Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  28.11.2012 11:02:21

Průměrnou českou rodinu přijdou Vánoce až na 28 tisíc

Pořídit vánoční dárky, připravit pohoštění i nutnou výzdobu stojí průměrnou českou rodinu 28 tisíc. Využít povánoční slevy a pořídit některé dárky až v sezónních výprodejích se podle ankety* GE Money Bank chystá 31 % Čechů. Celkově plánujeme ve slevách utratit 4150 korun na hlavu. Nejčastěji za oblečení, obuv a elektroniku. Hotovost budeme při nákupech využívat méně, poroste využívání on-line plateb za internetové nákupy, mobilních plateb a plateb kartou. Kreditkou zaplatí za nákupy v čase Vánoc každý sedmý. Ušetřit až 1000 Kč je možné platbami kreditní kartou MoneyCard Plus od GE Money Bank.

„Finanční výdaje průměrného Čecha dosáhnou kolem Vánoc až 14 tisíc korun. Stačí, když k avizované útratě za dárky ve výši asi sedmi tisíc připočteme dalších 2700 korun za ostatní výdaje na pohoštění či výzdobu a také plánované nákupy v povánočních výprodejích přesahující 4 tisíce,“ říká Pavel Zúbek, tiskový mluvčí GE Money Bank. „Celkově se chystají ve výprodejích utratit o devět set korun více muži než ženy. Lidé ve věku 45 – 59 let si na slevy odkládají částku ve výši dokonce šesti tisíc. Mladí do 30 i starší nad 60 let plánují na rozdíl od nich tyto výdaje omezit na 2700,“ doplňuje Pavel Zúbek.

Výdaje průměrné české rodiny v době Vánoc

 

       Muž

         Žena

       Rodina

Vánoční dárky

7 997

6 182

14 179

Jídlo, pití, výzdoba

2 843

2 447

5 290

Povánoční výprodeje

4 583

3 689

8 272

S

  15 423

12 318

27 741

 

Hitem výprodejů je opět oblečení a obuv, elektronika je na vzestupu

Polovina respondentů ankety GE Money Bank si plánuje v povánočních výprodejích koupit oblečení (mezi ženami dokonce 62 %) a čtvrtina obuv (u žen 30 %). Žádná zásadní změna oproti průzkumu banky z roku 2010**. Ovšem výrazně více budeme kupovat elektroniku – tu si letos ve slevách plánuje pořídit přesně polovina lidí, zatímco před dvěma lety to byla jen necelá třetina. Konkrétně půjde především o mobily, které zaznamenaly největší vzestup (o 8 %), dále pak o audio/video, počítače nebo bílé zboží.

 

Hotovost i převody ustupují moderním platebním metodám

Náskok používání hotovosti při platbách za nákupy se znatelně snižuje. Letos tak podle ankety GE Money Bank bude vánoční nebo povánoční nákupy hradit šest z 10 Čechů, ale v roce 2010 to bylo ještě osm z 10. Hotovost stále upřednostňují hlavně starší nad 60 let (88 %) nebo mladší ročníky do 30 let (67 %). Generace ve věku 30 – 59 volí klasické peníze v necelé polovině případů. Místo toho vzrostlo užívání platebních karet ze 40 % před dvěma lety na současných 57 %. U internetových nákupů je znát odklon od převodů z účtu (místo 25 % už jen 19 %) směrem k pohodlnějším platbám přes PayU, PayPal či podobné služby, které dnes využije 13 % lidí. Na mobilní platby si zvykl už každý dvacátý Čech. 

 

GE Money Bank pomůže o Vánocích ušetřit až 1000 Kč

Při nákupech kreditní kartou GE Money Bank u partnerů věrnostního programu bene+ získávají klienti standardně jako odměnu až 10 % z útraty zpět, v programu gold bene+ dokonce až 25 %. Banka ale nezůstává jen u toho, i z nákupů mimo partnerskou síť, a to včetně internetu nebo zahraničí, vrací klientům zpět 1 %. U karet MoneyCard Plus vydaných od září do konce roku 2012 dostanou klienti ještě více. Čtyři měsíce jim bude GE Money Bank vracet minimálně 5 % ze všech útrat, respektive až 250 měsíčně. Celkem tak mohou ušetřit 1000 korun, které se na vánoční nákupy nebo následné výprodeje určitě hodí.

 

* Anketa GE Money Bank proběhla v pražských ulicích v listopadu 2012 na vzorku 400 respondentů.

** Průzkum GE Money Bank z října 2010 proběhl na reprezentativním vzorku dospělé populace v ČR (1592 respondentů).

 

Pavel Zúbek
tiskový mluvčí GE Money Bank

 

GE Money Bank patří mezi největší české peněžní ústavy. Jsme univerzální bankou, která disponuje třetí největší sítí 260 poboček a 702 bankomatů. Své služby orientujeme jak na občany, tak na malé a střední podniky. Naše Internet Banka byla v roce 2012 už počtvrté v řadě vyhodnocena českou veřejností jako nejlepší finanční produkt na trhu. V soutěži Zlatá koruna odborná porota již po třetí za sebou zvolila naši Konsolidaci půjček za vítěze ve své kategorii. V roce 2012 jsme také obsadili první místo v hodnocení e-mailové komunikace s klienty. Vlastní kapitál GE Money Bank tvoří 32 miliard , konsolidovaná kapitálová přiměřenost ve výši 19,8 % je i nadále jednou z nejvyšších na trhu.

GE Money Bank patří do skupiny General Electric (GE). Skupina GE je třetí největší firmou na světě, pravidelně se objevuje v žebříčcích nejobdivovanějších a nejinovativnějších společností světa. GE založil Thomas Alva Edison. Skupina sdružuje firmy z oblasti průmyslu a financí a reaguje na nejpalčivější problémy dnešního světa. Podniká v oblastech, jako je výroba letadlových motorů či elektrické energie, ve finančních službách nebo lékařské zobrazovací technice. GE působí ve více než 100 zemích světa a zaměstnává přibližně 300 tisíc lidí. Pro více informací navštivte: www.ge.com.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688