Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.12.2012 12:54:11

Nákupní a prodejní doporučení na recesi v roce 2013


Podle hlavního ekonoma Mezinárodního měnového fondu Oliviera Blancharda globální krize neodezní minimálně do roku 2016. Bude trvat celou dekádu od Velké recese, než se světová ekonomika vrátí do zaběhnutých kolejí, takže na rychlé oživení v následujícím roce zapomeňte. Nepůjde jen o přechodnou "medvědí recesi", čeká nás bolestivě pomalý růst na způsob deprese.

Jeremy Grantham z GMO nedávno publikoval svůj pesimistický výhled. Očekává, že se v následujících sedmi letech vyspělým státům nepodaří překonat problémy, které nastřádaly kvůli masivnímu zadlužování v minulosti. Fiskální útes a enormní zadlužení spotřebitelů v USA, dluhová krize eurozóny a zpomalení na mladých trzích jsou v současnosti zásadními brzdami světového růstu.

Jak zdůrazňuje Blanchard, redukce dluhů je nevyhnutelná, ale nesmí zcela zabrzdit růst. Pokud bude oddlužování příliš pomalé, trhy vládám snahu omezit dluhové břemeno neuvěří. Když však budou škrty příliš drastické, znamená to ekonomickou sebevraždu. Je potřeba najít "zlatou střední cestu konsolidace". V ekonomikách nemusí představovat hrozbu inflace, ale jejich finanční systém může akumulovat skrytá rizika.

13 medvědích sázek od kontrariánů

Gary Shilling a jeho obchodní partner Fred T. Rossi tvrdí, že neúspěšné pokusy Fedu a amerického ministerstva financí zachránit téměř kolabující privátní sektor situaci ještě zhoršily. Zaměřovaly se na záchrany bank místo toho, aby cílily na tvorbu pracovních míst. Svět se stále nevzpamatoval z bankovní krize z roku 2008, manažeři firem a konzervativní politici volají po potřebě dalšího omezování dluhu.

Na co vsadit?

 

1. Energetický boom v Severní Americe

 

Řešení energetických otázek je pro vyspělé země stále složitější. Stavby nových jaderných elektráren se po katastrofě ve Fukušimě odkládají na neurčito a obnovitelné zdroje zůstávají problematické, protože jsou závislé na nevyzpytatelných vládních dotacích. Ze světového energetického výhledu IEA (International Energy Agency) je ale patrné, že by nové technologie mohly v následující dekádě pomoci USA překonat v produkci ropy Saúdskou Arábii. Největší světový konzument černého zlata by se tak stal téměř soběstačným a mohl by vystupovat jako čistý vývozce. Nekonvenční produkce ropy by mohla zcela přeměnit predikce ekologů a vlád.

 

2. Investice generující jistý příjem

Mnozí investoři dnes preferují "jistý" příjem před problematickými kapitálovými zisky. Favorizují firmy ze sektoru veřejných služeb (utility), farmaceutické firmy a telekomunikace díky vysokým (a stále rostoucím) dividendám. Přesto je potřeba vzít v úvahu, že na medvědí trh jsou citlivé všechny akcie.

 

3. Dluhopisy investičního stupně

Shilling sází na dluhopisy investičního stupně, a to jak na korporátní, tak vládní. Americké státní dluhopisy jsou podle Shillinga bezpečným přístavem v oceánu problémů, jako jsou zpomalování ekonomického růstu a vysoká pravděpodobnost globální recese. V jejich prospěch navíc mluví skutečnost, že se hrozba inflace pravděpodobně změní v riziko deflace. Výnos 30letých státních dluhopisů dosáhl 2,5 % - postlehmanovského minima – začátkem června. Za předpokladu, že se budou dále zhoršovat ekonomické a finanční podmínky, jsou pravděpodobné dokonce 2% výnosy.

Co dalšího v příštím roce koupit, a co prodat, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

 

To je ale překvapení! Wall Street je pro rok 2013 bullish na akcie!

býk

         

Zatímco drobní investoři mají strach investovat do akcií, protože je světoví politici i ekonomové zásobují negativními zprávami a výhledy (fiskální útes, zpomalení Číny, dluhová krize v Evropě a další), stratégové a analytici na Wall Street se houfují do býčího stáda. Proč? » více

Růst zisků amerických firem? Mýtus, který živí těchto 10 společností

Makléř

         

Americká banka Morgan Stanley předpokládá, že se index S&P 500 během roku 2013 bude pohybovat okolo současných hodnot, hlavní akciový stratég Adam Parker počítá s hodnotou 1 434 bodů na konci příštího roku. Kromě jiného ve své analýze trhu zjistil, že 88 % růstu zisku firem v indexu S&P 500 obstarává pouhých 10 firem. » více


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688