonusů a malusů, a to jak pro běžnou klientelu, tak i pro firmy,“ vysvětluje Jiří Střelický, vedoucí produktového kompetenčního centra Generali PPF Holding. Stejný trend potvrzuje i nedávná zpráva České kanceláře pojistitelů, která tvrdí, že výše pojistnéhoČeské republice je dlouhodobě pod hranicí nákladů spojených s likvidací škod z dopravních nehod.

„Dlouhodobé trendy na pojistném trhu nejsou z pohledu stability trhu pozitivní. Otázkou je, zda povinné ručení již dosáhlo minima a trh se začne v tomto segmentu chovat racionálně. Ceny povinného ručení určitě porostou, je jen otázkou, jak rychle. Lze očekávat, že jako první to pocítí nejhorší řidiči. Počítám se stejným trendem jako v západních zemích, kde pojistné těchto řidičů může být až několikanásobně vyšší než průměrné pojistné,“ říká Jiří Střelický. Podle něj problémem povinného ručení je, že se jedná o závazek pojišťovny vyplácet poškozenému z dnes vybraného pojistného odškodné i do budoucna, a to například i v horizontu 50 let. V některých zemích není regulace dostatečná, takže nenutí pojišťovny vytvářet dostatečné rezervy na tyto budoucí závazky. Iracionální chování trhu tak v těchto zemích ohrožuje budoucí nároky dnešních poškozených.

Průzkum také poukázal na specifickou situaci na trhu povinného ručení v různých zemích. Například ceníkové ceny v Maďarsku jsou sice jedny z nejvyšších v regionu, ale kvůli ostré cenové válce z předchozích let a řadě slev a bonusů, které nemají v jiných zemích obdoby, jsou konečné ceny pro klienty nakonec velmi nízké a pojištění je tam dlouhodobě ztrátové. V Maďarsku lze získat slevy až do výše 3/4 ceny základního pojistného. Podobná je situace také v Polsku, kde až 80 % lidí jezdí s maximálním bonusem. Ten může dosahovat až 60 % ceny povinného ručení.


Podle posledních dostupných statistik Evropské pojišťovací a zajišťovací federace (CEA) činí průměrná cena povinného ručení pro evropské státy (jak západní, tak střední a východní Evropy) 230 eur, tedy téměř 6 tis. . I mezi zeměmi západní Evropy jsou však obrovské rozdíly. Itálie, jako jeden z největších trhů, má například dvakrát vyšší ceny povinného ručení než Francie. Rozdíly v cenách napříč zeměmi jsou dány nabídkou pojišťoven, která se odvíjí od nákladů na pojistná plnění a ty jsou závislé na rizikovosti chování řidičů. Proto pro nikoho, kdo má zkušenosti z italských silnic, nemůže být překvapením, že právě tam jsou ceny nejvyšší. Česká republika je v celoevropském žebříčku téměř na úplném konci, což potvrzuje i aktuální výzkum Generali PPF Holdingu. „Průměrná cena 6 tis. Čechům zatím nehrozí. Celkově však průměrná cena povinného ručení musí narůst minimálně o 20 až 30 %, aby se trh narovnal a eliminovala se jeho ztrátovost,“ domnívá se Jiří Střelický z Generali PPF Holdingu.

 

Výsledky průzkumu:*

 

 

Řidič 35 let
1.2L, 50 kW
Hlavní město

Řidič 35 let
1.2L, 50 kW
Vesnice, malé město

Chorvatsko

5600

3175

Slovinsko

3475

3475

Rumunsko

3250

3075

Polsko

2925

1850

Bulharsko

2450

2350

Slovensko

2175

1900

Maďarsko

1925

1175

ČR

1813

1680

Srbsko

1790

1790

 

*Ceny jsou pro přehlednost uvedeny v . V cenách jsou započítány obvyklé tržní slevy a bonus za 10 let jízdy bez nehod.

Generali PPF Holding B. V. působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Prostřednictvím svých dceřiných společností spravuje Generali PPF Holding aktiva ve výši téměř 15 miliard eur a poskytuje služby více než 13 milionům klientů v celém regionu. Generali PPF Holding je registrován v Nizozemí a jeho hlavní organizační složka sídlí v Praze v České republice. Generali PPF Holding B. V. je společným podnikem Assicurazioni Generali (51 %) a PPF Group (49 %).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Povinné ručení:

19.12.2023  Nejvíce nehod v České republice se stane v Praze OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
19.12.2023  Pillow jako první nabídne povinné ručení pro koloběžky OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688