Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.11.2012 13:19:54

Pražská burza dnes úspěšně zahájila obchodování na nové platformě Xetra®

Pražská burza po téměř dvaceti letech využívání vlastního obchodního systému přechází na platformu Xetra®, která je technologickým standardem v rámci skupiny CEESEG. Členem této skupiny je burza v Praze od roku 2008. Se zavedením nového systému končí v Praze, mimo jiné, obchodování v segmentu SPAD, který byl určen pro nejlikvidnější tituly. SPAD byl nasazen v roce 1998 s cílem podpořit obchodování zejména velkých institucionálních investorů. Za dobu existence tohoto segmentu bylo v rámci SPADu realizováno téměř 2 miliony transakcí jejichž objem v celkové hodnotě dosáhl bezmála 6 bilionů .

„Systém na podporu trhu akcií a dluhopisů – tedy SPAD, byl pro pražskou burzu zcela zásadní a troufám si říci, že pražskou burzu zachránil v dobách nejtěžších. Když jsme systém společně s našimi členy připravovali, čerpali jsme inspiraci zejména u londýnské burzy. Právě díky tomu, že jsme vycházeli z principů obchodování na takto významném trhu, neměli zahraniční investoři s jeho přijetím žádný problém, a poměrně rychle se tak dokázal prosadit“, říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha a člen představenstva CEESEG AG.

Implementace nového systému je v souladu se strategií skupiny CEESEG, která směřuje k maximálnímu  zpřístupnění národních trhů pro zahraniční investory. Nový systém přináší mnoho výhod rovněž stávajícím členům burzy, kteří díky širokým možnostem konektivity systému budou mít snadnější přístup na zahraniční trhy, které systém Xetra® využívají. Do obchodování na systému Xetra®, který je vyvíjen a provozován ve Frankfurtu skupinou Deutsche Börse Group, je v současnosti zapojeno na základě licence více než 250 bank a investičních společností a dalších 4700 registrovaných obchodníků po celém světě. Platformu Xetra® využívají kromě budapešťské burzy, která implementaci zahajuje, všechny burzy skupiny CEESEG.  

„Díky implementaci nového obchodního systému se pražská burza dostává do hledáčku zahraničních investorů, kteří již tento systém využívají, což, jak pevně doufáme, může mít pozitivní vliv na likviditu na našem trhu. Důležitým cílem skupiny je implementace shodného obchodního prostředí na všechny naše trhy a propojení trhů v jeden tržní prostor. Chceme docílit toho, aby domácí investoři z našich trhů mnohem více investovali v rámci všech zemí, kde působíme a nejen na svém národním trhu.“, dodává Petr Koblic.

 

CEE Stock Exchange Group

CEE Stock Exchange Group (CEESEG) je holdingová společnost zahrnující burzy v Budapešti, Lublani, Praze a Vídni. CEESEG se podílí na polovině celkového objemu tržní kapitalizace a zhruba dvěma třetinami na objemech obchodů ve střední a východní Evropě a je tak největším hráčem ze všech burz v regionu. CEESEG zjednodušuje přístup na jednotlivé lokální trhy a současně skupina podniká kroky, jejichž cílem je zvýšení povědomí o těchto trzích.

 

Jiří Kovařík

Ředitel odboru externí komunikace

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688