Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  12.11.2012 13:36:44

Zvýšení daně mobilizuje prodávající i kupující k okamžitému jednání

S blížícím se rozhodnutím o úpravě zákona o dani z převodu nemovitosti začínají čísla prodejů lámat rekordy. Prodávající se snaží vyhnout jednoprocentnímu zvýšení daně, nyní platí 3%. Kupující se naopak obávají, že úhrada celé částky z převodu nemovitosti se snese na jejich bedra. Vládní verdikt padne co nevidět, a tak realitní trh vykazuje rekordní nárůst prodejů.

Ať už se jedná o prodávajícího či kupujícího, pro obě strany je v současné době výhodnější uskutečnit transakci ještě před změnou zákona o dani z převodu nemovitosti. Stále totiž není jisté, jak bude upravený zákon vypadat. Zvýšení daně z 3% na 4% je téměř jisté. Co ale jisté není, kdo daň zaplatí. Nyní je to prodávající. Nová úprava může ale všechno změnit. Ve hře je i varianta úhrady celé daňové částky z peněženky kupce. Bez ohledu na výsledek, o kterém rozhodne vláda, je pro obě strany výhodnější zrealizovat obchod ještě dříve, než vejde v platnost nová úprava zákona o dani z převodu nemovitosti.

„V současné době evidujeme rekordní meziměsíční nárůst prodejů nemovitostí. Vzrůstající tendence je nepochybně zapříčiněna blížícím se jednáním o nové podobě zákona o dani z převodu nemovitosti,“ vysvětluje Miroslav Jonáš, obchodní ředitel a předseda představenstva M&M reality a dodává: „Oproti první polovině letošního roku, kdy jsme se pohybovali v průměru na 970 uskutečněných obchodech měsíčně, nyní dosahuje měsíční průměr k neuvěřitelným 1 400 transakcím. Absolutního firemního rekordu jsme dosáhli v říjnu, kdy jsme na provizích přijali skoro 49 milionů korun bez DPH. “

Silný měsíc bude podle odborníků i listopad. Kombinace blížící se daňové pasti a extrémně výhodných úroků hypoték, které jsou dnes na svém historickém minimu, je ideální pro prodej i nákup nemovitostí. Vysoká poptávka a nespočet nabídek, které lze nalézt na stránkách realitních kanceláří, jsou jasným ukazatelem momentální tržní situace.

„Kupující u nás mohou vybírat z více než 28 000 inzerátů zveřejněných na našich webových stránkách. V poslední době pozorujeme nárůst návštěvnosti našeho webu každým dnem, na konci října činil denní průměr 16 tisíc unikátních návštěvníků, “ konstatuje Pavel Zámečník z pražské kanceláře M&M reality. Zájem je přitom jak o rodinné domy, tak i menší byty v lokalitách po celé České republice.

 
O realitní kanceláři M&M reality  

Společnost M&M reality holding, a. s. se zabývá zprostředkováním prodeje nemovitostí, pronájmem objektů a jejich správou a samozřejmě poskytuje i široké právní a finanční poradenství v oblasti realit. Díky silnému finančnímu zázemí, síti poboček po celé České republice a makléřům vyškoleným odborným školicím programem je schopna prodat jakoukoli nemovitost v bezkonkurenčně krátkém čase.

M&M reality disponuje více než 2 500 makléři ve 116 pobočkách v rámci České republiky. Každý den M&M reality prodá 42 nemovitostí, ročně je to více jak 10 tisíc z široké nabídky obsahující 28 tisíc zakázek. Aktuálně spolupracuje s více než 57 tisíci poptávajícími klienty. V roce 2011 zobchodovala nemovitosti v celkové výši necelých 12 miliard korun. Realitní kancelář pro své klienty samozřejmě zajišťuje komplexní právní servis i finanční poradenství – ve vlastním hypotečním centru, které za rok 2011 zprostředkovalo hypoteční úvěry v objemu přesahujícím 2,5 miliardy korun. Hospodářská komora České republiky vyhlásila společnost M&M reality jako nejlepší realitní kancelář v rámci prestižní soutěže pro domácí podnikatele Český PATRON 2011.

 

Monika Buřičová
M&M reality holding, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688