Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  03.12.2012 13:36:01

EKOSPOL: Nových bytů v Praze se již letos prodalo více, než za celý loňský rok

Již nyní je jisté, že v letošním roce zaznamená pražský rezidenční trh další meziroční nárůst odbytu nových bytů. Od 1. ledna do konce listopadu letošního roku se totiž v developerských projektech v Praze prodalo celkem 3699 nových bytů, což je zhruba o 7 % více, než za celý loňský rok. Toto číslo ještě s jistotou navýší prodeje v prosinci. Otázkou tak pouze zůstává, zdali celkové letošní prodeje meziročně vzrostou o více než, či o méně než 10 %.

Závěry vycházejí z nejnovější analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která se systematickým monitoringem pražského developerského trhu zabývá již šestým rokem, tedy jednoznačně nejdéle ze všech aktérů.

Developeři zažívají rekordní čtvrtletí od roku 2008
Za období leden – listopad 2012 se v pražských developerských projektech prodalo celkem 3699 nových bytů. Za celý loňský rok, v jehož závěru byly prodeje stimulovány skokovým zvýšením DPH, to přitom bylo “pouze“ 3455 nových bytů. Letošní výsledek tak bude s jistotou nejlepším v pokrizové historii českého developmentu.

Za úspěchem realitního trhu v letošním roce stojí především prodejní výsledky dosažené ve třetím a ve stále probíhajícím čtvrtém čtvrtletí letošního roku, a to zejména ve velkých developerských projektech zaměřených na cenově nejdostupnější bydlení. „Jen za období letošního října až listopadu se v pražských novostavbách prodalo celkem 1118 nových bytů. To je nejvíce za posledních 18 kvartálů, tedy 4,5 roku, a to před sebou máme ještě prosinec,“ komentuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.


 

Tahákem tentokrát není DPH, ale nízké ceny bytů a strach lidí z budoucnosti
Méně radostné už jsou ale motivy, které kupující k investicím do nemovitostí vedou. Vedle relativně nízkých cen bytů je tu ještě jeden velmi častý motiv, a to strach z budoucnosti. Rapidně rostoucím trendem je totiž nákup nemovitostí za účelem investice a zabezpečení na stáří.

„Bohatí lidé investovali do nemovitostí vždy. Dnes se k nim ale přidávají i lidé s průměrnými příjmy, kteří se právem obávají nejen dalšího poklesu životní úrovně, ale i toho, že hodnota jejich úspor za tři nebo pět let bude nižší, než dnes,“ vysvětluje Evžen Korec a dodává: „A není se příliš čemu divit. Předlužené státy eurozóny, v nichž se posledních deset let žilo výrazně nad poměry, dnes táhnou ke dnu i relativně zdravé ekonomiky, jako je třeba ta česká. A eurozóně pravděpodobné dávno zvoní hrana.“

Podle Evžena Korce má ale Česká republika ohromnou výhodu ve své poloze, která dává právě investicím do nemovitostí další smysl. Na dynamicky rostoucí trhy Číny nebo Ruska to totiž máme z tzv. vyspělé Evropy nejblíže. „Kvalitní byt v Praze tak bude za každých okolností lukrativní komoditou, stejně jako např. zlato,“ uzavírá Evžen Korec.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688