TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.11.2012 09:43:07

Peake: LIDEM kvůli jednomu jménu klidně vládu opustí

PRAHA (MEDIAFAX) - Předsedkyně nejmenší koaliční strany LIDEM Karolína Peake vzkázala v pátek premiéru Petru Nečasovi (ODS), že liberální demokraté klidně kvůli jednomu jménu vládu opustí. Její náměstek Robert Vacek nikdy pro žádnou bezpečnostní agenturu nepracoval, napsala ve vyjádření Mediafaxu Peake.

Pokračuje tak slovní přestřelka mezi předsedou vlády a vicepremiérkou, kterou odstartovalo konstatování Nečase, že Robert Vacek se ministrem dopravy po odcházejícím ministrovi Pavlu Dobešovi (LIDEM) nestane. "Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě sedět nebude. Tečka," řekl v pátek při uvedení nové ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09) do funkce premiér, který dostal na Vacka negativní reference.

"Pokud někdo chce kvůli jednomu jménu destabilizovat tuto vládu, destabilizovat tuto zemi, destabilizovat veřejné rozpočty, případně přivést zemi k předčasným volbám kvůli jednomu jménu, tak mu v tomto politicky sebevražedném konání zabránit nemůžu," dodal premiér. Sám nezpochybňuje možnost LIDEM navrhnout kandidáta na ministerstvo dopravy, ale nikdo nesmí zpochybnit jeho právo rozhodnout o tom, zda si kandidát doopravdy na ministerský post sedne.

"Pokud pan premiér říká, že kvůli jednomu jménu nepadne vláda, pak já říkám, že kvůli jednomu jménu klidně strana LIDEM - liberální demokraté opustí vládu. Nejde o Roberta Vacka, jde o princip dodržování dohod," napsala Peake, podle které má Vacek prověrku na stupeň přísně tajné. "Pokud není nebezpečím pro stát, nechápu, čím je nebezpečný panu premiérovi," říká vicepremiérka. Vacek podle ní nikdy pro žádnou bezpečnostní agenturu nepracoval.

Sám odstupující ministr Dobeš se nechal slyšet, že v čele dopravy by mohl stát jeden z poslanců strany LIDEM. Podle jeho slov by to uklidnilo situaci ve vládní koalici. "S ohledem na stojedničkovou koalici by bylo asi vhodnější vybrat některého z poslanců, aby se stabilizovala vládní koalice, ale to je samozřejmě můj osobní názor," sdělil Dobeš ve 20 minutách Radiožurnálu s tím, že vše je samozřejmě na předsednictvu strany.

Předseda největší opoziční strany ČSSD Bohuslav Sobotka spor o ministerstvo dopravy uvnitř vlády komentoval se slovy, že místopředsedkyně Nečasova kabinetu Karolína Peake by si neměla dělat z občanů naší země legraci a vyhrožovat odchodem z vlády. "Nikdo jí to totiž neuvěří. Podpora vlády Petra Nečase a zastávání ministerských postů bylo a je jediným smyslem existence kuriózní strany LIDEM. Strany, kterou nikdo nikdy nevolil, která nekandidovala v žádných volbách a která se přesto tváří jako legitimní vládní strana. Jde přitom jen o skupinu přeběhlíků z VV, které pro svoji podporu zorganizovali Miroslav Kalousek a Petr Nečas," doplnil předseda ČSSD Sobotka.

Petr Nečas a Karolína Peake by podle něho měli ukončit špatně hranou komedii a vyřešit vedení ministerstva dopravy. "Čtvrtý ministr dopravy během dvou let dostatečně vypovídá o způsobu, jakým je Nečasova vláda vedena," zakončil Sobotka.

Pavel Dobeš skončí ve funkci 3. prosince, k opuštění ministerstva ho vyzvalo vedení LIDEM, mimo jiné kvůli špatně fungujícímu centrálnímu registru vozidel.

Jan Drahorád, Jan Soukup, Denisa Šindlerová, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688