Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  19.11.2012 15:53:03

Čtvrtina nových bytů se prodává na investici. Češi nevěří v budoucnost penzijního systému

S alarmujícím závěrem přicházejí analytici developerské společnosti EKOSPOL. V dlouhodobém kontinuálním průzkumu, kterého se zúčastnilo již téměř 1000 respondentů – skutečných kupujících – totiž v letošním roce dochází ke zcela novému a velmi silnému trendu. Počet nových bytů prodaných za účelem investice se především v posledních 6 měsících zvýšil více než dvojnásobně!

Dlouhodobého kontinuálního průzkumu společnosti EKOSPOL se účastní pouze klienti, kteří ve sledovaném období skutečně zakoupili alespoň jeden nový byt. Dotazování probíhá osobně vždy při podpisu kupní či předkupní smlouvy v sídle společnosti EKOSPOL. Vypovídací schopnost průzkumu je tak přesná a návratnost odpovědí se blíží 100 %.

Každý čtvrtý byt na investici? K tradičním investorům se přidávají i „obyčejní lidé“

Podíváme-li se na podíl nových bytů prodaných na investici v období let 2010 a 2011, tak dlouhodobě činil okolo 10-11 %. Dalších přibližně 10 % klientů pak uvádělo, že nový byt kupují pro své děti, což lze svým způsobem chápat také jako investici.

„Dosud platilo, že byty na investici u nás kupovali především tzv. tradiční investoři. Tedy fyzické osoby disponující kapitálem v řádu 5-10 milionů korun, kteří kupují balíky nejčastěji 3-8 bytů za účelem jejich tržního pronájmu. Mezi tzv. tradiční investory patří zejména úspěšní a vysoce kvalifikovaní profesionálové, podnikatelé, manažeři, lékaři, advokáti a také třeba sportovci či celebrity,“ vypočítává Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL.

V průběhu roku 2012, především v uplynulých šesti měsících, ale podíl bytů prodaných na investici skokově vzrostl na neuvěřitelných 24 %, přičemž podíl bytů koupených „pro děti“ se téměř nezměnil. Nákupy na investici tedy posílily na úkor vlastního bydlení. 

Alarmující je podle Korce zejména síla tohoto trendu a také důvody, které kupující ke koupi bytů vedou. „Když jsme si všimli tak výrazného nárůstu a také faktu, že věkový průměr kupujících se v posledních 6 měsících výrazně snížil, obvolali jsme vzorek 50 respondentů, kteří uvedli jako účel koupě bytu investici,“ říká Korec a pokračuje: Výsledky nás opravdu překvapily. 47 % respondentů – tedy téměř polovina – totiž jako pravý důvod uvedla obavy o svůj budoucí důchod, pro dalších 18 % byla důvodem ochrana peněz před inflací. Tradiční motiv realitních investorů, tedy pravidelný a bezrizikový výnos, uvedlo 29 % respondentů.“

 

Lidé šetří a investují. Nevěří v budoucnost a jisté penze!

Obavy dnešních třicátníků a čtyřicátníků o budoucí penze způsobují, že i lidé s průměrným a lehce nadprůměrným příjmem investují do další nemovitosti hned poté, kdy si zajistí své vlastní bydlení. A do investice do bydlení se nově pouštějí i velmi mladí lidé mezi 22-30 roky.

„Mezi klienty se nám v letošním roce objevila i podstatná množina vysokoškolsky vzdělaných mladých lidí pod hranicí třiceti let. Zjednodušeně řečeno – kdo má v dnešní době stálý příjem dosahující alespoň pražského průměru a je zaměstnán ve stabilní společnosti, využije aktuálně nízkých úrokových sazeb hypoték a namísto nového auta nebo cestování po světě raději investuje do garsonky, kterou se zajistí i na stáří. Je dobře, že mladí lidé jsou evidentně zodpovědní, na druhou stranu ale svým postojem jasně demonstrují, že českému penzijnímu systému příliš nevěří,“ říká Evžen Korec a dodává: „Dá se říci, že kdo si to může dovolit, investuje do nemovitostí, kdo na to nemá, zkouší alespoň státní dluhopisy.“

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688