TNBiz (TN.cz)
Investice  |  03.12.2012 11:58:03

Jsme nejbezpečnější, lobbovala Clintonová kvůli zakázce na dostavbu Temelína

PRAHA (MEDIAFAX) - Zakázka za stovky miliard korun na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín je atraktivní i pro největší světové hráče. Za americký Westinghouse, který by rád zakázku získal, tak v pondělí u ministra zahraničí Karla Schwarzenberga lobbovala i jeho americká kolegyně Hilary Clintonová.

"Nestydíme se prosazovat nabídku Westinghouse, protože věříme, že nabízí to nejlepší v technologii a bezpečnosti a vytvořily by se tak pracovní i ekonomické příležitosti pro Čechy i Američany," nechala se Clintonová slyšet po jednání s českým ministrem.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) však o dostavbě Temelína prakticky nepromluvil. Po jednání Clintonové pouze poděkoval za její návštěvu a také zavzpomínal na její minulé cesty do České republiky, během kterých se spřátelila s Václavem Havlem. Naposledy byla americká ministryně v Čechách vloni na pohřbu bývalého českého prezidenta.

Ministrovo strohé vyjádření k Temelínu, které se smrsklo na konstatování, že se s Clintonovou věnoval i jaderné energetice, má zřejmě racionální důvod. Spojené státy totiž nejsou jedinou velmocí, jejíž firma se o zakázku uchází, a šéf české diplomacie si zřejmě dává pozor, aby veřejně nevyjádřil sympatie některé ze stran, ještě před koncem výběrového řízení.

Kromě Westinghouse je totiž stále ve hře o zakázku za 200 až 300 miliard korun také česko-ruské konsorcium MIR.1200 a úplně bez šancí ještě není ani francouzská společnost Areva. Ta sice byla ze soutěže vyřazena, proti rozhodnutí však podala odvolání.

Oba ministři také připomněli dobré vztahy mezi oběma zeměmi. Clintonová ocenila působení českých vojáků v Afghánistánu či projekt nadnárodního výcvikového střediska pro piloty vrtulníků, které Česká republika v současnosti buduje. Zmínila i možnost spolupráci při vytvoření Společného civilního střediska pro jadernou energetiku v Praze

Spolupráce mezi Čechy a Američany na diplomatické úrovni není i podle Schwarzenberga poznamenaná "tajemstvími nebo háčky", co se dohodne, to se také splní.

Miroslav Kynčl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688