TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2012 00:50:05

Vláda projedná navrhované změny ve státním rozpočtu

PRAHA (MEDIAFAX) - Upravený návrh státního rozpočtu, který ministrům v pondělí představil šéf rezortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09), projedná na svém středečním zasedání vláda Petra Nečase (ODS). Kabinet se pokusí dohodnout na změnách původního návrhu v objemu 41 miliard korun.

Podle aktuálního návrhu ministerstva financí by měl schodek rozpočtu zůstat na původní plánované 100miliardové úrovni. Kalousek se totiž nechal opakovaně slyšet, že debata o schodku rozpočtu přesahujícím tři procenta HDP nepřipadá v úvahu.

Proti původně navrhovanému státnímu rozpočtu na příští rok by si měl nejvíce pohoršit rezort dopravy, který by mohl celkem přijít až o 19 miliard korun. Po pondělním jednání však neměl radost ani ministr školství Petr Fiala (nestr.), kterému chce dát Kalousek o půl miliardy méně na platy pedagogů. Finanční prostředky pro vědu a výzkum by měly klesnout o více než 2,5 miliardy korun. Což je podle vyjádření Svazu průmyslu a dopravy ČR krok, který povede k poškození hlavních pilířů české ekonomiky. Další úspory navrhuje ministerstvo financí pro rezort práce a sociálních věcí, ten by měl vyplatit o 1,75 miliardy méně na dotacích na sociální služby a o miliardu zkrátit výdaje na podpory v nezaměstnanosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí by také mělo snížit své provozní výdaje a výdaje z nemocenského pojištění o 1,3 miliardy korun.

U spolufinancování evropských fondů počítá současný návrh se snížením budoucích příjmů i výdaje z rozpočtu Evropské unie o 16,5 miliardy korun.

Nový návrh rozpočtu, který podle ministra Kalouska nemůže a nedosahuje kvalit návrhu původního, musí Nečasův kabinet předložit sněmovně nejpozději do 23. listopadu.

Nečasův kabinet jednal o rozpočtu již v pondělí, kdy premiér mimo jiné připustil, že diskuse mezi ministry byla přiostřená. Spekulace o členech vlády vyhrožujících demisí však potvrdit odmítl. "To, že ten nebo ten ministr řekne, že s takovýmto rozpočtem není schopen zajistit svůj rezort, to je poměrně běžná teze, která zní téměř od každého druhého ministra při projednávání rozpočtu, výdajových limitů a jejich vázání," nechal se slyšet Nečas.

Ministr Kalousek si je podle svých slov sice vědom nepříjemnosti chystaných opatření, ale českým občanům švédské služby za rumunské daně zajistit neumí.

V roce 2014 chce šéf rezortu financí prosazovat zodpovědnou rozpočtovou politikou ještě razantněji - schodek rozpočtu by měl klesnout na 2,5 procenta hrubého domácího produktu, o rok později dokonce na 1,6 procenta.

Kromě debaty o rozpočtu se chystá ministerstvo financí vládě rovněž předložit analýzu na zvýšení transparentnosti při nakládání s majetkem státu. Ta mapuje možnosti nakládání s veřejným majetkem, stav právní úpravy a nově chystané změny z hlediska zajištění požadavku transparentnosti těchto majetkoprávních dispozic. Analýzu předkládají společně ministerstvo vnitra a ministerstvo financí a byla vypracována ve spolupráci s Úřadem vlády.

Mezi další body jednání Nečasova kabinetu by mělo patřit také seznámení ministrů s informacemi ohledně finančního krytí výdajů souvisejících s provozem Informačního systému datových schránek v roce 2012 a v letech následujících, které předloží rezort vnitra.

Dále by měl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) představit aktualizaci státní energetické koncepce nebo aktualizaci Národního akčního plánu České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů.

Po ministru dopravy by měl premiér podle programu jednání vlády vyžadovat představení návrhu na způsob určování účasti ČR ve volitelných programech Evropské kosmické agentury. Šéf rezortu dopravy by měl zároveň přednést svoji žádost o souhlas vlády s prodejem a směnou nemovitostí, které jsou součástí železniční dopravní cesty a s nimiž má právo hospodařit Správa železniční dopravní cesty.

Do diskuse by měl následně přispět i ministr spravedlnosti, který vládu žádá o částečné uvolnění finančních prostředků vázaných v rozpočtu jeho rezortu.

Svůj návrh ostatním ministrům přednese i předseda vlády, který by rád jmenoval nové dva členy výzkumné rady Technologické agentury České republiky. Jednat by se mělo i o způsobu stanovení pravidelných odměn za výkon funkce předsedy a člena předsednictva Grantové agentury České republiky a Technologické agentury ČR.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688