Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  15.11.2012 09:18:52

Komentář k HDP: Po strmých schodech dolů - už potřetí v řadě

Nabídková strana ekonomiky odráží neustále se snižující výdaje. Česká ekonomika slábne rychle, připravte infuzi.

Ekonomika České republiky meziročně klesá již třetí čtvrtletí v řadě, mezikvartálně již dokonce čtvrté čtvrtletí. Prohlubování poklesu je relativně rychlé a pokračuje s šokující pravidelností: jestliže letos v prvním čtvrtletí se HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy snížil meziročně o 0,5 % a ve druhém čtvrtletí o procento, pak aktuální bleskový odhad ČSÚ za třetí čtvrtletí uvádí pokles o 1,5 %. Zdroje vytvářené v ekonomice se tak opět snížily, protože o jejich spotřebu není zájem.

O epizodu nejde

Také ve srovnání s předchozím čtvrtletím se pokles českého HDP zvětšil - reálně od července do září o 0,3 % oproti dubnu až červnu, kdy HDP mezikvartálně oslabil o 0,2 %. Mezikvartální poklesy trvají už čtyři čtvrtletí, takže o slabou epizodu technické recese určitě nejde. EU i eurozóna s největší pravděpodobností také vykáží mezičtvrtletní pokles, což potvrdí, že se obě uskupení ocitla v recesi. Česká republika však, podobně jako v Evropě podle dat Eurostatu ještě Španělsko, Itálie, Kypr, Portugalsko, Chorvatsko a do půli roku i Velká Británie, zažívá poklesy již více čtvrtletí za sebou. Naopak Pobaltí a sever Evropy spolu s Polskem rostly mezikvartálně v posledních čtyřech čtvrtletích v průměru silně v rozptylu od 0,6 % po 1,2 %, ale i Slovensko s 0,7 % ve srovnání s našimi -0,3 %. Lichotivěji pak pro něj oproti ČR vyznívá i srovnání průměrného růstu za posledních osm čtvrtletí, zachycujících i část období pokrizového vzepětí HDP - při skóre 0,8 : 0,1. Příčina tkví v síle přijímaných restrikcí a intenzitě jejich dopadů.

Zahraniční obchod na domácí oslabení nemá

Přebytky zahraničního obchodu se zbožím rostou vlivem slabých dovozů, kdy český trh v recesi tolik zboží z ciziny neabsorbuje. Je otázka, zda převis vývozu nad dovozem ve třetím čtvrtletí – čísla budou zveřejněna až počátkem prosince - stačil na pokrytí ztenčených výdajů na spotřebu (domácnosti je tlumí meziročně sedm čtvrtletí za sebou, vládní sektor pak už osm čtvrtletí). Možná by mohl, kdyby výdaje domácností tvořily jen nákupy, ale lidé šetří i na jiných položkách. V maloobchodě utratili v létě za zboží meziročně sice opět méně, ale propad nebyl tak hluboký jako ve druhém čtvrtletí. Také drakonické škrty ve státních financích - měřeno jen zhruba toky peněz -, jejichž vlivem klesl schodek rozpočtu loni od července do září o 42 mld. korun, se v této síle neopakovaly (letos zůstal schodek prakticky stejný).

A pozitiva? Tržby za služby v ekonomice reálně rostly. Obchodní bilance (v přeshraničním i národním pojetí) byla rovněž příznivější než před rokem. V průběhu třetího čtvrtletí tempo exportů z ČR sice dramaticky klesalo, ale vlivem silné červencové dynamiky zůstal přírůstek vývozu meziročně stejný jako ve druhém čtvrtletí. Vztah dovozních a vývozních cen působil na nominální výsledek obchodu proti stejnému období loni sice nepříznivě, ale proti minulému čtvrtletí ho již dokázal vylepšit. Tím však výčet pozitiv končí. Výsledek zahraničního obchodu tak za třetí čtvrtletí nebude schopen kompenzovat vliv klesajících zásob a investic v kombinaci s omezovanou spotřebou domácností a vlády. A pokud se nespotřebovává, není třeba ani tolik produkovat. V ohrožení se tak ocitne trh práce.

Ohrožen firemní sektor, zejména průmysl

Potíže se přesouvají od sektoru domácností a vlády do firem. Těm schází nejen oživení dlouhodobě deprimované domácí poptávky, jako je tomu ve stavebnictví, ale ohrožuje je i oslabující poptávka ze zahraničí zasahující průmysl. Jeho produkce klesla už druhé čtvrtletí, ale znepokojující je zejména v posledních měsících rychlá ztráta tempa v určujících zpracovatelských odvětvích s exportní orientací, zejména v automobilovém průmyslu (více na http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/ckom10091212.doc). To může zhoršit i obchodní bilanci, která zatím nabobtnávala jen díky slábnoucím dovozům.

Zamýšlená prorůstová opatření nepůsobí v ekonomice mávnutím kouzelného proutku, o budování důvěry nemluvě.

Drahomíra Dubská
oddělení svodných analýz
ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688