Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  08.11.2012 14:52:11

O úspěchu či neúspěchu schválené důchodové reformy nyní rozhodnou poradci a Google

O vstupu do státního druhého pilíře důchodové reformy se bude téměř polovina Čechů rozhodovat po poradě s rodinou či přáteli, největší vliv však na ně budou mít informace z internetu a téměř polovina z nich požádá o radu finančního poradce. Naopak jen pětina Čechů uvažuje o konzultaci s bankou nebo penzijním fondem.

Průzkum také odhalil, že 6 z 10 Čechů se domnívá, že má dostatek informací o chystané důchodové reformě. V praxi je ale situace jiná. „O důchodové reformě slyšíme takřka denně, a tak vzniká falešný dojem, že všichni vědí a musí vědět, o co jde. Z našich zkušeností ale vyplývá, že lidé sice mají pocit, že mají dostatek informací, ale podstatě změn plně nerozumí. Jen málokdo je schopen provést svou vlastní finanční rozvahu, zda se mu vstup do druhého pilíře vyplatí nebo ne. Navíc rozhodnutí o vstupu do II. pilíři není závislé pouze na suché matematice,“ komentuje hlavní analytik společnosti AWD Tomáš Rampula závěry průzkumu.

Důchodovou reformu dnes opakovaně, po prezidentském vetu, schválila Poslanecká sněmovna, na začátku příštího roku se tak může naostro rozběhnout. Levicové strany sice hrozí, že navrhovanou reformu zruší nebo výrazně upraví, pokud budou v příští vládě, na druhou stranu reformovat současný penzijní systém je evidentně nezbytné, a situaci bude muset řešit jakákoliv vláda.

Většinu lidí v této souvislosti čeká závažné životní rozhodnutí. „Určitě je dobře, že lidé stále častěji správu svých financí konzultují s odborníky, bez ohledu na to, zda jde o finančního poradce nebo osobního bankéře,“ doplňuje Rampula.

Typický Čech si na penzi sám spoří v průměru 500 měsíčně. Experti ale již delší dobu upozorňují, že úspory musí být výrazně vyšší, pokud si lidé chtějí ve stáří udržet svou životní úroveň.

Výše uvedené informace vyplývají z průzkumu o finančním chování české populace, který zpracovala společnost Perfect Crowd na reprezentativním vzorku 900 respondentů z celé České republiky.

 

ZDROJE, KTERÉ OVLIVNÍ ROZHODNUTÍ O PŘECHODU DO II. PILÍŘE PENZIJNÍHO SYSTÉMU

 

Zdroj: AWD ČR. N = 900.

 

O AWD

AWD Holding AG je přední společností na evropském trhu správy privátních financí. Služeb AWD využívá více než 2 miliony privátních klientů. AWD působí prostřednictvím více než 5 500 kvalifikovaných privátních finančních poradců v cca 500 poradenských centrech v 8 zemích Evropy (v Německu, Velké Británii, Rakousku, Švýcarsku, České republice, Slovensku, Polsku a Maďarsku).

AWD Česká republika s.r.o. zahájila v České republice činnost 1. ledna 2005 a zabývá se privátním finančním poradenstvím především pro klienty s nadstandardními příjmy. V současné době disponuje šestnácti poradenskými centry. V prosinci 2008 byla vyhodnocena v největším testu poradenství v České republice, který pro časopis Osobní finance zpracovala agentura IPSOS TAMBOR, nejlepší poradenskou firmou. Porazila tak nejen ostatní poradenské firmy, ale i všechny hodnocené banky. Vice informací na www.awdcr.cz.

 

Pavel Manhalter

výkonný ředitel a jednatel společnosti

AWD Česká republika  

 

Roman Pavlík

mediální zástupce

Fleishman-Hillard         

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688