Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  27.11.2012 04:26:57

Mobius: Fiskální útes z pohledu rozvíjejících se trhů

Americké prezidentské volby jsou již za námi, znovuzvolený Barack Obama se ujal dalšího čtyřletého období v čele USA, a my jsme tak konečně schopni, tak jako po všech důležitých volbách či změnách režimu, odhadovat dopad tohoto politického vývoje na naše investice. Z pohledu našeho týmu musí brát investoři v potaz dva hlavní faktory: budoucí kondici americké ekonomiky a postoj prezidenta Baracka Obamy v rámci jeho zahraniční politiky vůči klíčovým zemím, zejména Číně.

Spadnou USA z fiskálního útesu?

Největším současným problémem americké ekonomiky je blížící se „fiskální útes“, kombinace skokových nárůstů daní a škrtů vládních výdajů, jež je výsledkem kompromisu amerických politiků ve snaze omezit vládního dluhu, který již „nabobtnal“ na 1 bilion USA. Pokud se republikány kontrolovaná sněmovna reprezentantů nedohodne s demokraty ovládaným senátem, bude „fiskální útes“, nebo také Akt rozpočtové kontroly z roku 2011, uveden v život v lednu příštího roku.

Čtěte na PenizeNAVIC.cz http://www.penizenavic.cz/clanky/hledame-nejvykonnejsi-korunovy-podilovy-fond-investujici-do-korporatnich-dluhopisu

Někteří ekonomové odhadují, že škrty na výdajové straně a zvýšení daní obsažené v Aktu uvrhnou USA do recese, způsobí výrazný nárůst nezaměstnanosti a omezení spotřebitelských výdajů. Úřad pro rozpočet amerického kongresu odhaduje, že by v důsledku toho mohlo americké HDP v příštím fiskálním roce poklesnout až o 4 %. Podle mého by mohlo spuštění Aktu vést k ekonomické katastrofě. Recese největší světové ekonomiky by totiž měla nepochybně negativní dopad na světovou ekonomiku, zejména asijský vývozní průmysl. Pokud USA spadnou z fiskálního útesu, mohly by s sebou stáhnout dolů i ostatní země.

Můžeme doufat v nejlepší, měli bychom se však připravit na nejhorší

Dobrá zpráva pro investory na rozvíjejících se trzích? Závislost na exportu do USA v Asii v uplynulém desetiletí všeobecně klesala. V absolutním vyjádření sice objem vývozů rostl. Rozvíjející se trhy však diverzifikovaly svou exportní základnu o země mimo USA a Evropu (která nyní zažívá svou vlastní dluhovou krizi).

Dnes je to Čína, která je největším vývozním trhem pro společnosti ze zemí, jako jsou Japonsko, Korea, Vietnam, Thajsko, Malajsie, Singapur a Indonésie. I přesto bychom však neměli zapomínat na to, že USA jsou největší světovou ekonomikou s HDP okolo 16 bilionů USD, následované Čínou s 8 biliony USD a Japonskem s 6 biliony USD. Čínská ekonomika je dnes již tak velká, že vývozy do USA činí pouze 5 % jejího HDP, obchod s USA je však stále důležitý, Čína je pro USA druhým největším obchodním partnerem. Spousta lidí v tomto nahlíží na Čínu jako na vývozce. Země středu však také z USA spoustu věcí dováží, v loňském roce dosáhl objem importu z USA 100 miliard USD. Sečteno a podrženo, z investičního úhlu pohledu mohou v případě asijských společností vyvážejících na americké a evropské trhy existovat negativní dopady, ty silnější z nich je však podle nás přežijí.

Monetární politika

Na straně monetární politiky předpokládám pokračování FEDu v programu uvolněné měnové politiky (kvantitativní uvolňování) za účelem zabránění prudkému poklesu americké ekonomiky a zlepšení situace na trhu práce. Tento postoj je důležitý i pro zbytek světa, zejména pro finanční trhy, neboť zvýšený objem likvidity pravděpodobně povede k vyšším cenám na finančních trzích a také k vyšší inflaci. Řada firem by však měla být schopna navyšovat cenu svých výrobků v závislosti na inflaci.  Americká monetární expanze také nutí ostatní země postupovat podobným způsobem a zabránit tak oslabování dolaru, které by zruinovalo jejich vývozy, vůči jejich vlastním měnám. V budoucnosti tedy budeme pravděpodobně pozorovat podobnou monetární expanzi i v Evropě, Japonsku, Číně a dalších zemích. Dopady uvolněné monetární politiky pak budeme moci okusit již v příštím roce.

Zahraniční politika

Ve věci zahraniční politiky zastával Barack Obama strategii „vedení zpoza“ s důrazem na větší spolupráci se spojenci a otevřeným přístupem k jednání a vnímání nepřátel.

Čtěte na PenizeNAVIC.cz http://www.penizenavic.cz/clanky/hledame-nejvykonnejsi-korunovy-podilovy-fond-investujici-do-korporatnich-dluhopisu

Prezident řekl, že síla samotná nemůže USA ochránit, a že je tedy nezbytné spolehnout se na spojence. Jeho vlastními slovy „… síla roste ze svého opatrného užívání“ a je nezbytné používat „lidskost“ a „zdrženlivost“. Zdá se, že prezident hledá změnu v pozici Ameriky v globální ekonomice, kdy jsou velmi důležitá spojenectví a efektivní vyjednávání namísto výhrůžek a uplatňování vojenské síly.

Celkově si myslím, že tento přístup bude mít pravděpodobně pozitivní dopad na investice v Asii, to jak se zdá jen velmi málo pravděpodobná jakákoliv konfrontace s Čínou, dokonce i ve věci napětí mezi Japonskem a Čínou týkající se nárokování území ležících mezi těmito zeměmi. Japonsko je přitom pro USA již dlouhou dobu významným vojenským spojencem.

Zůstává sice spousta nezodpovězených otázek, ve věci rizik spojených s fiskálním útesem jsem však realistou, zejména s ohledem na schopnost USA řešit své dluhové problémy ve velmi krátkém čase. Jsem také optimista, co se týče vývoje akciových investic v rozvíjejících se zemích a Asii v příštím roce, ať již USA spadnou z fiskálního útesu nebo ne.

 © Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.

Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2012/11/22/fiscal-cliff-an-emerging-markets-view/

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688