eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  07.11.2012 15:39:44

Stručná situace Wall Street: postvolební opening 7.11.12

Středeční seance by mohla působit jako jakýsi předěl mezi vyloženě politickými (volebními) faktory majícími doposud vliv na trhy v tomto týdnu a následně by se měl dostavit určitý reálný odraz ekonomického prostředí v USA.

Hlavním problémem, který neposkytne staronovému prezidentovi Obamovi příliš času na time-out od náročné volební kampaně, nadále nepochybně zůstává fenomén „Fiscal Cliff“. Již dnes se ratingová agentura Fitch Ratings vyjádřila, že ve smyslu, že prezident musí realizovat (pozn. ovšem s Republikány v Kongresu) důvěryhodný plán redukce deficitu rozpočtu v návaznosti na podporu ekonomického zotavení a důvěry v plné míře. Odhodlání k těmto fiskálním změnám bude mít zřejmě za výsledek udržení statutu AAA ratingu u Fitch Ratings. Případné selhání v dosažení řešení fiskálního útesu (kombinace zvýšení daní resp. rušení daňových vyjímek a krácení vládních mandatorních výdajů od ledna 2013) v rámci rozpočtových opatření za 600 mld. USD a zvýšení dluhového stropu by naopak mohlo být důvodem pro downgrade v příštím roce.

Evropská komise vydala zhoršený výhled pro ekonomiku EUroce 2013, kdy čeká růst o 0,4% a pouze 0,1% v rámci eurozóny. Letošní čísla pro HDP vidí tak, že dojde ke snížení o 0,3% pro EU a dokonce o 0,4% pro region eurozóny. Přitom nezaměstnanost má zůstat na velmi vysokých úrovních…

Dnešek je také důležitý pro Řecko, neboť se má realizovat výstup hlasování Parlamentu o hlasování o nových úsporných opatřeních (dle plánů troiky, resp. mezinárodních věřitelů). Souvisí to s dalším postupem v čerpání tranže v rámci bailoutu.

Ukazatel německého průmyslového výkonu v září klesl o 1,8%, což bylo víc než očekávání -0,5%. Pokles byl tažen oslabením o 2,3% ve zpracovatelském (strojírenském) sektoru. K tomu lze přidat, že president ECB M. Draghi se vyjádřil, že dluhová krize eurozóny začíná mít dopady na největší ekonomiku regionu, totiž Německo.

Z dalších názorů na následný vývoj trhu, lze uvést, že do jisté míry existuje nadále pozitivní sentiment na trhu v důsledku toho, že US ekonomika vytváří nová pracovní místa (poslední údaj Nonfarm Payrolls byl lepší), existují znaky asijského ozdravení ekonomik a rovněž FED nyní může očekávat pokračování své uvolňovací politiky QE 3 s otevřených časovým omezením. Znamená to, že současné měnové a ekonomické prostředí vytváří jisté podmínky pro rizikový apetit a negativní pro dolar.

Podle ekonomického kalendáře byl hlášen údaj o indexu hypoték dle MBA s číslem -5,0%   (předchozí údaj -4,8%), po otevření trhů přijdou na řad zásoby ropy a stav US spotřebitelských úvěrů.

Pokračují bilance hospodářských výsledků za 3.Q. a dnes byly vydány reporty HV mj. od firem Becton nad Dickinson, Cognizant Technology, Devon Energy, Enbridge, Kraft Foods, Macy´s, Melco Crown, Time Warner, WellPoint a v after hours to budou např. Activision, CBS, CenturyLink, Kinross Gold, Qualcomm, Whole Foods Market.

Hlavní US akciové indexy tak načínají povolební trading s těmto stavy: DJIA -1,36%, Nasdaq Composite -1,30% a Sp 500 -1,39%.

Na komoditních trzích se ropa na NYMEX nachází na kursu 86,87 USD za barel a zlato je na ceně 1722,70 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2751.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 1,629%.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688