TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  28.11.2012 20:35:17

Vláda projednala poslanecký návrh, který má omezit nekalé praktiky mobilních operátorů

PRAHA (MEDIAFAX) - Návrh poslanců TOP 09, ke kterému vláda ve středu připojila neutrální stanovisko, by měl zamezit mobilním operátorům zneužívat jejich postavení. Novela počítá například se zákazem automatického prodlužování smluv či smluvního vynucování pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou.

"Cílem návrhu zákona je zamezit stávajícím mobilním operátorům zneužívat jejich postavení vůči ostatním podnikatelům v oblasti elektronických komunikací, znemožnit jim automaticky prodlužovat sjednané smlouvy, vyřešit uzavírání nebo změnu smluv pomocí prostředků komunikace na dálku a zakázat sjednávání smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou," stojí v předkládací zprávě pro vládu.

Důvodem návrhu jsou tedy podle předkladatelů nekalé praktiky operátorů vůči zákazníkům a vůči ostatním podnikatelům v oblasti elektronických komunikací, které brání vzniku konkurence na telekomunikačním trhu, a tím pádem brání zlepšení kvality služeb a snížení cen.

Mezi takové nekalé praktiky vůči zákazníkům patří podle předkladatelů to, že podnikatelé v elektronických komunikacích například neposkytnou všechny informace při dálkovém uzavírání smluv.

"V současnosti se stává, že zákazník uzavře nebo změní smlouvu například přes telefon, aniž by mu byly sděleny všechny informace, nebo tyto informace jsou zmatečné. Ve výsledku zákazník musí platit například i za služby, které si nechtěl objednat a následně je v důkazní nouzi. Proto navrhuji, aby při uzavírání smluv dálkovým způsobem měl spotřebitel k dispozici prokazatelně všechny informace," stojí v materiálu pro vládu.

Dále se předkládajícím poslancům také nelíbí, že dochází k automatickému prodloužení smlouvy. Návrh počítá s tím, že by se takové automatické prodlužování mělo zakázat. "Pokud si zákazník bude přát, či bude souhlasit s prodloužením smlouvy, musí o tom podnikatel vést záznam po celou dobu trvání smlouvy," uvádějí předkladatelé.

Mezi další nekalé praktiky podle nich patří i to, že podnikatel si smluvně vynutí pokutu za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou. I tento typ smluvní pokuty by tak měl zakázán.

"Všechna tato opatření výrazně zlepší zákazníkům jejich práva vůči operátorům. Usnadní jim změnit podnikatele, a tím dojde i k většímu konkurenčnímu boji podnikatelů o zákazníky. Větší konkurence bude mít za následek zlepšení kvality služeb elektronických komunikací a snížení cen," dodává materiál.

Návrh také reaguje na údajné nekalé praktiky vůči ostatním podnikatelům. "Česká republika je jedinou evropskou zemí, kde nepůsobí plnohodnotní virtuální operátoři. Podnikatelé v oblasti elektronických služeb, kteří by se chtěli stát virtuálními operátory, se nemohou se stávajícími mobilními operátory (majiteli mobilních sítí) dohodnout. Stávající mobilní operátoři mnohdy jednání uměle prodlužují o celé měsíce i roky, či si kladou nesmyslné podmínky, které si v zahraničí operátoři obvykle vůbec nevynucují. A výslednou dohodu s virtuálním operátorem nakonec bezdůvodně odmítnou," konstatují předkladatelé.

Proto navrhují souborem opatření zamezit stávajícím mobilním operátorům zneužívat své postavení vůči ostatním podnikatelům.

Návrh počítá s uložením povinnosti oznámit důvody případného odmítnutí dohody.

"Tyto důvody pak bude mít k dispozici i Český telekomunikační úřad a může lépe plnit svou roli mediátora jednání. Protože podle ustanovení evropského regulačního rámce není právní nárok na uzavření smlouvy o přístupu, nelze si právně vynutit vstup virtuálních operátorů do mobilních sítí stávajících mobilních operátorů. Proto alespoň soubor navržených opatření může účinně napomoci plnohodnotným virtuálním operátorům vstoupit do mobilních sítí stávajících mobilních operátorů," dodává materiál pro vládu.

V případě úspěchu by totiž virtuální operátoři mohli nově nabízet služby zákazníkům, což by rozhýbalo konkurenci na telekomunikačním trhu, zlepšilo služby a snížilo ceny.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688