TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  05.12.2012 11:49:18

Senát hodlá vrátit daňový balíček sněmovně, proti nebyli ani zákonodárci z ODS

PRAHA (MEDIAFAX) - Horní komora Parlamentu ve středu projedná daňový balíček, jehož nejdiskutovanější částí je zvýšení obou sazeb DPH. Levicový Senát se rozhodl, že vládní návrh zákona odmítne jako celek, při jednání ve výborech se za balíček nepostavili ani pravicoví zákonodárci.

Příběh daňového balíčku pokračuje. Ve středu se k jeho projednání dostane levicový Senát a na ranní tiskové konferenci jeho předseda Milan Štěch oznámil, že horní komora je připravena vládní návrh zákona odmítnout jako celek a poslat ho zpátky do sněmovny. "Můžete se ptát, proč nevrátíme zákon s našimi pozměňujícími návrhy, kterými bychom vypustili to, co považujeme za kontraproduktivní. Odpověď je, že víme, že by naše návrhy sněmovna neodhlasovala. Odmítnutí tedy zůstává naší jedinou možností," vysvětlil Štěch.

Balíčkem se zabývaly tři senátní výbory, shodly se na tom, že je pro Senát nepřijatelný. "Byl jsem přítomen jednání ve výborech a musím říci, že mi bylo chvílemi líto kolegů z řad občanské demokracie. Ani oni totiž nic nenamítli proti rozhodnutí balíček odmítnout," doplnil předseda senátorského klubu za ČSSD Petr Vícha.

Senát se navíc na sněmovnu zlobí, protože se vládní koalice snaží tvářit, že to bude vina horní komory, pokud zákon nestihne včas projít celým legislativním procesem. Štěch už dříve zmínil, že každý ví, že Senát má třicet dní na projednání zákona a není vina Senátu, že poslanecké hlasování zdržel týdenní odklad kvůli kongresu ODS. "Už jednou jsme tento obsahově vadný a formulačně nesrozumitelný návrh zákona projednali a nezískal podporu Parlamentu. Pak se odehrály nejrůznější obchody mezi vládními politiky a nám se do Senátu vrací návrh v úplně stejném znění," podotkl Štěch ve středu.

Narážel na fakt, že premiér Petr Nečas (ODS) neměl podporu pro zvyšování obou sazeb DPH, což je nejprobíranější část zákona, ani ve své domovské občanské demokracie. Šestice poslanců, která získala přízvisko rebelové, mu většinu podzimu přidělávala vrásky. Odmítali zvednout ruku pro daňový balíček. Smyčku si navíc utáhl sám Nečas, když s hlasováním o balíčku spojil i vyslovení důvěry vládě. Proti zvyšování daní nebylo je šest rebelů, nesouhlas deklarovali také například Boris Šťastný nebo Hynek Fajmon, oba však byli připraveni hlasovat loajálně k vládní koalici. Jeden z rebelů nakonec z ODS vystoupil, dva se podvolili názoru většiny a tři se rozhodli složit mandát, díky čemuž Nečasův vabank vyšel. Kuloáry ve sněmovně i médii se šířili spekulace, co skutečně stojí za rázným krokem odstoupivších občanských demokratů Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy. Dohady už začínají nabírat kontury: Fuksa míří do Českého aeroholdingu, Šnajdr do Českých drah a Tluchoř do ČEZu.

Balíček ovšem nadále zůstává strašákem. Už s ním sice není spojen pád vlády, ale státní rozpočet ano. Příjmová položka návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) stojí z velké části na zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod. Jak poukazují opoziční poslanci, problém spočívá i v tom, že je obtížné hlasovat o státním rozpočtu, když se opírá o zákon, který dosud nevstoupil v platnost. Důsledky pro českou ekonomiku budou neblahé, pokud na začátku roku 2013 nebudou oba zákony platit. Nestihne-li projít celým legislativním procesem daňový balíček, začne od 1. ledna platit sjednocená sazba DPH ve výši 17,5 procenta. Nové sazby 15 a 21 procent by začaly platit až ve druhém čtvrtletí roku a dvojnásobná změna zdanění by postihla především podnikatele a živnostníky, kteří si stěží mohou nastavit ceny.

V případě rozpočtu hrozí republice rozpočtové provizorium, tedy následování rozpočtové politiky z předchozího roku. Levice prohlašuje, že si takový stav nepřeje, ale je rozhořčená ze způsobu, jakým ji vládní koalice ignoruje. To se týká i balíčku, k němuž ve středu Vícha dodal, že vyšší výběr daní, který si vláda od změn slibuje, je chimérou. "Ptali jsme se teď při projednávání na výborech náměstka ministra financí, kolik z peněz z posledního zvýšení DPH putovalo na důchody, jak vláda deklarovala, že to bude. Odpověď byla: nic. Proto nechápeme, proč chce vláda tento neúspěšný experiment se zvyšováním sazby DPH opakovat, výběr daní se tím zase nezvýší," zmínil.

On i Štech si postěžovali na postup sněmovny, která Senátu vytrvale dodává zákony na poslední chvíli a předává mu tak černého Petra. "Pak to vypadá, že jsme to my, kdo zdržuje. Nedávají nám možnost, abychom zákony řádně projednali, je nedůstojné, aby se celý proces srazil na jeden či dva dny. A stejně neslušně postupují i vůči prezidentovi republiky," řekl Štěch.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688