TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.11.2012 10:38:43

Ministr Dobeš rezignuje v prosinci, i kdyby registr fungoval

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) odstoupí ze své funkce v prosinci, necítí podporu od své strany. Na jednání vedení strany, které ho k rezignaci vyzvalo, jsem nebyl pozvaný, řekl ministr novinářům ve středu před jednáním vlády.

"Ano, ať už to bude fungovat, nebo ne, popravdě řečeno," odpověděl Dobeš na dotaz novinářů, zda odstoupí v prosinci. Podle svých slov necítí důvěru od strany LIDEM. To, že ho vedení strany nepozvalo na jednání, ho mrzí.

Ministr neodmítá odpovědnost za ne zcela fungující centrální registr vozidel. Již dříve zdůraznil, že ho chce v prosinci napojit na základní registry, a pokud by v té chvíli nepracoval správně, měl v úmyslu odstoupit.

Dříve než v prosinci odstoupit nehodlá. Vedení strany LIDEM, které ho k rezignaci v úterý vyzvalo, podle něj nestanovilo datum. "Z jejich strany bylo řečeno zcela jasně: Je třeba výzva k rezignaci," vyložil si stanovisko strany ministr. Kdyby odstoupil již ve středu, nepomohlo by to podle jeho slov žádným způsobem právě propojení registrů. Vicepremiérka a předsedkyně nejmenší vládní strany Karolína Peake (LIDEM) označila ministra za zbabělce. "Pan ministr Dobeš zřejmě aspiruje na advokáta roku a využívá toho, že předsednictvo strany LIDEM, řeklo 'rezignuj', ale neřeklo 'bezodkladně'. Považuji to za zbabělost," sdělila v reakci na ministrova slova.

"Předsednictvo strany LIDEM liberální demokraté vyjádřilo nespokojenost se situací na ministerstvu dopravy, a to obzvláště, ale nikoliv pouze z důvodu problému se spuštěním centrálního registru vozidel a pro stát nevýhodných smluv s registrem spojených. Do dnešního dne registr stále není funkční," řeklo ve svém úterním usnesení předsednictvo strany.

O Dobešově odchodu se spekulovalo delší dobu, současná předsedkyně LIDEM Karolína Peake ho kritizovala již od letošního léta. Možným nástupcem ministra by mohl být náměstek vicepremiérky Robert Vacek. "O možných kandidátech budeme hovořit nejdříve s panem premiérem," odpověděl na otázky Mediafaxu mluvčí strany. "Podle mého názoru by to byl nešťastný krok," řekl o možném jmenování Vacka ministr Dobeš.

Pavel Dobeš nastoupil do ministerského křesla na začátku loňského léta, nahradil tak nestranického ministra Radka Šmerdu, kterého nominovala tehdejší Dobešova strana Věci veřejné. Nyní třicetiletý Dobeš byl nejmladším ministrem Nečasova kabinetu.

Na jaře se Peake od Věcí veřejných odtrhla, založila vlastní stranu LIDEM, která měla ustavující sjezd na začátku listopadu. Dobeš na sjezdu nekandidoval na místopředsedu strany, místo toho prohlásil, že pokud se mu nepodaří v prosinci propojit centrální registr vozidel se základními registry, tak rezignuje. Registr je v provozu od července, zejména zpočátku se potýkal s četnými výpadky a dalšími problémy. Obtíže způsobovaly chyby v databázích.

Bratr ministra Jan pracuje jako náměstek ministra pro sociální začleňování a rovné příležitosti na rezortu práce a sociálních věcí.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688