TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.11.2012 10:50:13

KSČM v Ústeckém kraji podepsala koaliční smlouvu se sociálními demokraty, jména radních zatím chybí

ÚSTÍ NAD LABEM (MEDIAFAX) - Ústecký kraj povedou komunisté se sociálními demokraty, koalici posvětili ve středu podpisem smlouvy. Pravděpodobný hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) Mediafaxu řekl, že koaliční smlouva zatím neobsahuje jména lidí na jednotlivých postech.

Informaci potvrdil i šéf ústeckých sociálních demokratů Arno Fišera. „Jména samozřejmě máme, ale nominovat do funkcí je bude až klub zastupitelů, takže veřejnost se je dozví až při prvním jednání nového zastupitelstva,“ řekl Fišera. Nevyloučil, že v novém vedení kraje bude i dosluhující hejtmanka Jana Vaňhová či on sám.

„Na jméně Jana Vaňhová ve funkci náměstkyně hejtmana jsme se shodli, mé jméno také padlo,“ řekl Fišera, který by v případě zvolení řídil životní prostředí a zemědělství.

Komunisté se jmény, která navrhují sociální demokraté, problém nemají. Bubeníček je zná, ale prozradit je nechce.

„I když budou ve vládě lidé, kteří v ní byli v uplynulém období, nemám strach z toho, že by k pozitivním změnám v řízení kraje nedošlo. Chci, aby si lidé za čtyři roky řekli, že pod naší vládou si kraj vedl dobře a že volili správně,“ prohlásil Bubeníček.

Koaliční smlouva obsahuje podmínky, za nichž budou komunisté se sociálními demokraty spolupracovat. Původně měla obsahovat i klauzuli o tom, že radní ze své funkce odstoupí, pokud by byl trestně stíhán.

„Tato úmluva ze smlouvy vypadla. Shodli jsme se, že člověk může být stíhán například za to, že nechtěně srazil autem člověka na přechodu a to přece není důvod, aby odstoupil z funkce, nemá to nic s hospodářským trestným činem,“ vysvětlil Bubeníček.

Komunisté své členy nové krajské vlády představili už v úterý. Hejtmanem by měl být Oldřich Bubeníček, jeho statutárním náměstkem Stanislav Rybák, radními budou Jitka Cachetová, která bude mít na starost kulturu a památkovou péči, Jaroslav Komínek dopravu a silniční hospodářství, Ladislav Drlý majetek a investice a neuvolněným radním bude Petr Vomáčka.

Koaliční smlouva také rozděluje kompetence v pěti výborech. Finančnímu a pro národnostní menšiny budou předsedat komunisté, vzdělávacímu a zdravotnickému sociální demokraté a kontrolnímu ODS.

Vítězní komunisté získali v Ústeckém kraji dvacet křesel v pětapadesátičlenném zastupitelstvu, za nimi jsou sociální demokraté se třinácti křesly, následují Severočeši.cz s devíti, ODS se sedmi a PRO Kraj zbylo šest křesel.

Ustavující jednání nové zastupitelstva se bude konat 20. listopadu od 10.00.

Alice Klaubenschalková, klaubenschalkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688